سید ضیاءالدین دری در گفتگو با هنرنیوز:
مسئولین دغدغههای رهبری در حوزه فرهنگ را شناسایی کنند
سید ضیاءالدین دری گفت: درباره دغدغههای رهبری نسبت به فرهنگ نباید فقط حرف زد. باید سیاستگذاران کنکاش کنند و دریابند که ایشان نواقص فرهنگ را در کجا دیدهاند.
تاريخ : چهارشنبه ۲۰ فروردين ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۳۹
سید ضیاءالدین دری در پاسخ به سوال خبرنگار سینمایی هنرنیوز مبنی بر اینکه با توجه به تاکید مقام معظم رهبری بر فرهنگ و ناگذاری سال جدید به نام «اقتصاد و فرهنگ، با عزم ملی و مدیریت جهادی» وظیفه سینماگران و افرادی که در این حوزه فعالیت دارند چیست، گفت: معقوله فرهنگ همیشه برای ما و ملت عزیزمان مهم بوده است اما وقتی در سطح رهبری به این قضیه ورود میشود باید کمی باهوش و تیز بین باشیم تا دریابیم که چرا این گونه است و چرا چند سالی است که بر این قضیه و نام گذاری سالهای جدید بر امر فرهنگ تاکید میشود و امسال هم این تاکیدها به جد ادامه داشته است؟
وی در ادامه گفت: این یعنی اینکه حتماً در بخشهای فرهنگی یک نارساییهایی وجود دارد و ایراداتی مشاهده شده است. شناخت و بررسی این نارساییها و آسیبشناسی این مشکلات قبل از اینکه به عهده بنده و امثال بنده باشد برعهده سیاست گذاران و مدیران فرهنگی است که این مهم را دریابند. اینکه با امثال ما گفتگو بشود و ما هم بگوییم که مثلاً در راستای این شعار باید فلان کار را کرد مسئله درستی نیست چرا که ما در مقام عمل و اجرا هستیم و به نظر خودمان هر کاری که ساختهایم در همین راستا بوده است.
کارگردان مجموعه «کلاه پهلوی» در ادامه گفت:
در اینجا بحث مهمی که وجود دارد این است که سیاست گذاران و مدیران ما در ابتدا باید بدانند که مقام معظم رهبری دقیقاً دغدغهشان در حوزه فرهنگ و هنر چیست و چه میخواهند. وقتی یک مقام عالی در یک کشور به مسئلهای ورود پیدا میکند و تاکیدهای مکرری دارد باید مورد بررسی و شناخت سیاستگذاران قرار بگیرد. باز هم میگویم در ابتدا باید بفهمند که منظور ایشان چیست و طبق آن برنامه ریزی کنند. بارها پیش آمده است که ما میخواهیم نظر ایشان را در کارها و پروژههای فرهنگیمان تبیین کنیم اما این امکان صورت نمیگیرد چرا که شناخت درستی وجود ندارد تا همه به یک سو حرکت کنیم.
این کارگردان با اشاره به اینکه نباید در موررد مواردی که رهبری تاکید داشتند فقط حرف زد گفت:
وقتی رهبری ابراز میکند که در حوزه فرهنگ فعالیتها رضایت آمیز نبوده است نباید کنکاش صورت بگیرد تا بدانیم که ریشه این نارضایتی در کجا است؟ نباید جلساتی صورت بگیرند تا به نتیجه برسند و آگاه شوند و سیاستگذاریهای آگاهانهای را انجام دهند و موضوعات و موارد را به اهل فن هم تفهیم کنند؟ با توجه به تاکیدهای مقام معظم رهبری نسبت به حوزه فرهنگ و هنر زمان بیشتر به حرف و صحبت کردن در آن موارد گذشته است و فایدهای هم ندارند. درصورتی که عملیاتی باید وارد فعالیت شد. وی در ادامه گفت: مسئولین باید بدانند که عالیترین مقام یک کشور نواقص را در کجا دیدهاند و بخواهند که در کارهای بعدی این نواقص به طور جدی تکرار نشود و یا در جهت رفع آن تلاش کنند.
وی در پاسخ به این سوال که در سال جدید از مدیران فرهنگی چه تقاضایی دارید و مهمترین کاری که میتوانند انجام دهند چیست، گفت: امسال اولین سال مدیریتی مدیران جدید است الته مدت کمی هم نیست که بر سر کار آمدهاند باید مدیران توجه داشته باشند که محصولات تصمیماتشان در سال جاری جلوی دوربین خواهد رفت و مورد قضاوت قرار میگیرند. به نظر بنده باید تلاش کنند که خط معتدلی را پیش بگیرند تا تنشهای موجود کم شود حاشیهها را از ببرند و بیش از هر چیز به معقوله خود فیلم سازی بپردازیم. در گیریهای موجود چیزی جز اتلاف وقت نیست. در مرحله اول باید بخواهیم که کار کنیم و به سمتی برویم که تولید رشد پیدا کند تا بتوانیم اهدافمان را در روند تولید به نتیجه برسانیم.
دری در پاسخ به این سوال که آیا برای پروژه جدیدی دورخیز کردهاند یا خیر گفت: بنده مانند همه دوستان فعلاً چند طرح را مطرح کردهایم و ارائه هم دادهایم تا به نتیجه برسد و بیشتر در مورد آنها و چگونگی اجرایی شدنشان فکر میکنیم ولی به شکلی نیست که بخواهم اعلام کنم چون هنوز هم مشغول نوشتن هستیم. از طرحهای ارائه شده دو تا از آنها تاریخی است و پایههای تاریخی دارد و بقیه طرحها سریالهایی با شرایط روز جامعه است.
وی درباره فعالیت در حوزه ساخت کارهای تاریخی و نیاز آن برای جامعه گفت: ما نسبت به آن دوران کاری انجام ندادهایم البته تمام تلاشهایی که صورت گرفته است را نباید نادیده گرفت. هنوز کارهای زیادی برای انجام دادن وجود دارد. مثلاً بنده دو کار تاریخی انجام دادهام نباید بگوییم دیگر نباید در این حوزه کار کرد در این حوزه کار و سوژه فراوان وجود دارد. شناخت یک دوره شصت ساله قبل از انقلاب که چه اتفاقاتی افتاده است بسیار لازم است و نسل جوان و امروز ما باید نسبت به آن دوران آگاهی پیدا کنند.
دری در ادامه گفت: امثال بنده که تجربه زیستن در آن زمان و شرایط را داشته اند باید در این حوزه ها فعالیت کنند. اگر در مورد آن وقایع فیلم نسازیم در آینده جوانهایی که میخواهند فیلم بسازند دچار مشکل میشوند چرا که نه فیلمی داشتهاند که ببینند و نه سندی وجود دارد. فارغ از اینکه ما اثرمان به لحاظ کیفی خوب و یا بد باشد بهتر است این روند اتفاق بیافتد تا به آثار خوبی دست پیدا کنیم.
گفتگو: علی اکبر دهبان