هنرنیوز پای درد دل هنرمندان نشست؛
کدام بیتالمال؟ کدام صنایع دستی؟
« حق بيت المال دیگر چیست؟ چطور سه هزار ميليارد و بيشتر از آن را میبرند حق بيت المال نيست،آنوقت هنرمندان بدبخت که تولید میکند و عرق جبین میریزد اگر يكی دو ميليون تومان وام بخواهد برای شروع كاری كه برایش نيرو، احساس و زمان می گذارد و بوسیله آن امورات زندگیاش را می گذراند، بايد حق بيت المال رو ادا كند؟»
تاريخ : دوشنبه ۱۹ خرداد ۱۳۹۳ ساعت ۱۲:۴۰
مریم اطیابی- به گزارش هنرنیوز، چند روز بیشتر نیست که معاون صنایع دستی کل کشور در گفت و گوی اختصاصی با هنرنیوز از تخصیص وام ۱۰۰ میلیون تومانی به هنرمندان خبر داد اما او پس از اعلام این خبر در حاشیه نشست رسانهای خود به خبرنگار هنرنیوز توضیح داد که همه هنرمندان خواهان این وام نیستند و همه هنرمندان نیز شرایط اخذ وام را ندارند و همه آنها هم به این مبلغ از وام را احتیاج ندارند. معاون صنایع دستی کل کشور درباره این که هنرمندان جزو سه دهک پایین جامعه هستند و امکان تهیه وثیقه مورد نظر بانکها برای دریافت وام مورد نظر خود را ندارند نیز گفته بود:«بحثهایی طی این مدت مطرح شد اما ما در بخش تضمینهای بانکی دخالتی نداریم چون حق بیت المال است و باید شرایط اخذ وام را داشته باشند تا بتوانند از آن بهرهمند شوند اما در عین حال تلاش میکنیم تا بانکها تسهیلاتی را بوجود آورند.»
این نقطه ضعف شماست
با انتشار این خبر صنعتگران و هنرمندان صنایع دستی ضمن تماس با هنرنیوز نظراتی را درباره این خبر اعلام کردند. یکی از هنرمندان میگوید:« آقای نامور عزیز و گرامی یک سوال!
هنرمندانی که یک میلیون تومان ندارند تا کارهایشان را انجام دهند چگونه میتوانند این وام رو دریافت کنند؟ ضامن دولتی از کجا بیاورند؟ سند خانه از کجا تهیه کنند؟ شما که سخن از مباحث کارشناسی میکنید میدانید تخصیص وام ۱۰۰ میلیونی تومانی به ۳۰۰هزار نفر چه رقمی میشود؟ این رقم از کجا قرار است تأمین شود ؟ به نظرم در آستانه روزجهانی صنایع دستی این حرفها در حد شعار هستند و عملی شدن آنها محال است؟ در ضمن تا به کی قرار بر این است که برای صنایع دستی بودجه وجود نباشد ؟ شما یک بخش مهم از نمایشگاه (بخش ورک شاپ ) را که اصالت و فرهنگ و آشنایی مردم با صنایع دستی را به همراه داشت حذف کردید این چه حمایتی است؟ شما میگویید تعداد زیادی از افراد نمیتوانند در نمایشگاه شرکت کنند این نقطه ضعف معاونت شماست که نمیتوانید برنامهریزی کنید.»
قالیبافان صاحب خوردرو شدند!
یک هنرمند دیگر معتقد است دادن وام بزرگترین اشتباه است.چون هیچ کس وام دریافتی را صرف صنایع دستی نمیکند.مثل
دادن وام به قالیبافان روستایی که با دریافت آن خودرو قسطی خریدند، دیگر قالی نبافتند، راننده شدند و اکنون بیشتر روستاها با کمبود قالیباف مواجه است بنابراین به جای دادن وام بهتر است معاونت صنایع دستی به فکر جایی ثابت برای فروش صنایع دستی باشد.
شهرکهای رایگان صنایع دستی بسازید
از سویی هنرمند دیگری عنوان میکند:«
اولاً بعید میدانم که این رقم وامها به تولید کنندگان صنایع دستی پرداخت شود. دوم اگر هم این خبر واقعیت داشته باشد، کی و به چه کسانی تخصیص خواهد یافت؟ و اسم این وامها چیست؟ یعنی برای خرید مواد اولیه است یا خرید ابزار و دستگاه و یا مسکن و ماشین و... و چه نظارتی خواهد بود که ۱۰۰ میلیون تومان در راه صنایع دستی هزینه شود؟ به نظر من دولت زمینهای مناسب برای ایجاد شهرک بزرگ صنایع دستی در ۴ کلان شهر توریستی اصفهان، شیراز، یزد و تهران را به صورت رایگان در اختیار معاونت صنایع دستی بگذارد و معاونت به افرادی که نیازمند و واجد شرایط هستند، واگذار کند و ۱۰۰ میلون وام را هم برای ساخت شهرک تولید و فروش صنایع دستی در آن محل اختصاص دهد و شرط آخر اینکه اگر افراد در آن محل ساخته شده به جر تولید و فروش صنایع دستی مشغول فن دیگری شدند، غرفه را پس گرفته و به تولید کننده دیگری تحویل دهند.»
او ادامه میدهد:« این که از تخصیص وام ۱۰۰ میلیون تومانی به هنرمندان خبر میدهند، مهم نیست. چون ما به این وعده و وعیدها عادت کردهایم. در نهایت معاونت میتواند اعلام کند دولت موافقت نکرد یا ما میخواستیم اما بودجه نرسید. یا شرایطی را اعلام کنند که عملاً بیش از ۸۰-۹۰ درصد هنرمندان امکان مهیا کردن شرایط آن را نداشته باشند.»
وامی که دردی را درمان نمیکند
این هنرمند تأکید میکند:« می دانم که آقای نامور یک شخص دانشگاهی و آکادمیک است که قلباً تلاش میکند تا اوضاع را بهبود بخشد ولی من هیچ مدیری را ندیدهام که بتواند به خواستهها و آرمانهای خود در معاونت صنایع دستی بصورت مطلوب دست یابد، زیرا مشکل اصلی در بدنه و ستون معاونت است، و باید کاملاً پاک سازی شود. هم آقای رحمتی مدیر با تجربه و خوبی بود و هم دکتر نامور، ولی نتوانستند و نمیتوانند اهداف پاک و درست خود را در معاونت اجرا کنند. از سویی آقای قاسمی نباید از سازمان میرفت. این یک اشتباه بزرگ بود. آقای نامور چهرهای آکادمیک است اما ما هنرمندان براساس تجربه کار را فرا گرفتهایم.
شما زمانی میتوانید نمایشگاهها را پولی و یا خصوصی کنید که بسترسازی کرده باشید. وام ۱۰۰ میلیونی اگر هم صحت داشته باشد، در صورتی که هدفمند نباشد دردی را درمان نمیکند.»
حق بيت المال دیگر چیست؟
یکی دیگر از هنرمندان با اشاره به صحبتهای معاون صنایع دستی مبنی بر این که «ما در بخش تضمینهای بانکی دخالتی نداریم چون حق بیت المال است» میگوید
:« حق بيت المال دیگر چیست؟ چطور سه هزار ميليارد و بيشتر از آن را میبرند حق بيت المال نيست،آنوقت هنرمندان بدبخت که تولید میکند و عرق جبین میریزد اگر يكی دو ميليون تومان وام بخواهد برای شروع كاری كه برایش نيرو، احساس و زمان می گذارد و بوسیله آن امورات زندگیاش را می گذراند، بايد حق بيت المال رو ادا كند؟ نميدانم چرا همه زورشان به ضعيفترها ميرسد؟ برای يك وام تا سقف ۵ ميليون تومان بايد ضامن كارمند داشته باشی، حساب در بانك داشته باشی و هزار امتیاز ديگر...برای
كسی كه كارش سفال است و كوره میخواهد با ۵ میلیون تومان چه میتوان کرد؟ كوره خرید یا انشعاب برق سه فاز يا انشعاب گاز گرفت و يا كارگاه اجاره کرد؟ این مبلغ را صرف هزینه مواد اوليه کند و یا .... تازه وقتی کارش را به بازار آورد، چون تمام پولش خرج تولید شده نه پول تبليغات دارد و نه در نمايشگاه صاحب غرفه میشود.هر دوماه يكبار هم که باید پول برق و گاز پرداخت کند بدون این که دولت قیمت حاملهای انرژی را برای صنعتگر تسهیل کرده باشد.با اين شرايط چطور حرف از حق بيت المال میزنند.»