به گزارش هنرنیوز ، مراسم اختتامیه هشتمین دوره جشنواره کتابخوانی رضوی استان تهران صبح امروز (دوشنبه 12 شهریور) با حضور شکر الله حسن بیگی،معاون سیاسی و اجتماعی استانداری تهران ،مهدی رمضانی معاون توسعه کتابخانه ها و ترویج کتابخوانی نهاد ،اصغر گودرزی مدیر کل امور کتابخانه ها و مشارکتهای نهاد، هادی آشتیانی مدیر کل فرهنگی نهاد ،مرتضی محمد زاده مدیر کل امور مجلس و استانهای نهاد ،مهردخت وزیر پور استاد دانشگاه و عضو سابق هیات امنای نهاد ،علی نیکنام مدیر کل کتابخانه های عمومی استان تهران، روسای شهرستان، کتابداران و اعضای فعال کتابخانه های استان در سالن اجتماعات کتابخانه عمومی علامه حلی برگزار شد.
حسن بیگی، معاون سیاسی و اجتماعی استانداری تهران در این مراسم اظهار داشت: اگر به آموزههای دینی خود نگاه کنیم میبینیم که در قرآن کریم، روایات و وقایع تاریخ اسلام بر علم و دانش اندوزی تاکید شده است. در آیات متعدد از تفاوت کسانی که علم دارند و آنانی که ندارند در قالب سوال انکاری یاد شده است که بر اهمیت این موضوع تاکید میکند.
وی افزود: مطالعه و فهم دین از مهمترین اعمال است که حتی در شب قدر نیز توصیه شده است علیرغم اهمیتی که دین ما برای مطالعه قائل است، سرانه مطالعه مناسبی در کشور وجود ندارد. در این راستا باید از جشنوارهها و هفتههای فرهنگی کمال استفاده را بکنیم تا جوانان و نوجوانان به مطالعه تشویق شوند و چنانچه این اتفاق با موفقیت انجام شود آسیب اجتماعی کمتری را در جامعه و خانوادهها شاهد خواهیم بود.
حسن بیگی ادامه داد: مطالعه در فضای مجازی به مانند مطالعه در اقیانوسی با عمق نیم میلیمتر است. در حال حاضر همه افراد از دولتی و غیر دولتی باید برای رونق سرانه مطالعه کمک کنیم. در این باره پیشنهاد میکنم که ورود افراد به کتابخانهها و فرایند ثبت نام آنها به سادگی انجام شود و کتابخانهها به مکانی جذاب برای مخاطبان تبدیل شود. امروز شاهد هستیم که کتاب و کتابخوانی طبق دستور دین ما در جامعه صورت نمیگیرد این در حالی است که دین ما بنیان گذار مطالعه است و ما باید از هر روشی برای افزایش سرانه مطالعه استفاده کنیم. رسانه ملی در این حوزه تاثیرگذار است و میتواند با ساخت فیلم و برنامههای فرهنگی در این حوزه فعالیت کند. همچنین آموزش و پرورش نیز میتواند ورود خوبی به این حوزه داشته باشد.
علی نیکنام، مدیر کل کتابخانههای عمومی استان تهران در این مراسم عنوان کرد: از رویدادهای مهم فرهنگی کشورمان طی امسال جشنواره کتابخوانی رضوی بود که فعالیت خود را از ابتدای اردیبهشت ماه آغاز کرد. هفت عنوان کتاب که از سوی نهاد کتابخانهها معرفی شده بود که در سطح استان به مخاطبان ارائه شد در این دوره تصمیم بر انجام تبلیغات گسترده بود که این کار در تمام استان تهران انجام شد.
وی افزود: دو اثر مربوط به گروه سنی کودک و نوجوان بود. همچنین از میان این هفت اثر که برای مخاطبان معرفی شده بود دو اثر مخصوص نوجوانان و سه اثر به حوزه بزرگسالان اختصاص داشت. مسابقه در سطح استان برگزار شد و در این راستا ارزشهای دینی به کوشش نهاد کتابخانههای استان تهران با فرهنگ کتابخوانی پیوند داده شد که در جشنواره کتابخوانی رضوی جشن این پیوند را برگزار میکنیم.
نیکنام اظهار کرد: سه هزار و ۳۰۵ نفر در بخش آنلاین که شامل:146 نفر در بخش پویش مجازی،192نفر در بخش خانوادگی،77 نفر در بخش نقاشی اینترنتی و دو هزار ۸۹۲ نفر در بخش انفرادی این جشنواره شرکت کردند.همچنین در بخش مکتوب این جشنواره نیز ۱۵ هزار و ۳۷۲ نفر در بخش انفرادی، ۵ هزار و ۷۱۹ نفر در بخش نقاشی، ۴۹۸ نفر در بخش خانوادگی شرکت کردند که مجموع این افراد برابر ۲۱ هزار و ۵۸۹ نفر میشود.
وی ادامه داد: به منظور اطلاع رسانی ومعرفی منابع هشتمین جشنواره کتابخوانی رضوی برنامه های متنوع فرهنگی نیز در کتابخانه ها برگزار شد که برپایی نشستهای کتابخوانی بصورت گسترده و قصه گویی در تمامی کتابخانهها با کوشش کتابداران، در کنار جلسات نقد کتاب در بسیاری از شهرستانهای استان تهران و کتابخانهها از جمله این برنامه ها می باشد.
مدیر کل کتابخانه های عمومی استان تهران به رشد قابل توجه میزان مشارکت مردم در این جشنواره اشاره کرد و گفت: تعداد نفرات شرکت کننده در این جشنواره طی سال گذشته 19 هزار و 781 نفر بود که این تعداد امسال به ۲۸ هزار و ۵۸۹ نفر رسیده است که نشان دهنده رشد خوب در این حوزه است در همین راستا پیشنهاد میکنم که در حوزه تقدیرنامهها، کتابخانههای را که بیشترین فعالیت در این زمینه را داشتهاند مورد تجلیل قرار دهیم. همچنین کتابدارانی را که زحمت میکشند و بصورت انفرادی و حتی خارج از کتابخانهها فعالیت میکنند را مورد قدردانی قرار دهیم.
مهدی رمضانی، معاون توسعه کتابخانهها و ترویج کتابخوانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور نیز در این مراسم با اشاره به راه اندازی دو کتابخانه در خراسان شمالی طی سه روز گذشته عنوان کرد: بخش کودک هیجان انگیزترین بخش این دو کتابخانه بود. بی شک اگر بخواهیم اتفاقی را در گسترش کتابخوانی ایجاد کنیم چارهای جز این نداریم که زمان، انرژی و سرمایه گذاری خود را به حوزه کودک معطوف کنیم.
وی گفت: تلاش در این حوزهها طی کوتاه مدت به بار مینشیند تجربه دیگر کشورها اثبات کرده است که کتابخوانی باید در مدارس و سنین کودکی آغاز شود این موضوع یک ضرورت است و بخش کودک در توسعه کتابخانهها در اولویت قرار دارد. در دورههای مختلف ؛نهاد کتابخانهها این موضوع را با جدیت پیگیری کرده است ظرفیت کتاب و کتابخوانی در کشور وجود دارد و اگر ضعفی در این باره موجود است به مدیریت این حوزه، فرهنگسازان و مسئولان رسانه مربوط میشود که به صورت درست و دقیق عمل نکردهاند.
رمضانی با اشاره به اینکه نگاه جدیدی در کشور وجود دارد که از ظرفیت موجود بهتر و بیشتر استفاده شود، ادامه داد: ما در نهاد کتابخانهها به دنبال گسترش فرهنگ کتابخوانی هستیم و به هر نهادی که آمادگی خود را در این باره اعلام کند اعلام همکاری میکنیم و تجربیات خود را در اختیار آنها میگذاریم در همین راستا سامانه کتابخوانی در دوره هشتم جشنواره کتابخوانی رضوی فراهم شد. ۴۰۰ نهاد در این جشنواره با نهاد کتابخانهها همکاری کردند که سطح مشارکت هر کدام با دیگری متفاوت است در صحبتی با بهزیستی اعلام کردیم که ما ظرفیت برپایی مسابقات نقاشی به جشنواره رضوی را در مراکز این نهاد داریم در نهادهای دیگر هم همکاریهای مشابه دیگری داشتیم.
معاون نهاد کتابخانهها افزود: در تهران سختی کار در کنار امکانات وجود دارد اما در عین حال توقع ما از اداره کل تهران بیش از این است و امیدواریم که استان تهران بتواند جایگاه نخست را در جشنواره کتابخوانی رضوی اذان خود کند. همچنین فعالیت نهمین جشنواره از فردای همین روز آغاز میشود و زمان بندی جدیدی را برای این دوره در نظر گرفتهایم امسال در برنامه خود داریم که همزمان با ۲۴ آبان از کتابداران و کتابخانههای برتر و استانهای دارای رشد مناسب در جشنواره رضوی تجلیل کنیم.
سپس فاطمه سلیمانی نویسنده کتاب به سپیدی یک رویا، عنوان کرد: همکاری خانوادهها با این جشنواره اقدامی مبارک است تنوع کتابها بنا به ذائقه افراد به صورتی مناسب انتخاب شده بود و تبلیغات گستردهای صورت گرفت برپایی جلسات نقد کتاب در ۴ کتابخانه از دیگر اقدامات مطلوب این دوره بود که فرصت مناسبی را بین نویسنده و مخاطب ایجاد میکرد که با هم تبادل اطلاعات داشته باشند.
وی عنوان کرد: در این راستا متوجه شدم که ۱۶۰ هزار نفر کتاب من را خواندهاند این در حالی است که تیراژ کتاب من ۱۷ هزار نسخه است. این موضوع نشان میدهد هر کتاب توسط ۱۰ نفر خوانده شده است. کتاب «به سپیدی یک رویا» مستند داستانی است که از ۶۰ تا ۷۰ کتاب تاریخی را برای نگارش آن مطالعه کردهام. اشتیاق مخاطبان نسبت به مطالعه بیشتر از نکات قابل توجه این جشنواره بوده است.
سلیمانی اظهار کرد: انتخاب یک داستان برای بخش بزرگسال به عقیده من اتفاق بزرگی است. معمولا کتابهای که در مورد ائمه نوشته میشوند کلیشهای هستند ولی من در این کتاب تلاش کردم روند متفاوتی را داشته باشم و از زبان یک شخص سوم وقایع را بیان کنم که شاید همین موضوع دلیل انتخاب کتاب بود.
در مراسم پایانی این جشنواره 15 نفر برگزیده استانی هشتمین جشنواره کتابخوانی رضوی معرفی شدند که در بخش گروه سنی کودک و نوجوان 9 نفربه نام های ترنم رجایی کتابخانه محقق حلی شهر تهران ؛ سارا رحیمی زاده کتابخانه ابوریحان ده خیز ؛ رقیه علی محمدی کتابخانه شهید مطهری باقرآباد ؛ امیرعلی عشرتی کتابخانه امام جعفر صادق (ع) ؛ علی زیمله کتابخانه ابن سینا شهر تهران ؛ ستایش منتظری کتابخانه پروین اعتصامی گلستان بهارستان ؛ مریم قربانی کتابخانه شهدای مدافع حرم شهریار نوجوان ؛ زهرا احمدوند کتابخانه شیخ کلینی ری ؛ زینب السادات صندید کتابخانه امامزاده یحیی موفق به دریافت تندیس، لوح تقدیر و جایزه نقدی شدند.
در بخش دوم که به تقدیر از 6 نفر برگزیدگان خانوادگی و بزرگسال اختصاص یافت در بخش بزرگسال (انفرادی) معصومه زارع کتابخانه خاتم الانبیا نسیم شهر بهارستان و مهسا مقصودی کتابخانه ابن سینا شهر تهران و در بخش خانوادگی از جعفر منصوری کتابخانه پیامبر اعظم ( پرند) شهرستان رباط کریم ؛ زهرا رضایی کتابخانه علامه طباطبایی تهران ؛ صدف بامروت پیشخوانی کتابخانه شهید قوشچی ملارد ؛ مهین کیه کتابخانه استاد امیری فیروزکوهی با اهدای لوح تقدیر و تندیس هشتمین جشنواره کتابخوانی رضوی و کارت هدیه تقدیر به عمل آمد.
همچنین 43 نفر از کتابخوان های رضوی شایسته تقدیر شدند و از مدیران 2 سازمان برتر شامل ستاد فرماندهی سپاه حضرت سید الشهداء استان تهران و معاونت نیروی انتظامی تهران بزرگ که مشارکت قابل توجهی در زمینه تبلیغات و اطلاع رسانی جشنواره داشتند تجلیل شد.