در نخستين روز از برنامههاي يادمان استاد حسين لرزاده، معمار بناهاي تاريخي ايران، آثار وي به عكاسان معرفي شد.
به گزارش هنرنیوز به نقل از روابط عمومي فرهنگستان هنر، مهناز چتر فيروزه، سرپرست مركز هنر پژوهي نقش جهان درباره مراسم يادمان استاد حسين لرزاده گفت: «استاد لرزاده يكي از برجسته ترين معماران دوره معاصر است كه آثار فراوان و شاخصي را در طول عمر پر بار خود برجاي گذاشته است. به همين منظور فرهنگستان هنر در نظر دارد، برنامههايي را براي هرچه پربار بودن مراسم يادمان استاد لرزاده برگزار نمايد.»
وي افزود: «معرفي آثار استاد لرزاده براي عكاسان، برگزاري كارگاه عملي عكاسي از آثار وي، داوري آثار براي برگزاري نمايشگاه عكس از اين آثار و كارگاه ماكت سازي مقرنس از جمله برنامههاي پيش بيني شده در اين يادمان هستند كه از اول تا 21 شهريور برگزار ميشوند.»
چتر فيروزه خاطر نشان كرد: «مراسم اصلي يادمان استاد لرزاده، 21 شهريور در ساختمان مركزي فرهنگستان هنر برگزار ميشود و همزمان، نمايشگاهي از عكسهاي منتخب در نگارخانه لرزاده موسسه صبا به نمايش در خواهد آمد.»
مهندس نوشاد رُكني عضو واحد پژوهش دانشنامه معماري ايران، با معرفي آثار شاخص معماري زندهياد استاد حسين لرزاده، ايشان را به عنوان آخرين نسل معماران افسانهساز معرفي كرد و اظهار داشت: «استاد لرزاده متولد 1285 خورشيدي بودند. ايشان طراحی، اجرا، تعمير و ساخت بيش از ٨٤٠ بناي تاريخي را در طول عمر هنريشان به انجام رساندند و از جمله معماراني هستند كه افسانههاي بيشماري را در رابطه با آثارشان ميشنويم.»
ركني تصريح كرد:« صحن اباعبدالله در کربلا، مسجد اعظم قم، مسجد امام حسين تهران، شبستان و محراب مسجد سپهسالار، مسجد سجاد تهران، ساخت گنبد كاخ مرمر از جمله آثار وي محسوب ميشوند.»
وي كاسه سازي را به عنوان يكي از شاخصههاي آثار استاد لرزاده معرفي كرد و افزود:« استاد در تمامي زمينههاي معماري مانند مقرنس، كاسهسازي، گره سازي و غيره مهارت بسيار داشت؛ علاوه بر آن، آثار وي آميخته با عرفان است كه با خلاقيت ذهن و عشق همراه بود.»
اين عضو دانشنامه معماري افزود:« بسياري از شيوههاي معماري در گذشته هم وجود داشته، اما آثار استاد علاوه بر دارا بودن زيبايي بصري، از استحكام قابل توجهاي نيز برخوردار است. ايشان آخرين فردي است كه به عنوان معمار باشي از حكومت وقت، مدرك رسمي گرفت.»
وي خاطر نشان كرد: «استاد لرزاده، علاوه بر آثار معماري در خوشنويسي، شعر و نقاشي نيز تبحر داشت. وي خوشنويسي را از عمادالكتاب آموخته بود كه در آثار خود هم از آن بهره ميبرد.»
وي اصليترين و شاخصترين اثر استاد را بناي كاخ مرمر بر شمرد و افزود:« ايشان در طول عمر گهر بار خود آثار بسياري را به يادگار گذاشته ولي به جرأت ميتوان گفت كاخ مرمر از برجسته ترين آثار استاد در شمار است.»
نوشاد ركني در پايان، تصاوير متعددي از آثار استاد را براي عكاسان معرفي و تشريح كرد.
زنده ياد لرزاده عضو جاويد فرهنگستان هنر است. وي در سال 1313 به مناسبت هزاره حكيم فردوسي به خاطر طراحي و ساخت مقبره فردوسي موفق به دريافت نشان فردوسي شد. دريافت مدال درجه اول، مدال و نشان لياقت استاد معماري، دريافت درجه كارشناس آستانه مقدسه حسيني به خاطر مرمت آستانه و نشان درجه يك هنري به عنوان برگزيده فرهنگستان هنر در سال 1381 از جمله جوايز وي به شمار ميروند.
«احيای هنرهای از ياد رفته جلدهای1و2و3» ، «خاطرات از انقلاب تا انقلاب» ، ديوان اشعار «نغمه لرزاده» و مجموعه اشعار «صد اميد» نيز از آثار مكتوب و ادبي وي به شمار ميروند.
استاد حسين لرزاده در 26 شهريور سال 1383 دعوت حق را لبيك گفت.