سنگ نگاره تاج گذاری اردشیر فیروزآباد،نم کشید!
سنگ نگاره که ظرف 14 ماه تخریب شد؛
سنگ نگاره تاج گذاری اردشیر فیروزآباد،نم کشید!
یک فعال میراث فرهنگی می‌گوید: کانال آبی که در بالای سر سنگ نگاره فیروزآباد ایجاد شده به درون آن رخنه کرده و آن را مانند خُوره می‌خورد و نابود می‌کند.
 
تاريخ : شنبه ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۲ ساعت ۱۳:۱۱
سیاوش آریا – فعال میراث فرهنگی - در گفت و گو با هنرنیوز با اشاره به خط خطی کردن نگاره‌ها و یادگاری نویسی بر روی سنگ نگاره تنگاب فیروزآباد پارس می‌گوید: این سنگ نگاره از زخم کردن با اشیاء نوک تیز، هدف قرار دادن و پرتاب سنگ و گلوله دستی به سوی آن در امان نمانده است.
 


او اضافه می‌کند: اما آنچه بیش از همه سبب نگرانی می‌شود بلایای طبیعی به دلیل موقعیت حساس آن و مهم‌تر از همه کانال آبی است که از بالای سر سنگ نگاره ایجاد شده و به درون آن رخنه کرده و آن را مانند خُوره می‌خورد و نابود می‌کند و اگر برای این مهم هرچه زودتر چاره یی اندیشیده نشود بزودی باید با آن بدرود گفت!؟
 


آریا خاطرنشان کرد: در عکسی که دقیقاً ۱۴ ماه پیش و در اسفندماه ۹۰ از این سنگ نگاره گرفتم این اثر تاریخی وضعیت مناسب‌تری داشت واین را می‌شود با قیاس این دو عکس کاملاً فهمید.


او اضافه می‌کند: این سنگ نگاره بسیار زیبا و با اهمیت در رودخانه تنگاب که از ۵ - ۶ سال پیش خشکیده قرار گرفته است و همین امر دسترسی بدان را ساده تر کرده و در جلو چشم همگان قرار داده و آسیب‌رسانی را آسان‌تر نموده است.
 


این فعال میراث فرهنگی تصریح کرد: به دلیل کمبود بودجه سازمان میراث فرهنگی این اثر نیز از کمبود نگهبان و نیروی محافظ رنج می‌برد اما می‌توان دست کم حفاظی برای آن در نظر گرفت تا از دست اندازی‌ها جلوگیری شود. 


به گزارش هنرنیوز، سنگ نگاره رودخانه تنگاب فیروزآباد که از اهمیت بسیار زیادی نزد باستان شناسان وپژوهش گران برخوردار است نخستین نگاره تاج گذاری اردشیربابکان سردودمان ساسانیان و مربوط به ۱۸۰۰سال پیش است. آن هنگام که شهریار ساسانی بر اردوان پنجم، واپسین پادشاه اشکانی پیروزمی‌شود و به شکوه و خجستگی آن دستور کندن این سنگ نگاره را می‌دهد. این سنگ نگاره در ۵ کیلومتری شهر فیروزآباد و ۹۵ کیلومتری جنوب شرقی شیراز و برصخره سمت راست رودخانه تنگاب کنده کاری شده است. درازای این سنگ نگاره ۶متر و پهنای آن ۲ متراست.

در این سنگ نگاره، شهریارساسانی، حلقه ایزدی و پادشاهی را از دست موبد موبدان دریافت می‌کند. بین آن‌ها آتش دان کوچکی ست که به دلیل بی‌مهری‌ها به سختی دیده می‌شود! بین شاهنشاه و موبد موبدان، سنگ نبشته‌یی به خط پهلوی ساسانی وجود داشته که اکنون بخش زیادی از آن ازبین رفته است.پشت سرشاه، خدمت کاری ایستاده که نگاره آن از شاه کوتاه‌تر است. پشت سرخدمت کار، به ترتیب شاهپوریکم فرزند و جانشین اردشیر بابکان و یکی از بزرگ زادگان ایرانی و موبد کرتیر، دست خود را به نشان احترام بلند کرده و دست دیگرشان را بر روی قبضه شمشیرگذاشته‌اند. کمی آن سوتر سنگ نبشته‌یی به خط پهلوی ساسانی دیده می‌شود که شرح پیروزی شهریار ساسانی و به قدرت رسیدن وی را بیان می‌کند.
کد خبر: 57957
Share/Save/Bookmark