به گزارش هنر نیوز ، اکران نشدن تعدادی از فیلمهای سینمایی از سوی سینماهای حوزه هنری در 6 ساله اخیر و واکنش برخی تشکلهای صنفی از جمله شورای عالی تهیهکنندگان، موضوع اخیر تلویزیونی برنامه «چشم شب روشن» بود که بامداد پنجشنبه اول تیرماه با اجرای اکبر نبوی روی آنتن شبکه اول سیما رفت.
در این برنامه، محمد حمزهزاده قائممقام رئیس و معاون سینمایی حوزه هنری و مهرداد فرید دبیر شورای عالی تهیهکنندگان حضور داشتند.
حوزه هنری با بخش قابل توجهی از سینماگران در ارتباط است
حمزهزاده در این برنامه گفت: حوزه هنری با بخش قابل توجهی از فیلمسازان و سینماگران در ارتباط است و با آنها نشستهای مستمر میگذارد؛ خیلی از آنها آنها بابت همین سیاست عدم اکران این دست از فیلمها تشکر میکنند چرا که باعث شده فضایی را فراهم آوریم تا فرصت اکران برای فیلمهای بهتر فراهم آید و اعتماد خانوادهها هم به سینما بیشتر شود.
سینمای فعلی ایران نیاز به رشد دارد
وی با اشاره به اینکه حوزه هنری دلایل خاص خود را برای عدم نمایش برخی فیلمها دارد که ترجیح میدهد رسانهای نکند، گفت: اعتقاد داریم سینمای فعلی ایران نیاز به رشد دارد و نباید از داخل با آن مبارزه کرد و به پیکره آن آسیب وارد کرد.
قائم مقام رئیس حوزه هنری با اشاره به اینکه اگر بنا بر مدعی بودن در عدم اکران برخی فیلمها باشد مدعی اصلی ما هستیم، افزود: دوست دارم امشب کمی از دستاوردهای حوزه هنری برای سینمای ایران صحبت کنم. این نهاد همواره محلی بوده برای رشد بهترین کارگردانان سینمای ایران که همه میدانید این افراد امروز گل سرسبد سینمای ایران هستند. این افراد فرزندان انقلاب و امام(ره) هستند که در فضای حوزه هنری امکان رشدشان فراهم شده است.
سرمایهگذاری حوزه هنری در سینمای ایران قابل مقایسه با دیگران نیست
وی ادامه داد: اما به لحاظ مالی و اقتصادی، آن سرمایهگذاری که حوزه هنری در سینمای ایران میکند اصلا قابل مقایسه با سرمایههایی نیست که در 10 سال گذشته برای تولید در سینمای ایران صورت گرفته است. کل مجموعه تولیدات سینمای ایران در یک سال به یکصد میلیارد تومان میرسد اما تنها سینما «بهمن» حوزه هنری در میدان انقلاب 120 میلیارد تومان ارزش دارد یا ارزش سینما «آزادی» بیش از 200 میلیارد تومان است. این را در 94 سالن سینماهای حوزه هنری در سراسر کشور ضرب کنید و ببینید حوزه هنری چه سرمایه عظیمی را برای سینمای ایران آورده است!
شورای عالی تهیهکنندگان و کارنامهای با 5 بیانیه
حمزهزاده گفت: حوزه هنری در هر روز فرصت 200 هزار صندلی را برای نمایش فیلم فراهم میکند. آقایان شورای عالی تهیهکنندگان و … برای این صندلیهای خالی چه کردند؟ به لحاظ کیفی فیلمها را ارزیابی نمیکنم اما میخواهم بدانم شما برای تعامل با بیننده چه فیلمهایی را تولید کردهاید؟
معاون سینمایی حوزه هنری ادامه داد: در بررسی سوابق شورای عالی تهیهکنندگان پنج بیانیه وجود دارد که سه تای آن علیه حوزه هنری و یکی مربوط به قاچاق فیلم و یکی هم، برای توقیف فیلم «مشکل گیتی» بود که تیزرهای آن از شبکههای ماهواره پخش میشد.
حوزه هنری فقط 2درصد فیلمها را اکران نکرده
وی با بیان اینکه در یک دهه گذشته از 500 فیلم تولید شده در سینمای ایران ما فقط 11 فیلم را اکران نکردیم، گفت: این در حالی است که در ده سال گذشته 350 فیلم فرصت نمایش در سالن ها را پیدا نکردند، شما به عنوان جایی که بالاترین شورای برنامه ریزی تهیهکنندگان کشور هستید برای نمایش دادن این نوع فیلمها چه کردید؟ در حالیکه 90 درصد صندلیهای سینمای ما خالی است، این 350 فیلم به دلیل انحصارطلبی فرصت اکران نیافتند و شما هم برای دفاع از این فیلمها هیچ بیانیهای صادر نکردید و نمیکنید.
رئیس سارمان سینمایی حوزه هنری در بخش دیگری از صحبت خود با اشاره به اینکه حوزه هنری همواره بر مدار شأن تاسیس خود گام بر میدارد و یکسری اهداف را دنبال میکند، گفت: ما بر اساس عرف قانون ایران و جهان در طول پنج سال تنها پنج تا ده فیلم را نمایش ندادهایم و هیچ وقت هم علیه آنها بیانیه صادر نکردیم، در حالی که الان باید به آقایان جواب هم پس بدهیم.
نداشتن یک هدف هزار میلیارد تومانی برای فروش
وی گفت: در سالهای گذشته فروش فیلمها بین 70 تا 200 میلیارد تومان بوده که پرسش اینجاست چرا این مبلغ نباید به هزار میلیارد تومان برسد؟ دلیل اینجاست که در سالهای اخیر سینمای ایران به سمت ذائقه مخاطب نرفته و ما از خواستههای مردم ناآگاه هستیم. بیشتر مضامینی را در فیلمهایمان استفاده کردیم که مورد پسند آنها نبوده است که در نهایت باعث میشود که تنها یکصدهزار نفر به دیدن فیلمهای اکران بنشینند.
حمزهزاده با طرح این پرسش که آیا مشکل حال حاضر سینمای ایران سانسور فیلمهاست، گفت: مشکلات عمیقتر و بزرگتری داریم. با همان اندک فیلمی که اکران نکردیم به صورت کاملا شفاف با فیلمساران در مورد سکانس یا دیالوگ فیلمهایشان صحبت کردیم و میکنیم و به آنها ایرادات و مشکلات را میگوییم.
کوتاهی ارشاد در انجام وظایف/ حوزه هنری فانوس دریایی سینما است
وی افزود: یک نوع هدایت است که هدایت شونده باید در دیدرس هدایت کننده باشد مانند برج مراقبت. یک نوع هدایت هم هست که مانند فانوس دریایی که هدایت شونده باید همواره هدایت کننده را ببیند.
وی ادامه داد: وزارت ارشاد به وظیفه هدایتی خود درست عمل نمیکند و به نوعی برج مراقبت دچار اختلال است. نقش نهادهایی مثل حوزه هنری در سینما مانند فانوس دریایی است.
حوزه هنری در این سالها روی نقطه هدایت ایستاده و مسیر را به صورت روشن برای فیلمسازان تعریف کرده و این فیلمسازان هستند که خواستهاند خود را به این نقطه وصل کرده و برسانند.
تبدیل نشدن مخاطبان سینما به مشتری
حمزهزاده در پایان سخنان خود گفت: حوزه هنری معتقد است بنا به دلایلی مخاطبان سینما تبدیل به مشتری نمیشوند. فیلمسازان ما همواره در ساختن فیلمهایشان به یکسری مخاطب توجه میکنند که این مخاطبان مشتری سینمای ایران نمیشوند و گروه زیادی از مردم ما این نوع محتوا را برای سینما رفتن انتخاب نمیکنند.
وی خاطرنشان کرد: ما باید به ذائقه مردم توجه کنیم ببینیم آنها به چه توجه دارند. تلاش میکنیم ذائقه مخاطب را بشناسیم