سینمای امروز ایران به دلایل مختلف نیاز مبرمی به مراقبت و توجه دارد تا از وضعیتی که برایش به وجود آمده خارج شود. با توجه به اینکه حوزه هنری از اکران عید نوروز تا به امروز مدام در برابر اکران فیلم ها مقاومت کرده و با وجود اقداماتی که تاکنون صورت گرفته هنوز در برابر اکران فیلمها سلیقه ای اقدام می کند و مجموعه این مشکلات باعث شده که امروز سینمای ایران دچار یک ریزش محسوسی درمخاطب شود. انگار قرار نیست حوزه هنری کوتاه بیاید و حتی در برابرتمام طرح هایی که از سوی رییس سازمان سینمایی مبنی براین که حوزه هنری اسامی فیلم هایی را که می تواند اکران کند اعلام کند اماحوزه تا به امروز مقاومت کرده و انگار مدیران این نهاد دلشان نمی خواهد مردم به سینما بروند و این نادیده گرفتن مردم را می توان در سخنان رییس حوزه هنری به وضوح دید:
مومنی شریف: با اجرای طرح «اذان تا اذان» موافق نیستیم و در اجرای آن مشارکت نخواهیم کرد
محسن مومنیشریف، رئیس حوزه هنری، با تأکید بر نبود فیلم مناسب برای اکران در ایام ماه رمضان درباره تلاش مسئولان سازمان سینمایی برای اجرای مجدد طرح «اذان تا اذان» گفته: با اجرای این طرح موافق نیستیم و در اجرای آن مشارکت نخواهیم کرد و در شرایط فعلی به میزان قابل توجه فیلم خوب در سینمای ایران نداریم که با حال و هوای ماه مبارک رمضان همخوانی داشته باشد و مخاطبان بتوانند در این ماه از آنها استفاده کنند. پس دلیلی وجود ندارد که سینماهای حوزه هنری در این ایام بهصورت ویژه باز باشد و فیلم اکران کند.
اما شاهدیم که رئیس حوزه هنری با بیان اینکه اساسا توصیه ما به مردم عزیز و مخاطبان سینما این است که در این ماه مبارک بیشتر از فضاهای معنوی استفاده کنند در مساجد حاضر شوند، به اماکن مذهبی بروند و قرآن بخوانند؛ برای فیلم دیدن و سینما رفتن وقت زیاد است و مضاف بر این موارد برای ساعات فراغت در این ایام تلویزیون سریالهای ویژهای پخش میکند که با استقبال هم مواجه میشود، پس بهتر است مردم بعد از پایان ماه رمضان به سینما بروند.
به هرحال اجرای طرح «اذان تا اذان» برای رمضان ۹۱ اولینبار از سوی علیرضا سجادپور مطرح شد اما با توجه به سابقه اجرای این طرح در سالهای گذشته کیفیت اجرای آن با اماواگرهایی مواجه بود و در کنار امکان عدم صدور مجوز از سوی اداره اماکن نیروی انتظامی، حوزه هنری که در ۲ سال گذشته اجازه همراهی سینماهای تحت مدیریت خود با این طرح را نداده، باردیگر از عدم اختصاص سینماهای خود به اکران ویژه فیلمها در این ماه خبر داده و طبق این طرح سالنهای سینمایی پس از اذان مغرب تا اذان صبح باز و با اکران ویژه فیلمهای سینمایی میزبان مخاطبان خواهند بود. اما علیرضا سجادپور، مدیر کل نظارت و ارزشیابی گفته: طرح ویژه اکران فیلمها در ماه مبارک رمضان چهارسالی است که انجام میشود و تاکنون نیز با موفقیت روبرو شده است. این طرح در برخی از سالها به فروش فیلمها کمک قابل توجهی داشته و از این رو باید امسال نیز از این طرح استقبال کرد. سجادپور افزود: این طرح افزون ۲ سانس به سانسهای موظف سینما در طول شب است و نامیدن این طرح به اذان تا اذان و یا افطار تا سحر غلط است؛ بلکه این طرح، طرح ویژه ماه مبارک رمضان است و در ایام ماه مبارک رمضان و با توجه به شرایط روزه داران و همچنین پخش مراسم مذهبی و عبادی از رسانهها ساعات پایانی شب وقت مناسبی برای رفتن مردم به سینماها است.
به نظرنگارنده این نوع ادبیات رییس حوزه هنری بیانگر این نکته مهم است که نباید به جای مردم تصمیم گرفت و در طول تاریخ سینمای ایران مردم نشان دادند که کدام فیلم را دوست دارند و ازکدام فیلم استقبال نمی کنند در ثانی مردم ما آنقدر با هوش و متدین هستند که در کنار انجام فرایض دینی و معنوی اگر وقتی هم داشته باشند به سینما بروند وفیلم ها را تماشا کنند.
***شورای صنفی نمایش: فیلمهای ارزشی را به سینماهای حوزه هنری معرفی می كنیم
این در شرایطی است که دیروز هم شورای صنفی نمایش با انتشار بیانیه ای با این مضمون که ما اعضاء شورای صنفی منتخب ۳ صنف جامعه صنفی تهیه كنندگان، انجمن سینماداران و كانون پخش كنندگان در كنار ناظر محترم وزارت ارشاد اسلامی در جهت به كرسی نشاندن حرف و هدف حوزه محترم هنری سازمان تبلیغات اسلامی در روند به اكران درآوردن فیلم های ارزشی و نه فیلم های نازل و ... تصمیم گرفته ایم فیلم های ساخته شده ارزشی را یكی پس از دیگری جهت اكران، به سینماهای حوزه هنری معرفی كنیم؛ باشد كه به خواست خداوند یكبار برای همیشه تكلیف اكران فیلم های اخلاقی و معنوی و نه البته بازاری و ... در سینمای پرافتخار ایران روشن شود و شورای صنفی همچنان گوش به زنگ می ماند كه فیلم های مورد نظر حوزه هنری را نیز كه مناسب با فرمایشات ریاست آن حوزه در صورت انتشار البته، به لیست فیلم های انتخابی این شورا بیفزاید. بنابراین شورای صنفی نیز فیلم های مناسب با دغدغه های ارزشمند حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی را جهت اكران در سینماهای این نهاد ارزشمند معرفی نماید و بی شك فیلم های غیر از این لیست شایستگی اكران در سینماهای حوزه هنری را نخواهند داشت.
با وجود آنکه همه منتظرند که حوزه هنری اسامی فیلم هایی را که می تواند اکران اعلام کند اما تا به امروز برمواضع خود پافشاری کرده و نه تنها اسامی فیلم را اعلام نکرده بلکه در برابر طرح های اکران در ماه مبارک رمضان هم مقاومت کرده است درمقابل این اظهار نظرات رییس حوزه هنری، سید ضیاء هاشمی رییس شورای صنفی نمایش با رد سخنان مومنی شریف گفته که فیلم مناسب برای اكران در ماه مبارک رمضان داریم اما و اكنون شورای صنفی با كمبود فیلم مواجه است و ما می خواهیم ابتدا وضع سئانس های ویژه را به قطعیت برسانیم، سپس در جلسه آینده شورای صنفی نمایش فیلم های اكران جدید را اعلام می كنیم، اما در همین حد بگویم فیلم های خوبی كه برای اكران در ماه مبارک رمضان اعلام آمادگی كرده باشند، داریم و امسال به دلیل اینکه ماه مبارک رمضان در تابستان واقع شده و فكر می كنیم با توجه به این موضوع لزوم توجه ویژه به سینما در ماه مبارک وجود دارد. جدای از این مسائل معتقدیم سینما یكی از مظاهری است كه به مذهب كمک می كند و اگر در ماه مبارک، فیلم های خوبی اكران شود، سینما می تواند بسیار موثر باشد.
شورجه: اختلافات را كنار بگذاریم
جمال شورجه كارگردان مطرح سینما هم در واكنش به این تصمیم حوزه هنری در گفتگویی گفته: ماه رمضان، ماه ضیافت الهی و ماه پربركت مذهبی است، دوستان نباید از آن استفاده سیاسی برای اغراض سیاسی شان داشته باشند و بهتر است اختلافات را كنار بگذاریم و دوستان باید در اظهاراتشان كمی دقت كنند و برنامه ریزی داشته باشند و صورت مسأله را پاک نکنند و فكر می كنم طرح ویژه اكران رمضان طرح خوبی است، فارغ از این كه فیلم های تازه اكران كنیم یا خیر. ما با نمایش برگزیده فیلم های مذهبی می توانیم در این ایام سهم خود را ادا كنیم.
***قاصد اشرفی: با هماهنگی نیروی انتظامی و وزارت ارشاد اكران ویژه ماه رمضان انجام می شود
درادامه این اتفاقاتی که امروز برسر سینمای ایران می آید محمد قاصد اشرفی، مدیر انجمن سینماداران نیزاز اجرای قطعی طرح اکران ماه رمضان خبر داد و گفته: امسال هم مانند چند سال گذشته، طرح اكران ویژه ماه رمضان، همزمان با آغاز این ماه مبارک در سینماهای تهران انجام می شود و هماهنگی های لازم با نیروی انتظامی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در مورد این برنامه از سوی شورای صنفی نمایش انجام شده و این شورا بزودی جزئیات این طرح شامل اسامی سینماهای شركت كننده در اكران ویژه ماه رمضان و فیلم های حاضر در آن را اعلام خواهد كرد.
***سجادپور: بهتر است خودمان برای اکران ماه رمضان برنامه ريزی كنيم
به هرحال امروز هم عليرضا سجادپور مدير كل اداره ارزشيابی و نظارت سازمان سينمايی در گفتگویی با ایسنا درباره طرح اكران ماه مبارک رمضان اظهارداشته: اين اكران بايد برقرار باشد و به سينمادارها و مردم خدمات دهد و خانوادهها بتوانند تا پايان شب از آن استفاده كنند به هرحال ممكن است اين طرح يک سال كم رونق و يک سال پر رونق باشد و اين طرح در مجموع راضی كننده است و قطعا شورای صنفی نمايش اجرای آن را رصد میكند و صنوف هم با هم در تعامل هستند و قطعا راهكارهايی خواهند داشت تا وضع بهتر شود.
سجادپور درادامه گفته : تا چند سال پيش وضع خيلی بدتر از اين بود و هيچ فيلمسازی تمايل نداشت در اين ايام فيلمش اكرانش شود اما چند سالی است كه تبديل به فصل اكران شده و صاحبان فيلمها علاقه مند هستند فيلمشان را در اين ايام اكران كنند و حداقل ميزان فروش به اندازه ماههای ديگر شده اس و اضافه شدن فيلمهای جديد و قديمی برای اكران در اين ايام هم به درخواست سينماگران بستگی دارد و پخشكنندهها بايد متقاضی اين موضوع باشند.
سجادپور در بخش ديگری از اين گفتگو درباره بيانيه اخير شورای صنفی نمايش درباره عدم اكران فيلم «كلاه قرمزی و بچه ننه» در سينماهای حوزه هنری هم تاکید کرده: اين بيانيه نبوده و خروجی جلسه شورا بوده است كه شورای صنفی هم مانند شوراهای ديگر جزئيات جلسه را از طريق سخنگويش به صورت شفاف اعلام میكند و من در اين مورد اشكال خاصی نديدم و كاملا درست است به هرحال با توجه به اينكه حوزه هنری فيلمهايی كه اكران نمیكند را از پيش اعلام نمیكند تا ما برنامهريزی كنيم، بهتر است خودمان برنامه ريزی كنيم.
به نظرنگارنده این روزها همه از ریزش مخاطب در سینما صحبت می کنند وشاید بهتر باشد با کنار گذاشتن اختلافات همه درجهت آشتی دوباره مردم با سینما پیش قدم شوند وحوزه هنری هم به جای سنگ اندازی در برابر کلیت سینما به فکر تعاملات و همکاری هرچه بیشتر با صنوف سینمایی، سازمان سینمایی و... باشد تا شاهد شکوفا شدن هر چه بهتر سینماو استقبال مردم از سینما به عنوان یک فرهنگ ساز و تفریح سالم باشیم.