جامعه تورگردانان ایران اساسنامه‌ی تورهای طبیعت‌گردی را تدوین می‌کند
عضو هیئت مدیره جامعه تورگردانان ایران در گفت و گو با هنرنیوز/1/؛
جامعه تورگردانان ایران اساسنامه‌ی تورهای طبیعت‌گردی را تدوین می‌کند
به گفته‌ی عضو هیئت مدیره جامعه تورگردانان ایران این جامعه تا سه ماه دیگر اساسنامه‌ی تورهای طبیعت‌گردی را تدوین می‌کند.
 
تاريخ : يکشنبه ۹ مهر ۱۳۹۱ ساعت ۱۲:۲۷
محمود بنکدارنیا در گفت و گو با هنرنیوز؛ درباره‌ی تورهای طبیعت‌گردی غیر مجاز و مشکلات آنها گفت: متأسفانه هر چیز غیر قانونی بهتر به نظر می‌آید و بیشتر خوش می‌گذرد و سودش بیشتر است. تورهای قانونی باید به سیستم پاسخگو باشند، باید مالیات و بیمه‌ و ... پرداخت کنند، در نتیجه با برآورد این‌ها؛ هزینه تورهایشان گرانتر می‌شود اما تورهای در اصطلاح زیرپله‌ای ارزانتر هستند.

او با اشاره به این که گردشگران با حق و حقوقش آشنا نیستند، افزود: بعدها اگر مشکلی پیش آمد فریاد همین مسافران به هوا می‌رود و زمانی که می‌گویید قرارداد؟ نمی‌داند قرارداد چیست، شرکت طرف قرارداد کیست و چه حق و حقوقی شامل حالشان می‌شود و این جاست که تا حدودی هم خود را به ناآگاهی می‌زنند و در نهایت ضرر دو جانبه می‌کنند.

عضو هیئت مدیره جامعه تورگردانان ایران با تأکید بر این که حضور جریان‌های موازی و غیرقانونی در هر شغلی وجود دارد، گفت: به نظر می‌رسد اهرم‌های نظارتی به خوبی نمی‌توانند این تورها را کنترل کرده و از ادامه‌ی کار آنها جلوگیری کنندِ. چند وقت پیش سازمان میراث فرهنگی استان تهران با تمهیداتی کسانی را به مبدأ حرکت جهت کنترل تورها فرستاد. حکم راهنما و راننده را خواستند و برخوردهای کوچکی با متخلفین شد اما این مسأله حرکت جدی‌تری را می‌طلبد، چرا که طبیعت و محیط زیست ویژگی‌های خاص خود را دارند.

وی تصریح کرد: اگر ما از یک سایت طبیعی بیش از اندازه استفاده کنیم که مسلماً تاکنون بهره مطلوب و در خور طبیعت انجام نداده‌ایم، آن سایت نابود می‌شود. سایتهای طبیعی زیادی نابود شدند و یا در معرض تخریب قرار دارند مثلاً تنگه واشی در تهران یا مسیر دریاچه نئور تا سوباتان در اردبیل دستخوش آسیب‌های جدی شدند.

بنکدارنیا با اشاره به این که جامعه تورگردانان به دنبال تدوین آیین‌نامه‌‌است که تورهای مجوزدار را قانونمند‌تر کند، توضیح داد: سعی داریم استانداردهایی را تعریف کنیم که مشخص شود چند نفر با چه تمهیداتی و آموزش‌هایی به محل مورد نظر تور ورود پیدا کنند. همچنین تأکید داریم بر اینکه بیشتر سایت‌های طبیعی نزدیک محل زندگی بومیان محلی هستند و حضور تورها نباید مخل آرامش آنها شده یا زندگی آنها را تهدید نماید.

وی اظهار کرد: برخی از این مکان‌ها صعب العبورند که متأسفانه گروهی از نهادها با کشیدن جاده‌ی آسفالته دسترسی به این سایت‌ها را آسان‌تر نموده، در نتیجه تخریبشان نهادینه‌تر و زودتر میسر شود.

عضو هیئت مدیره جامعه تورگردانان ایران با تاکید بر این که تخریب سایت‌های طبیعی مشکل بزرگی است، خاطرنشان کرد: طبق معمول برای مدیریت درست این سایت‌ها چندین نهاد و ارگان درگیر این کار می‌شوند، هر ارگان هم قانون و منع قانونی خاص خودش را دارد.هرچند ما تلاش می‌کنیم این ورود تور به طبیعت را تاحدودی قانونمند کنیم اما این مسأله یک دلسوزی کلی را می‌طلبد.

او با اشاره به فعالیت ۲۰-۳۰ آژانس مجاز طبیعت گردی در حجم‌های کوچکتر گفت: ما جلسات هم‌اندیشی خوبی با شش هفت دفتر بزرگ مجاز خدمات مسافرتی طبیعتگردی به منظور تنظیم اساسنامه‌ای برای بهره‌مندی مناسب مردم و آژانس‌ها از طبیعت همگام با حفظ محیط زیست داشتیم تا با مشورت بخش طبیعتگردی سازمان میراث فرهنگی آن را به تصویب رسانده و از سایر آژانس‌ها هم طلب یاری کنیم.

وی بیان کرد: مسلماً مخاطب ما همان آژانس‌های قانونی هستند. البته غیرقانونی‌ها را می‌شناسیم، سایت‌هایشان را می‌بینیم اما چون شخصیت حقوقی آنها مشخص نیست عملاً نمی‌توانند مخاطب ما قرار بگیرند.

بنکدارنیا در پاسخ به این پرسش که خروجی این هم اندیشی چه زمانی به صورت یک اساسنامه در می‌آید؟ توضیح داد:هرچند دو سه ماهی از آغاز این جلسات می‌گذرد اما از آنجا که ما بخش خصوصی هستیم و به دلیل پیک سفرها در تابستان درگیر کارهای روزمره خودمان بودیم، امیدواریم در پاییز بیشتر دور هم جمع شویم.هم اکنون تقریباً قرادادمان را به سازمان تحویل دادیم و امیدواریم تا دو سه ماه آینده کار به فرجام برسد.

او درباره‌ی این که آیا آموزش بخش محلی، امدادرسانی در محیط طبیعی، تولید اطلاعات و نقشه و کروکی، حمل و نقل و ...در مفاد این آیین نامه قرار می‌گیرد؟ تشریح کرد: در بحث آموزش ابتدا باید ببینیم بخش محلی چقدر پذیرای این موضوع است، همزمان باید مشکلات جوامع بومی را بررسی کرده و برای آن‌ها دوره‌های آموزشی بگذاریم. همچنین یکسری مزیت برای آنها تعریف کنیم که اگر یک گردشگر به آن محل وارد شد چقدر اشتغالزایی به همراه دارد و خودشان را درگیر حضور گردشگر کنیم و سود و انتفاعی از این حضور نصیب جامعه محلی کنیم.

مریم اطیابی
کد خبر: 47039
Share/Save/Bookmark