اشعار طاهره صفار زاده چند بعدی و مذهبی است
مصطفی علی پور؛
اشعار طاهره صفار زاده چند بعدی و مذهبی است
مصطفی علی پور، شاعر و منتقد كشورمان، شخصیت ادبی دكتر طاهره صفار زاده را از منظر خلاقیت های شعری چند بعدی و چند وجهی یاد كرد و گفت: این شاعره چه قبل و چه بعد از انقلاب شاعری مذهبی بوده است.
 
تاريخ : سه شنبه ۲ آبان ۱۳۹۱ ساعت ۱۳:۴۸

به گزارش هنرنیوز به نقل از پایگاه خبری حوزه هنری، مصطفی علی پور شاعر و منتقد كشورمان در خصوص شخصیت ادبی مرحوم دكتر صفارزداه گفت: با توجه به اینكه من با شعر های ایشان از دوران نوجوانی آشنا شده ام و آثارشان را كم و بیش مطالعه كرده ام می توانم بگویم كه وی دارای شخصیتی چند بعدی و چند وجهی ازمنظر خلاقیت های شعری است.
وی در خصوص مراحل مختلف شعری مرحوم صفارزاده نیز گفت: مجموعه شعر «رهگذر مهتاب» كه نخستین مجموعه شعر وی بوده و در سال ۱۳۴۱ منتشر شده تحت تاثیر زبان و شعر نیمایی از جهت انتخاب وزن و فرم بوده است و هر چند آثار بزرگی در این زمینه خلق نكرد كه بتوان از آن به عنوان شعر نیمایی یاد كرد ولی آثار تاثیر گذاری داشتند كه معروفترین آنها می توان به «كودك قرن» اشاره كرد.
علی پور انتشار كتاب «سفر پنجم» و «حركت دیروز"» كه در طی سالهای ۱۳۵۶و ۱۳۵۷ منتشر شده را آغاز مرحله دوم شاعری این هنرمند ذكر كرد و گفت: مرحوم صفارزاده در مرحله اول شاعری، هر چند آثار بسیار بزرگی را خلق كرد ولی آنچه كه این شاعره را به عنوان شاعر بزرگ و مطرح روزگار معرفی می كند در مرحله دوم شاعری ایشان بوده است كه می توان از مجموعه شعر های وی با عناوین سفر پنجم و حركت دیروز كه در سال های ۵۶ و ۵۷ منتشر شده است نام برد.
علیپور كتاب های قابل تامل طاهره صفارزاده را در بعد از انقلاب به سه مجموعه شعر (بیعت با بیداری) كه در سال ۶۶ منتشر شده، (مردان منحنی) و ( دیدار با صبح ) كه در سال ۱۳۶۶ منتشر شده از آن نام برد.
این شاعر دو كتاب دكتر صفارزاده با عناوین «طنین در دلتا» و «سد و بازوان» را از آثار قابل تامل در شعر امروز نام برد و گفت: اگر ما ویژگی ادبی این شعرها را كنار بگذاریم ویژگی های فكری و اندیشه ای این هنرمند در این دو كتاب بسیار قابل توجه است و بیشتر از اینكه در این دو كتاب خود را شاعر اجتماعی معرفی كند، شاعری متفكر معرفی می كند.
وی با بیان این كه طاهره صفارزاده در كتاب های «سفر پنجم» و «حركت دیروز» شاعری به شدت مذهبی است و عمدتا نشانه ها و قرینه های زبانی شعر وی مذهبی می شود، اظهار كرد: ما در این مجموعه اشعارش كلماتی مثل اذان، تبت یدا ابی لهب و ... را بارها می بینیم و از این عناصر زبانی مذهبی سود می برد و شاعری مذهبی می شود.
این منتقد ادبی شعرهای صفارزاده را در قبل از انقلاب با توجه به شرایط اجتماعی آن زمان یكی از دستاورد های بسیار خوب شعر امروز نام برد و گفت: به اعتقاد من دكتر صفارزاده چه قبل و چه بعد از انقلاب شاعری مذهبی بوده است و در مجموعه شعر "حركت دیروز" كه در سال ۵۷ منتشر شده موضوعات مذهبی بسیار دیده می شود كه در ابیاتی از این كتاب آمده است.
وی در ادامه این مطلب افزود: كسانی كه سعی می كنند طاهره صفارزاده را تنها شاعری مذهبی در بعد از انقلاب بدانند به نظر من قضاوت نادرست و كم لطفی نسبت به ایشان داشته اند زیرا در آثار قبل از انقلاب او موضوعات مذهبی به كرات دیده می شود.
علی پور یكی از ویژگی های شعری طاهره صفارزاده را استفاده از امكانات زبانی نثر و خارج شدن از عروض نیمایی ذكر كرد و گفت: صفارزاده بعد از این كه از شكل و فرم نیمایی جدا شد و به زبانی نثر واره و خارج از وزن عروضی نیمایی رسید به شاعری مستقل با فردیتی خلاق تبدیل شد و همچنین از دیگر ویژگی های شعرهای طاهره صفارزاده می توان به كوشش این هنرمند در ارایه شعر«كانكریت» (شعر دیداری و تجسمی ) كه بیشتر در كتاب «طنین در دلتا» نمود پیدا كرده اشاره كرد.
این شاعر كشورمان در خصوص ویژگی شعر «كانكریت» گفت: شاعر در این نوع شعر سعی می كند با كمك واژگان و نوعی چینش عناصر زبانی شعرهایی بنویسد كه یك تصویر عینی از موضوع و معنا و اندیشه ارایه دهد، ما نمونه های زیادی از این نوع شعردر اشعارش می بینیم زمانی كه آسانسور را می خواهد ترسیم كند كلمات را چنان عمودی می چیند كه تصویر حركت آسانسور را در ذهن مخاطب تداعی می كند.
او افزود: شعرهای «كانكریت» صفارزاده در شعرهای شاعران معاصر و شاعران نسل بعد از وی نیز بسیار موثر بوده است.
وی كتاب بیعت با بیداری نخستین مجموعه شعر ی ایشان در بعد از انقلاب از آن نام برد كه در این كتاب حضور فكر و اندیشه و تفكر بر زیبایی شناسی ادبی در شعرهایشان ترجیح دارد و بیشتر سعی می كند پیام رابه مخاطب الغا كند تا شعر بنویسد و این كتاب بیشتر به زبان شعار و نثر بسیار نزدیك است هر چند در بیان مفاهیم و ارزشهای مورد نظر خودش بسیار موفق بوده است.

کد خبر: 48425
Share/Save/Bookmark