قلب اقتصادی-اجتماعی گیلان
بازارهای هفتگی محلی؛
قلب اقتصادی-اجتماعی گیلان
بازارهای محلی علاوه بر جنبه مهم اقتصادی دارای ماهیت فرهنگی،اجتماعی و مکانی برای اطلاعات بین زعمای قوم و سابق بر این کدخدایان روستاهای اطراف بازار و دیدار اهالی و اقوام با یکدیگر بوده و می باشد.
 
تاريخ : چهارشنبه ۲ مرداد ۱۳۹۲ ساعت ۱۴:۵۲

در این بازارها دعوتنامه ها توزیع می گردد. چه بسیار جوانانی که همسر آینده خود را یافته و انتخاب می کنند. افرادی که در روستاهای اطراف مرکز بازار زندگی می کنند از حال و احوال یکدیگر با خبر می شوند و علاوه بر این بازار مکانی برای تفریح و تماشای اجناس و مراسمی نظیر معرکه گیری و به اصطلاح پهلوانی است. چوپانان دام و محصولات دامی خود را عرضه می دارند، بازار برنج فروشان رونق داشته و میزان تقاضا و عرضه و سایر شاخص قیمت فروش برنج در هفته آینده را تعیین می کند.

زنان روستایی محصولات دستی و کشاورزی و باغی خود را نظیر شال و جوراب و طنابهای بافته شده از شال، زنبیل و حصیر و محصولات باغی مانند سیر، پیاز، تخم مرغ، بوقلمون، غاز، اردک و خروس خود را به بازار آورده و به واسطه ها می فروشند و دانه های کشاورزی و لباس مایحتاج ضروری خود و خانواده را تامین می کنند و با تبدیل اجناس تولیدی خود به پول، علاوه بر داشتن قدرت انتخاب می توانند جنس دلخواه خود را تهیه کنند اگر چه جنبه اقتصادی تشکیل بازارها را به تنهایی عامل دوام آنها قلمداد کنیم با تشکیل نقاط متمرکز شهری و تجاری دائمی این بازارهای هفتگی باید از بین می رفت، لیکن بازارهای هفتگی به نوعی با زندگی مردم عجین شده که جزء فرهنگ قومی درآمده، برای مثال از محسنات این بازار اینکه تمام مایحتاج خود را در بازار می یابند یک نوع تفریح و تنوع در زندگی آرام روستایی خود احساس می کنند.

مزید براین بیکاری، تعداد زیادی از جوانان را به شغل فروشندگی در بازارهای روز وا داشته و با رقابت فروشندگان در بازار قیمتها در سطح پایین تری نسبت به مغازه ها قرار دارد همچنین تنوع اجناس در بازارها وجود دارد. شهرداری ها نیز به علت دریافت عوارض و درآمد مکانهایی را برای برپایی این گونه بازارها ایجاد نموده اند، برای مثال در شهرستان تالش استان گیلان بازار رضوانشهر، سه شنبه بازار پره سر، یکشنبه بازار خلیف آباد، شنبه بازار اسالم و ماسال، پنجشنبه بازار شاندرمن و هشتپر، در یک مکانی برپا می گردد.

یک کوچ نشین صبح روز بازار با محصولاتی نظیر پنیر و ماست و کره و پشم و یا چند راس دام و محصول صنایع دستی تالشی به بازار مراجعه و علاوه بر فروش آنها و تهیه مایحتاج خود بیمارش را به پزشک برده و اصلاح و استحمام نموده و دارو برای احشام بیمار گرفته و برای دیگران پیام گذاشته و یا از پیام آنها مطلع می گردد و احیانا اگر کار اداری داشته باشد به رتق و فتق آنها می پردازد.

بازارهای روز در واقع به روند زندگی روستایی و کوچ نشینان نظمی اقتصادی بخشیده است. یعنی اگر شخصی کاری با یک کوچ نشین و یا روستای دور افتاده داشته باشد می تواند در بازار روز او را ببیند. بازارها معمولا در تمام شرایط جوی در روزهای تعطیل و غیرتعطیل دایر است و براساس قرارداد عرفی اهالی و فروشندگان در این روز در روند فعالیت مداوم هستند.

در حاشیه کرگانرود شهر تالش پنج شنبه بازار تالش فستیوال بی نظیری از رنگها را به نمایش می گذارد. این بازار هفتگی یکی از شریانهای اقتصادی شهرستان محسوب می شود. تصاویری که در اینجا و اینجا خواهید دید سال گذشته در یک ظهر زیبای پاییزی گرفته شده است. امید است از دیدن آن لذت ببرید.

یاسین پورعزیزی
با نگاهی به کتاب سیری در کوچ نشینان تالش/چنگیز شکوری

کد خبر: 61501
Share/Save/Bookmark