نگاهی به روند بازتابها در مورد اخذ مجوز موسیقی فیلمها از دفتر موسيقي؛
«دفترموسيقي» متولی موسیقی است
تاريخ : دوشنبه ۲۸ شهريور ۱۳۹۰ ساعت ۰۹:۳۲
مدتی پیش اداره کل ارزشيابي و نظارت سينماي حرفه اي در يک دستورالعمل رسمي به تهيه کنندگان سينما اعلام کرده که بايد پيش از استفاده از موسيقي و ترانه در فيلم هاي خود؛ نسبت به اخذ مجوز اين آثار از دفتر موسيقي معاونت هنري اقدام کند. در متن اين دستورالعمل آمده بود: نظر به اينکه در سال هاي اخير حجم موسيقي هاي مورد استفاده از فيلمهاي سينمايي رشد قابل توجهي داشته، لزوما بحث نظارت و کنترل اين موارد بسيار ضروري بوده و از اهميت ويژهاي برخوردار است. در اين راستا ضمن هماهنگي لازم با دفتر موسيقي معاونت هنري مقرر شد از اين پس تهيه کنندگان محترم پيش از استفاده از موسيقي و ترانه در فيلم هاي خود نسبت و اخذ مجوز اين آثار اقدام لازم را مبذول دارند.
این مبحث کنشها و واکنشهای متعددی را در حوزه سینما و موسیقی پدید آورد که اغلب آنها به دلیل آگاهی نادرست از موضوع بود. مساله به همین جا ختم نشد و برخی که حتی متن دستورالعمل را برای یکبار هم نخوانده بودند و در تمام موارد تلاششان این بود که هر آنچه، اعم از دستور العمل یا هر حرکتی را که از معاونت سینمایی صادر میشود با آن ستیزه کنند؛ به گفتگوهای مختلف در مطبوعات و رسانهها پرداختند و فضاسازی کردند. از آنجایی که این گروهها اغلب در فضاسازی به یک موضوع بسنده نمیکنند، موضوعات دیگری را هم وارد این قضیه کردند که البته در این آب گلآلود کردن ماهی برایشان در نیامد.
در همین راستا موضوع روال منطقیاش را طی میکرد تا اینکه معاون سینمایی وزیر ارشاد هم که در این مورد صحبتی نکرده بود در یک گفتگوی خبری تلویزیونی اعلام داشت: «معاونت هنری اعتراض به حقی داشت و ابراز کردند که ما بعضی از ترانهها را مجوز نمیدهیم؛ اما روی فیلم ترانه استفاده میشود. این یک ناهماهنگی بود که جناب آقای دکتر حسینی به طور ضمنی فرمودند، یک یکدستی ایجاد شود. ما یک تحلیل داریم، وقتی که یک ترانه یا موسیقی مجزا شنیده میشود یک حس و حالی خواهد داشت اما وقتی به صورت کلیپ یا برخی از صحنهها بیاید ممکن است حس دیگری القاء کند و ممکن است معایبی که ممکن است، مستقلاً داشته باشد با تصویر برطرف شود، فارغ از این مسئله احساس کردیم بهتر است بین ما یک همکاری صورت گیرد. مدیرکل اداره موسیقی میرزمانی که اخیراً هم مسئولیت پذیرفتهاند، در نامهای از آقای سجادپور تقاضا کردند و ایشان هم به اتحادیه تهیهکنندگان اعلام کردند که اگر دوستان میخواهند ترانهای را در فیلمی استفاده کنند، قبل از آن ترانه، مجوز دریافت کنند».
متاسفانه برخی از افرادی که نادانسته با هر دستورالعملی مقابله میکنند؛ مطلع نیستند که ماهیت موسیقی اگرچه ممکن است یکی باشد؛ اما در همراهی با تصویر یا به صورت غیر بصری با هم متفاوت است. در ضمن اجرای آهنگهای متعدد در یک فیلم اگرچه جزئی از فیلم است اما ممکن است آن موسیقی از منظر دفتر موسیقی معاونت هنری نیاز به بازبینی و بازنگری باشد؛ و این یعنی تداخل در کار دو معاونت هنری و سینمایی؛ پس بهتر آن است که نمایندگان دفتر موسیقی مجوز این بخشها را صادر کنند؛ تا هم کار تخصصی باشد و هم فیلمسازان با خیال آسودهتری آثارشان را عرضه کنند و در اکران عمومی هم به مشکل بر نخورند.
از سوی دیگر دفتر موسیقی معاونت هنری هم که در این راستا مبحثی را مطرح نکرده بود روز گذشته میرزمانی در گفتگویی با خبرگزاری ایسنا در مورد اخذ مجوز موسیقی در فیلمها از دفتر موسیقی اعلام کرد که «بديهي است تمام فعاليتهايي كه درحوزه دفترموسيقي انجام مي گيرد، بايد با اطلاع و مجوز دفترموسيقي باشد. البته درمورد بخشنامه اداره كل نظارت و ارزشيابي، بيشتر ترانههاي تيتراژ و موسيقي با كلام و اجراهاي موسيقي زنده در فيلمهاي سينمايي منظور است».