دکتر حسن راشکی در گفت و گو با هنرنیوز با بیان این که هم اکنون سالانه ۵ تا ۷ هزار نفر بیمار خارجی برای درمان به ایران میآیند، گفت: این رقم ناچیزی است و اصلاً به چشم نمیآید. این کارشناس معتقد است آمارهایی که اعلام میشود بیشتر تخمینی و بر اساس اطلاعاتی است که کم و بیش از سوی برخی فعالان این حوزه به صورت غیر رسمی به دست ما میرسد.
وی با ابراز تأسف از این که هنوز سامانه مشخصی برای رصد گردشگری سلامت و ارائه اطلاعات و آمار دقیق و درست از این حوزه در کشور وجود ندارد، افزود: حتا اگر در بهترین حالت سالانه یکصد هزار بیمار خارجی برای مداوا به ایران بیایند باز هم در آن صورت با رقم ناچیزی مواجه هستیم که در مقایسه با کشورهای همسایه اصلاً قابل توجه نیست.
راشکی با اعلام این که هندوستان سالانه بیش از شش میلیون نفر از بیماران خارجی را پذیرش و درمان میکند، گفت: این برای هندوستان به طور متوسط حدود پنج هزار دلار ارزآوری دارد که خرج درمان، اقامت و گردش میشود.
وی با تأکید بر این که هند کشور یک میلیارد نفری است که نفت هم ندارد و مردمانش گرسنه هستند، اظهار کرد: اگر هر یک از این بیماران برای معالجه و اقامت در هند حدود ۶ هزار دلار هزینه کنند، هر سال ۳۶ میلیارد دلار ارزآوری به کشور مذکور داشته است.
دبیر کمیته گردشگری سلامت وزارت بهداشت با بیان این که ۳۶ میلیارد دلار اگر با فرض هر دلار ۳۵۰۰ تومان حساب کنیم بیش از ۱۲۶ هزار میلیارد تومان و چهل و دو برابر آن سه هزار میلیارد معروف میشود.
وی افزود: هم اکنون کشور ترکیه سالانه ۱.۵ میلیون نفر مراجعه کننده دارد و در مقایسه با ما دست کم برتری ۱۵ برابر دارد. البته هم اکنون اختلاف ارزش ریال و دلار یک فرصت بسیار مناسب برای بیمارانی است که تمایل به مداوا در ایران دارند.
او ادامه داد: همین امر سبب شده تا هزینههای درمان در ایران نسبت به هزینه درمان در کشور فرستنده بیمار به طور میانگین یک سوم باشد و این مزیت هر بیماری صعبالعلاجی
” اگر هر یک از این بیماران برای معالجه و اقامت در هند حدود ۶ هزار دلار هزینه کنند، هر سال ۳۶ میلیارد دلار ارزآوری به کشور هند داشته است. “
را راغب میکند که درمان خود را در ایران انجام دهد.
راشکی در عین حال تأکید کرد: نبود سامانه و سیستم مشخص و کارآمد برای پذیرش، اشتیاق بیماران خارجی را برای مداوا در ایران کاسته و کمرنگ کرده است.
دبیر کمیته گردشگری سلامت وزارت بهداشت با بیان این که ایران باید تمام معیارهایی که یک کشور را به مقصد گردشگری سلامت تبدیل میکند دارا باشد، افزود: خصوصیت چهارفصل بودن ایران و توانمندیها و تخصصهای ویژه در سطح بینالمللی در سرانه ایران بزرگ این مزیت را پدید آورده است که در هر زمان از سال بدون توجه به گرمی یا سردی فصل، همیشه امکان درمان هر نوع بیماری به بهترین شیوه ممکن در ایران فراهم باشد.
وی توضیح داد: هر راهکاری برای سامانبخشی به یک فرآیند با یک ساختار نیازمند اطلاعات دقیق و به روز است. بنابراین در حوزه گردشگری سلامت هم باید از این روش پیروی کرد.
راشکی اظهار کرد: باید اطلاعات و دادههای درست و دقیق آماری در اختیار مدیران قرار داشته باشد تا آنها بتوانند بر اساس این توصیف دقیق از واقعیتها، مدیریت کارآمدتری داشته و تصمیمات بهتری اتخاذ کنند.
وی تصریح کرد: باید سامانهای ایجاد شود که مشخص میکند چه تعداد بیمار، در چه زمینهی درمانی، با چه هزینه و چه دکتر معالج و چه فرآیندی و به چه نحوی خدمات رسانی میشوند.
راشکی گفت: همچنین باید مشخص شود که خدمات رفاهی کشور برای چنین فردی در چه سطح و با چه کیفیتی انجام میشود.
وی با بیان این که در کشورهای توسعه یافته بسیاری از شرکتها و نهادهای خدماتی در ذیل این فرآیند تعریف شده و سودهای میلیاردی به دست آوردند افزود: هم اکنون آژانسهایی در اروپا و آمریکا هستند که بیماران را با یک چهارم هزینه درمان در کشور خود راهی هندوستان میکنند.
او ادامه داد: این آژانسها شرایط اقامت عالی و بدون نقص همراه با تأمین و رزرو بهترین تجهیزات پزشکی در هند برای بیمار مهیا میکنند، بنابراین بیمار هم با یک چهارم هزینه و بهترین کیفیت درمانی هم مسافرت میکند و هم درمان میشود و این دقیقترین مفهوم سلامت است.
راشکی یادآور شد: این فرآیند منبع ارزآوری بسیار بالایی برای کشور میزبان دارد . در واقع هند هم به لحاظ پزشکی، صنایع مربوطه و بیمه درمانی و هم گردشگری سودآوری بسیار بالا دارد و به قطب درمانی تبدیل شده است. و در کنار این نوع گردشگری بسیاری از فعالیتهای درآمدزا برای نیروهای شاغل ایجاد میشود.
وی افزود: این نتایج ارزآوری بسیار بالایی برای گردشگری سلامت و ایجاد و توسعه درآمدزایی برای بخشهای مختلف دارد.