سعی کردم ساده نویسی پیشه کنم
محسن محمدی در گفتگو با هنرنیوز؛
سعی کردم ساده نویسی پیشه کنم
 
تاريخ : يکشنبه ۱۸ ارديبهشت ۱۳۹۰ ساعت ۱۰:۱۲
«لحظه عبور» عنوان مجموعه داستان های کوتاهی است که به قلم محسن محمدی برای نخستین بار در سال 1389 منتشر شده است.

محسن محمدی در گفتگو با خبرنگار ادبی هنرنیوز در خصوص مجموعه داستان «لحظه عبور» گفت: از حدود دوسال پیش که روزنامه همشهری ستونی را به بخش داستان اختصاص داد تعداد زیادی از داستان های این مجموعه در آن ستون چاپ می شد، بعد از آن هم بخشی از این داستان ها در روزنامه وطن امروز به چاپ رسیدند که در نهایت با تدقیق در مجموع این داستان ها، چهل و سه عنوان از آنها برای انتشار در این مجموعه گزینش شد.

وی ساختار مضمونی این مجموعه را داستان‌هايي كوتاه با رگه‌هايي از طنز يا درام دانست و اظهار داشت:

این مجموعه مشتمل بر داستان های مینی مال یا به عبارتی داستانک هایی است که بیشتر تم اجتماعی دارند و ناهنجاری های فرهنگی و اجتماعی را در جامعه نشان می دهند؛ معضلاتی چون دروغ گفتن، تنها بودن، دوری از خانواده و حتی مشکلات اقتصادی را دستمایه قرار دادم و با پرداخت به کنه این مسائل، داستان های کوتاهی نوشتم که البته برخی از آن ها دل نوشته و عاشقانه است.

محمدی در خصوص نگارش یک اثر داستانی کوتاه چنین گفت: چندانکه نوشتن داستان کوتاه دشوار است، نگارش داستانک دشوار تر است، زیرا محدودیت های بسیاری در این ژانر وجود دارد همچون محدودیت در شخصیت پردازی، محدودیت در حوزه زمانی، محدودیت در تعداد سطور و کلمات که در واقع برای چنین داستانی نمی توان مقدمه و موخره نگاشت و باید در قالب چند عبارت کوتاه روایت یک ماجرای ژرف را به رشته تحریر درآورد.

محمدی با اشاره به متدهای جدید داستان نویسی گفت: امروز بسیاری از داستان ها به لحاظ مضمون و ساختار به سمت و سوی پیچیده نویسی می روند و تو در تویی از کلمات و عبارات را پیش چشم مخاطب می گذارند که این مسئله به یک پز روشنفکری شبیه تر است.

وی تصریح کرد: من در نگارش این کتاب سعی کردم ساده نویسی پیشه کنم زیرا معتقدم برای داستان نویسی فرمول خاصی وجود ندارد و قالب ها و چارچوب ها، خلاقیت را از نویسنده می گیرند.

وی فراگیری قالب های نوشتار را در حوزه نشر منحصر به چند ناشر خاص دانست و چنین عنوان کرد: گاهی برخی از قالب های داستان نویسی به سبک و سیاق ناشران تغییر می کند؛ برای مثال تازه های نشر چشمه گاه منجر به فراگیری رویه ای مشابه در بین نو نویسندگان می شود وانگهی اکثر مدرسان کارگاهی در انتشارات، عضو هیات نظارت و ارزشیابی هستند که این خود بر فراگیری چنین قالب هایی دامن می زند.

محسن محمدی در آسیب شناسی فضای داستان نویسی امروز در حوزه نشر گفت: در حوزه پخش و توزیع کتاب، یک شبکه مافیایی به وجود آمده است که سبب می شود ناشران کوچتر کمتر اقدام به سرمایه گذاری بر روی کتاب های نو نویسان داشته باشند، زیرا این ناشران به این دلیل که اسم و رسم چندانی ندارند نمی توانند توزیع گسترده ای داشته باشند و توزیع گسترده همواره در دست ناشران بزرگ است، این اتفاق درباره کتاب اول من این چنین رخ داد که گسترده توزیع در شهرستان ها نداشت.

وی افزود: بسیاری از نویسندگان جوان را می بینید که در مترو و تئاتر شهر کتاب هایشان را دستی می فروشند؛ زیرا به دلیل گزافی هزینه های نشر، نمی توانند با ناشران اسم و رسم دار کار کنند و ناشران هم در وهله اول کلیه هزینه ها را دریافت نموده و دیگر با حوزه توزیع آن کاری ندارد.

محمدی طرح روی جلد کتاب را اثر حمید جاویدمهر معرفی نمود و اظهار داشت: این طرح با محتوای یکی از داستان های این مجموعه تحت عنوان «لحظه عبور» مرتبط است؛ همچنین در انتخاب عناوین داستانها نیز نوعی همزمانی نوشتار و عنوان وجود دارد که حاکی از انطباق مضمونی عناوین است.

وی در خاتمه کلام خویش به مجموعه پیشین خود اشاره نمود و گفت: «شما یک ... هستید» مجموعه داستان های نیمه بلندی است که با درونمایه طنز بین سالهای 83 تا 85 در مجله کانون خانواده چاپ شد و پس از آن 20 اثر را انتخاب و ویرایش شد و نشر نگیما در سال 86- 87 آن را به چاپ رساند.



کد خبر: 26690
Share/Save/Bookmark