سفرهای نوروزی فرصتی برای رونق اقتصادی است
رییس انجمن علمی گردشگری ایران:
سفرهای نوروزی فرصتی برای رونق اقتصادی است
رییس انجمن علمی گردشگری ایران گفت: اگر نگاه مدیریت عرضه و تقاضا به مقوله گردشگری نداشته باشیم، فشار تقاضا در چند سال آینده به جایی خواهد رسید که جامعه عطای این سفرها را به لقای آن خواهد بخشید.
 
تاريخ : دوشنبه ۹ ارديبهشت ۱۳۹۲ ساعت ۱۷:۰۷
به گزارش هنرنیوز، نشست دانشگاهی «سفرهای نوروزی، بایدها و نبایدها» روز دوشنبه با حضور جمعی از استادان و مدرسان گردشگری ، دانشجویان و اعضای انجمن علمی گردشگری ایران در دانشگاه علم و فرهنگ برگزار شد.

محمدحسین ایمانی خوشخو با بیان این که در نوروز، شاهد جابجایی جمعیت هستیم و نمی‌توان به چنین وضعیتی عناوینی چون گردشگری انبوه را اطلاق کرد، افزود: همه ساله بعد از تعطیلات نوروزی از سوی مسوولان آماری به عنوان حجم سفرها ارایه می‌شود.

رییس انجمن علمی گردشگری ایران تاکید کرد: این حجم جابجایی جمعیتی در یک زمان کوتاه، یک فرصت برای گردشگری به شمار می‌رود و اگر در کشورهای دیگری که در آن صنعت گردشگری از اهمیت بالایی برخوردار است، این پدیده رخ می‌داد، مسوولان به نحوی آن را مدیریت می‌کردند که تبعات مثبت آن تا چند ماه در کشور باقی بماند.

او اظهار کرد: امروز جنبه اقتصادی گردشگری در دنیا بر دیگر جنبه‌های آن ارجحیت دارد و آنان از گردشگری به عنوان یک بخش درآمدزا در اقتصاد یاد می‌کنند و از این رو گردشگری در این کشورها به یک صنعت مولد تبدیل شده است.

این مدرس دانشگاه به بررسی مدیریت سفرهای نوروزی از جنبه مدیریت تقاضا و مدیریت عرضه پرداخت و اذعان کرد: اکنون در بخش مدیریت تقاضا، برای سفر مشکلی در نوروز نداریم و حتی میزان تقاضاها از سقف آن نیز فراتر رفته است و از این رو باید برنامه ریزی برای توزیع تقاضای سفر در دیگر ایام سال مورد توجه قرار گیرد.

ایمانی خوشخو گفت: آمارهای ارایه شده از سوی نهادهای ذیربط درباره سفرهای نوروزی برای رونق صنعت گردشگری راهگشا نیستند و باید آمارهایی ارایه شود که زمینه را برای شفاف سازی فراهم کند.

او اضافه کرد: در نوروز جاده‌ها و مقاصد سفر مملو از جمعیت بود، اما این آمار با اصلاحات عجیبی مانند « نفر – سفر» اعلام می‌شود که در ادبیات علم گردشگری وجود ندارد.

ایمانی خوشخو تمایل به سفر به شکل خالص و ناخالص را دو شاخص سنجش سفر در جوامع دانست.

رییس انجمن علمی گردشگری ایران افزود: فاصله عجیب آمارهای ارایه شده با شاخص‌های علمی با هدف تاکید بر رشد سفرها و به دنبال آن استفاده از این آمارها برای تاکید بر موفقیت عملکرد جای سوال است.

وی متذکر شد: مسوولان سفر و گردشگری باید بیش از پیش بر مدیریت عرضه متمرکز شوند، چرا که حجم بالای تقاضای سفر در کشور و در عین حال نداشتن توجه کافی به عرضه خدمات گردشگری سبب شده است تا سفرهای نوروزی به جای آنکه چون باران، صنعت گردشگری را سیراب کند، به یک سیل تبدیل شود.

او با اشاره به این که در بهار ۹۱ هزینه سفرها ۴۰ هزار میلیارد ریال عنوان شده گفت: هزینه مسافرت بهاری چگونه محاسبه شدهاست؟ هزینه های اجتماعی کجا محاسبه می‌شود؟ آمارچند صد میلیون بازدید از موزه‌ها و محوطه‌های تاریخی در مدت ۱۵ روز اگر صحیح باشد چه فجایعی را برای آثار تاریخی درپی دارد؟

این متخصص گردشگری تصریح کرد: نتیجه این رویکرد این است که مسافران نوروزی نه تنها تجدید قوا نمی کنند، بلکه خسته و ناراضی به مبدا باز می گردند و از سوی دیگر مقاصد گردشگری نیز از حجم بالای مسافران رضایت ندارند.

وی با اشاره به این که ظرفیت رسمی مراکز اقامتی کشور ۲۵۰ هزار تخت است، خاطرنشان کرد: مقایسه این رقم رسمی با آمارهای مربوط به سفرهای نوروزی نشان می‌دهد که سایر مسافران در خیابان و معابر عمومی ساکن می شوند و این به معنی اقامت شبانه نیست و برخی از آن با عنوان «گردشگری به سبک هندی » یاد می‌کنند.

این کارشناس گردشگری تصریح کرد : برخی آمارها نشان می‌دهد که در نوروز فقط ۶۰ درصد ظرفیت هتل ها و مراکز اقامتی کشور اشغال بوده است.

آمار تلفات نوروزی را از دیگر مشکلات این بخش عنوان کرد و گفت: با توجه به تبعات منفی این جابجایی ها می توان گفت که سفرهای نوروزی نه یک گردش و مسافرت، بلکه به معنی جابجایی جمعیتی است.

ایمانی خوشخو ادامه داد: در نهادهای علمی و دانشگاهی، میزان هزینه ای که گردشگر برای مسافرت خود صرف می کند و نیز میزان استفاده از خدمات و زیرساخت های گردشگری ملاک سنجش سفر است، در حالیکه در فرهنگ عمومی ایران هرقدر کمتر برای سفر هزینه شود، سفر موفق تر ارزیابی می شود.

این مدرس دانشگاه با بیان این که آمار مرکز آمار ایران نشان می‌دهد در بهار سال گذشته، ۴۰ هزار میلیارد ریال هزینه مسافرت بهاری هموطنان شده است، گفت: در حالیکه در این بررسی‌ها هزینه‌های اجتماعی ناشی از این سفرها از جمله تلفات جاده‌ای، آسیب به محیط زیست و مراکز تفریحی و تاریخی گنجانده نشده است.

ایمانی خوشخو یادآور شد: رضایتمندی مشتری از مقوله‌های مهم در ارزیابی سفر موفق است.

او خاطرنشان کرد: فاصله بین تقاضای سفر و عرضه خدمات گردشگری به قدری زیاد است که اجازه نمی دهد، تقاضای سفر به رضایتمندی مسافر ختم شود.

وی از سفرهای نوروزی به عنوان یک فرصت خدادادی یاد کرد که باید از آن بیشترین بهره را برای رونق اقتصادی کشور برد.

این مدرس دانشگاه تصریح کرد: اگر نگاه اقتصادی به این مقوله نداشته باشیم، فشار تقاضا در چند سال آینده به جایی خواهد رسید که جامعه عطای این سفرها را به لقای آن خواهد بخشید.

رییس انجمن علمی گردشگری ایران یادآور شد: بیانات رهبر معظم انقلاب در سفر به خراسان شمالی و تاکید ایشان بر اینکه گردشگری باید محور توسعه استان باشد بیانگر آن است که ما در سطوح عالی نظام با گردشگری مشکلی نداریم و ضعف از مدیران است. اگر همین جمله ایشان مورد استفاده مدیران گردشگری قرار می گرفت، می‌توانستند جایگاه گردشگری را در اقتصاد کشور بهبود بخشند.

ایمانی خوشخو در ادامه پیشنهاد کرد که کارگروه اقتصاد گردشگری با حضور کارشناسان این عرصه و دستگاه‌های ذیربط با برنامه ریزی کشور از جمله مرکز آمار و معاونت برنامه ریزی ریاست جمهوری تشکیل شود تا قبل از آنکه پدیده سفرهای نوروزی به یک معضل خانمانسوز تبدیل شود، برای آن برنامه ریزی کنند تا این فرصت مورد استفاده کشور قرار گیرد.


کد خبر: 57290
Share/Save/Bookmark