پرونده "موسيقي فاخر"/: گفتگو با مصطفي کمال پور تراب
"موسيقي فاخر" وضعيت مناسبي ندارد
تاريخ : دوشنبه ۱۳ خرداد ۱۳۸۷ ساعت ۱۱:۵۹
به گزارش برنا مصطفي کمال پور تراب استاد دانشگاه و عضو شوراي عالي خانه موسيقي درباره موسيقي فاخر گفت : طبقات مختلف جامعه متناسب با طرز فکر و روحيات خود انواع مختلف موسيقي را براي گوش دادن انتخاب مي کنند. موسيقي نيز مانند "علم و دانش" مراتبي دارد و همانگونه که در علم تقسيم بندي از ابتدايي تا دکتري و بالاتر تعريف مي شود در موسيقي نيز اين تقسيم بندي به لحاظ ساختاري وجود دارد .
وي درباره جايگاه موسيقي فاخر در جامعه گفت :موسيقي فاخر يعني موسيقي که به لحاظ ساختاري و ضوابطي که در موسيقي وجود دارد در بالاترين سطح باشد و متقاضي آن افرادي هستند که از نظر درک هنري در بالاترين سطح قرار دارند. هر چه اثري بيشتر از اين ضوابط بهره برده باشد اين موسيقي فاخرتر خواهد بود.
پور تراب در ادامه درباره وضعيت کنوني موسيقي فاخر افزود:امروز تعداد افرادي که در موسيقي فعاليت مي کنند شايد در مقايسه با 30 سال قبل 100 برابر شده باشد اما آنچه مي شنويم نشان مي دهد که موسيقي فاخر در کشور ما وضعيت مناسبي ندارد و مي بايست توجه ويژه اي به آن شود.
اين معلم با سابقه موسيقي تصريح کرد: يکي از علت هاي مهمي که در اين موضوع دخيل است مربوط به مسئله آموزش مي شود ؛ در گذشته ما تنها دو هنرستان موسيقي داشتيم که روي برنامه اي خاص، آموزش موسيقي را انجام مي دادند، برخي ها هم به روش گوشي نزد اساتيد آن دوره آموزش مي ديدند، اما امروزه ما شاهد تعداد بسيار زيادي آموزشگاه موسيقي هستيم که سطح آموزش را در موسيقي پايين آورده اند و اين طور به نظر مي رسد که موسيقي کشور دارد به بيراهه مي رود.
مدرسين بي تجربه و موسيقي سطحي
پور تراب همچنين گفت : وقتي شخصي مدت کوتاهي براي فراگيري موسيقي زمان مي گذارد و بدون اينکه به لحاظ علمي شرايط لازم را کسب کرده باشد به تعليم شاگردان مي پردازد به طور قطع نتيجه کار نمي تواند مطلوب باشد. امروز متاسفانه ما به شدت شاهد اين رويه هستيم که در سطحي تر شدن آثار نيز تاثير مستقيم دارد.
وي در ادامه افزود: براي بهبود اين وضعيت بايد برنامه ريزي هاي جدي انجام داد؛ من پيش از اين پيشنهادي به دست اندرکاران داده بودم مبني بر اينکه مي توان با کمک اساتيد بزرگي مانند حسين عليزاده، CD هاي آموزشي مثلا در شيوه هاي آموزشي تار براي کساني که تدريس مي کنند منتشر کرد، تا از حداقل ها اطلاع داشته باشند.
اين عضو شوراي عالي خانه موسيقي در پايان گفت : تصميم گيري براي موسيقي کشور به اين صورت موفق نخواهد بود که ما تصميم بگيريم کاري را بدون آماده کردن مقدمات آن صورت دهيم. براي شکل گرفتن موسيقي فاخر هم بايد برنامه هاي مقدماتي و پيش زمينه اي مانند سامان دادن مسئله آموزش در دستور کار قرار گيرد.