تعيين شاخصههاي تبيين مسائل تصميمهاي راهبردي در پيشبرد برنامهها در راستاي اهداف سند چشم انداز، ضرورتي اجتنابناپذير براي بهره گيري از سيستمهاي متنوع تخصصي نظير سيستمهاي پشتيباني تصميم و سيستمهاي خبره است.
استفاده از سيستمهاي خبره منجر به ارتقاي سطح و سرعت اتخاذ پيشبرد و ارزيابي تصميمهاي راهبرد ملي در تعامل با محيط داخلي، منطقهاي و بين المللي، محافل علمي است كه منجر به پيشبرد اهداف خود مطابق سند چشم انداز ايران 1404 خواهد شد.
هدف كلي كتاب با توجه به موضوع آن، نحوهي كاربري سيستمهاي خبره در ارزيابي تصميمات راهبردي است.
كتاب«تصميمات راهبردي و سيستمهاي هوشمند خبره» داراي ده فصل است كه فصلاول كتاب تحت عنوان سيستم خبره است.
اين فصل مشتمل بر بخشهاي زير است: سيستم خبره و اجزاء، عوامل هوشمند و انواع سيستمهاي خبره.
فصل دوم به مقوله اكتشاف دانش ميپردازد و بخشهاي فصل دوم عبارتند از: شبكههاي عصبي و شكلهاي گوناگون دانش.
فصل سوم به نام طراحي سيستم و مهندسي پايگاه دانش به مباحثي چون معماري دانش، فرآيند مهندسي دانش و ابزارهاي مهندسي دانش ميپردازد.
نويسنده در فصل چهارم نقشهي دانش را مورد توجه قرار ميدهد كه بخشهاي مختلف آن شامل ضرورت تهيهي نقشه، روششناسيهاي مديريت دانش و بازرسي دانش است.
فصل پنجم رويكردها و مدلهاي دستيابي به دانش خبرگي در سيستمهاي فردي نام دارد كه از بخش مولدهاي ابعاد دانش تشكيل يافته است.
فصل ششم به نظام مندسازي تحقيقات در طراحي سيستم خبره ميپردازد و از 2 بخش : دسترسي به دانش و رويكردهاي توليد طرحهاي دانشي تشكيل گرديده است.
فصل هفتم اين كتاب فرآيند، رويكردها و سازوكارهاي موتور استنباط را مورد بررسي قرار ميدهد كه از بخش منطق فازي تشكيل گرديده است.
فصل هشتم به نام تصميمهاي راهبردي: ساختار، فرايند و سازوكارها است و شامل بخشهاي ارزيابي محيط تحليل شكاف راهبردي و تمايلات مديريت ميباشد.
فصل نهم تحليل محيط، مسائل و تصميمهاي راهبردي نام دارد كه تنها از يك بخش سازه هاي محيط ساز تشكيل گرديده است.
در فصل دهم گه به بررسي شاخصهاي ارزيابي تصميم هاي راهبردي ميپردازد اهداف آن چنين تعريف شده است:
"هدف اين فصل ارائهي پاسخ با اين سوال است كه از چه شاخصهايي مي توان براي سنجش و ارزيابي تصميمگيري راهبردي استفاده كرد؟
اساساً، براي مطالعهي شاخصهاي ارزيابي تصميمهاي راهبردي بررسي مباحث مديريت، سازمان و موضوعهاي تخصصي آن نظير راهبرد و كسب توانمنديها براي توسعهي سيستمهاي خبره ضروري است.
در اين فصل با تشريح بنيان روش شناسي براي دستيابي به يك فرايند يكپارچه ي شاخصشناسي دو رويكرد بررسي مطلق و نسبي همراه با دو طرز تفكر خطي و غير خطي تشريح ميشوند.
در ادامه اين فصل چهار مكتب نگرش به سازمان به نامهاي سيستمهاي عقلاني، طبيعي، باز و يكپارچه همراه با يازده نحلهي فكري اين مكاتب بررسي و تحليل ميشوند. آشنايي با رويكردهاي تحليل شاخصهاي مديريت از فرايند شكلگيري آنها تا عصر حاضر از ديگر مباحث فرايندي مورد بررسي است. در اين مبحث، سيزده رويكرد مورد توجه هستند.
با مطرح كردن شناختشناسي موضوعهاي راهبردي كه مبحث پاياني اين فصل است هدف اصلي در اين فصل تامين شده، سپس دوازده شاخص شناخت موضوع و ابعاد شناختشناسي راهبردي تشريح ميشود.
با توجه به جايگاه فناوريهاي ICT در سطح شبكههاي ملي و جهاني و جايگاه ويژه سيستمهاي خبره و لزوم بهرهگيري هرچه بيشتر از اين سيستم مخاطبين كتاب را ميتوان مديران راهبردي، وزارت علوم، تحقيقات و فناوري، كميسيون امنيت ملي مجلس شوراي اسلامي، مشاورات عالي در مراكز خط مشيگذاري و سياستگذاري و محققين، دانشجويان و پژوهشگران حوزه فناوريها از جمله IT و ICT دانست كه نويسنده اميد دارد كه مطالعه اين كتاب بتواند فراز مطلوبي را بر ارتقاء و اعتلاء سازمانها داشته باشد.
كتاب «تصميمات راهبردي و سيستمهاي هوشمند خبره» را محمدرضا حميديزاده تاليف كرده و انتشارات دانشگاه عالي دفاع ملي آن را در سال 1388 در 288 صفحه منتشر كرده است.