آخرين بازمانده خنياگران مازندران در جشنواره موسيقي نواحي
جشنواره موسيقي نواحي؛
آخرين بازمانده خنياگران مازندران در جشنواره موسيقي نواحي
 
داخلی آرشيو خبر
تاريخ : چهارشنبه ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۰ ساعت ۱۴:۰۳
محمدرضا اسحاقي تنها بازمانده روايت‌خواني و خنياگري مازندران در هفتمين جشنواره موسيقي نواحي شركت مي‌كند.

به گزارش هنرنیوز به نقل از ستاد خبري هفتمين جشنواره موسيقي نواحي، اسحاقي درباره خنياگري مازندران توضيح داد: آنچه من اجرا مي‌كنم روايت‌خواني و نقالي است كه خود شامل سه بخش است. روايت‌هاي مازندران از سه بخش عاشقانه، مذهبي و حماسي تشكيل مي‌شود كه باز هم هريك از اينها داستان‌هاي مخصوص خودش را دارد.

او در ادامه افزود: مثلاً در روايت‌هاي مذهبي داستان حركت امام‌رضا(ع) از مدينه به خراسان نقل مي‌شود. يا داستاني از حضرت موسي(ع) و حضرت رسول(ص) در اينگونه از روايت وجود دارد. در بخش عاشقانه نيز داستان‌هايي مثل "عباس و مسكين "، "عارف و كُلما " و "حليمه و عبدالله " روايت مي‌شود. در روايت‌هاي حماسي نيز "هُژبر سلطان " و "محمد جُبّه " وجود دارد.

به گفته اسحاقي برخي روايت‌هاي عاشقانه و حماسي از دوران محمدعلي‌شاه و اواخر قاجار به وجود آمده و برخي ديگر نيز به دوران صفويه باز مي‌گردد.

او با بيان اينكه "آخرين راوي خنياگران مازندران من هستم " افزود: اگرچه شاگردان زيادي نزد من براي آموزش مي‌آيند اما ديگر مانند گذشته كسي به طور جدي سراغ اين كار نمي‌رود. راوياني هم كه در قديم وجود داشتند اكنون ديگر از دنيا رفته‌اند.

وي درباره سازهايي كه در خنياگري مازندران استفاده مي‌شود، توضيح داد: به طور معمول در تمامي مناطق ايران، ساز دوتار به عنوان همراه روايت استفاده مي‌شود چون رابطه بيشتري با خواننده و روايت دارد.

اسحاقي با اشاره به اينكه از سه ماه پيش‌تر مشغول جمع‌آوري و ضبط روايت‌هاي مازندراني است، افزود: متأسفانه هيچ‌يك از نهادها سراغي از ما نمي‌گيرد و ما هم با كمك چند نفر از دوستان و با هزينه شخصي روايت‌ها را جمع مي‌كنيم تا از ميان نروند.

او درباره تأثير جشنواره موسيقي نواحي در حفظ روايت‌هاي خنيايي نيز گفت: اين نوع جشنواره‌ها به خودي خود خوب و مؤثر هستند به شرطي كه مديريت درستي داشته باشند و به هنرمندان انگيزه ادامه كار بدهند. نه اينكه با اعمال مديرت غلط انگيزه‌هاي كوچك را از آنها بگيرند.

هفتمين جشنواره موسيقي نواحي از 24 تا 28 ارديبهشت ماه سال جاري در تهران و كرمان برگزار مي‌شود.
کد خبر: 26637
Share/Save/Bookmark