مدیر عامل شرکت فرهنگی چیترا در گفتگو با هنرنیوز؛
چهار سازمانی که به کتاب و کتابخوانی خیانت کردند
مدتی است که در باجههای طرح امانی کتاب در برخی ایستگاههای راهآهن به جای امانت کتاب، شاهد فروش کتاب هستیم که بسیار پرسشبرانگیز است. از همین رو با فرهاد جهانگیری مدیر عامل شرکت فرهنگی چیترا که بانی طرح امانی کتاب راه آفتاب است به گفتگو نشسته ایم؛
تاريخ : چهارشنبه ۱ خرداد ۱۳۹۲ ساعت ۱۱:۰۹
*مدتی است که در برخی باجهها و باشگاههای طرح امانی کتاب در ایستگاههای راهآهن به جای امانت کتاب شاهد فروش آن هستیم، دلیل این امر چیست؟
_ این مشکل به بحث قراردادهای ما بر می گردد که متاسفانه گاهی برخی سازمان ها فضاهای استراتژیک ما را در گستره شبکه ای قطع می کنند و وقتی که این فضاها تعطیل باشند دیگر امکان اینکه ما بتوانیم امانت کتاب برخی شهرها را داشته باشیم قطع می شود؛ این بزرگترین بحران ما در بحث طرح امانی کتاب است و کسی هم خود را مسئول نمی داند مثلا روز یازدهم فروردین در تعطیلات نوروز، مدیر کل ایستگاه راه آهن مشهد طی یک سرکشی ساده باشگاه ما را در آن ایستگاه تعطیل کرد بی آنکه توجیهی وجو.د داشته باشد؛ به نظر من با این کار گفته می شود که ما نه دغدغه کتابخوانی داریم و نه متولی این کار هستیم.
*آیا در قبال این طرح ها هیچ گونه هیچ تسهیلاتی در اختیار چیترا قرار داده می شود؟
_نه تنها تسهیلاتی داده نمی شود بلکه وقتی ما قرارداد را می نویسیم که طرف مقابل باید متعهد به اجرای آن باشد با تغییر یک روند یا یک مدیریت یا یک تیم، دیگر تعهدی به قرار ما ندارند کما اینکه در ساعات پایانی یک روز تعطیل پیامک دادند که اینجا را جمع می کنید وگرنه تا یک ساعت دیگر می آییم و این وسایل را می بریم، جالب آنکه یک ساعت بعد از پیامکشان می آیند و اموال شخصی ما را می برند و هیچ اتفاقی هم نمی افتد و حتی از رسانه ای شدن این موضوع ما را می ترسانند لذا در این فضا بخش خصوصی به شدت شکننده است؛ زیرا که در حال حاضر کارخانه های تولیدی با نرخ بازگشت چند صد درصد با این همه فراز و فرود به مشکل بر می خورند چه رسد به ما که در بحث کتاب هستیم و کوچکترین حرکتی سیستم ما به هم می ریزد و تا می آییم دوباره شکل بگیریم یک سازمان دیگر با ما همین رفتار را می کند.
*چرا وقتی در باجه های طرح کتاب راه آفتاب(چیترا) کتاب به صورت آزاد فروخته می شود همچنان عنوان طرح امانی کتاب بر بیلبورد این باجه ها باقی است؟
_ما داریم مقاومت می کنیم که نام ما روی طرح باشد و این طرح اجرا شود، اما از سوی دیگر در جلسه ای که مدیران راه آهن با ما در مشهد داشتند از ما خواستند، مطلقا کتاب امانت داده نشود، اما ما نمی خواهیم این طرح از بین برود؛ چون اگر طرح امانی کتاب تعطیل شود شاید این طرح برای همیشه بمیرد در حالیکه من برای وارد شدن به فضاهای ایستگاهی چند سال از عمرم را گذاشتم تا توانستم مدیران وقت را متقاعد کنم که این طرح اجرا
” باید تبریک گفت که دولت رقیب به این قدرتمندی است در حالیکه هیچ جای دنیا بخش خصوصی را اینچنین زمین نمی زنند!! “
شود حال اگر به این راحتی بیرون بیایم برگشتنش بسیار دشوار یا حتی غیر ممکن خواهد بود ولی اینکه چرا کتاب امانت داده نمی شود چون از ما خواسته اند که امانت ندهیم و طی جلسه ای که یکی دوهفته پیش با مسئولان راه آهن تهران داشتیم به ما تاکید کردند که ما حاضریم یک فضایی را به شما اختصاص بدهیم و اجاره بگیریم اما کتاب امانت داده نشود.
*از چندی پیش بحث نصب ایستگاه های مطالعه توسط نهاد کتابخانه های عمومی کشور مطرح شده است و به نظر می آید ممکن است موضع گیری مشخصی نسبت به اجرای این طرح در بخش خصوصی باشد. نظر شما چیست؟
_ من متاسفم که این بخش خصوصی ۱۱ سال کار می کند،نه حتی یک ریال بودجه که هیچ، وام هم به بخش خصوصی ندادند و به جای اینکه بیایند از این طرح حمایت کنند تا این طرح بالا برود و رشد کند بودجه کلانی را در اختیار یک سازمان گذاشته اند تا بیاید باکس هایی با کتاب های محدود بگذارد و به مراجعین هم بگویند که کتابخانه هست و ما دیگر به طرح خصوصی امانت کتاب نیاز نداریم، این شاهکار دولت است و لذا فکر می کنم این دوره ای است که نخست ما و بعد این طرح از دور خارج می شود مثل طرح کتابخانه باز اتوبوسرانی و طبیعی است که شرکت های خصوصی مثل ما را کنار می گذارن لذا باید تبریک گفت که دولت رقیب به این قدرتمندی است در حالیکه هیچ جای دنیا بخش خصوصی را اینچنین زمین نمی زنند!!
*اجرا طرح امانی کتاب در مترو چه سرانجامی داشت؟ _در مترو هم این اتفاق افتاد؛ در آن زمان قراردادی طراحی شد ولی در نهایت مدیر وقت فرهنگسرای مترو به یک سفر زیارتی رفت و در آنجا به طرز نامعلومی تصمیماتی گرفت که نهایتا از آنجا تماس گرفت که جلوی طرح امانی کتاب را بگیرید تا خودمان آن اجرا کنیم آمدند ولی از آنجا که طرح، ثبت مالکیت معنوی شده بود نتوانستند طرح امانی را اجرا کنند و به یک سری فروشگاه های کتاب تبدیل شدند و طرح هم مثل سایر طرح ها در مترو خوابید.
*اگر شرایط و تحمیل سختی ها به شرکت چیترا سبب تعطیلی این طرح شود چه برنامه دیگری برای گسترش طرح امانی کتاب خواهید داشت؟
_ما به راهمان ایمان داریم و می دانیم که این رفتارها مقطعی است و روند و آیندهای سازمانی همیشگی است ولی تا آنجا که امکان دارد طرح مان را ادامه می دهیم با روش ها و از راه های دیگر و از سایر فضاها در جهت تحقق این طرح استفاده خواهیم کرد چون صدها نفر از طریق این طرح ارتزاق می کنند و اگر اینان بیکار شوند چه اتفاقی برایشان می افتد لذا ما همه تلاشمان را خواهیم کرد.
*از چه سازمان هایی مستقیما انتقاد دارید؟ _
ما از وزارت بهداشت انتقاد داریم که به جامعه ما خیانت می کند بی آنکه به فکر فرهنگ سازی برای نسل جوان و مسن کشور باشد، به سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران و برخی سازمان ها که برخوردهای نامناسبی با این طرح دارند همچون سازمان تامین اجتماعی نیز سخت گله مندیم و نیز راه آهن جمهوری اسلامی ایران که بی هیچ توجیهی طرح امانی کتاب را ضایع کرد مورد انتقاد و اعتراض ماست.
مریم خاکیان