همه باید موضوع کتاب و کتابخوانی را به فضیلت تبدیل کنیم
دبير كل نهاد كتابخانه هاي عمومي كشور:
همه باید موضوع کتاب و کتابخوانی را به فضیلت تبدیل کنیم
همزمان با روز اول کتاب، کتابخوانی و کتابدار و آغاز بیست و دومین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران ،علیرضا مختارپور دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور صبح شنبه بیست و چهارم آبان با حضور در برنامه زنده تلویزیونی «صبح با خبر» شبکه خبر صدا و سيما و در مصاحبه زنده تلویزیونی گفت: همه ما باید موضوع کتاب و کتابخوانی را به فضیلت تبدیل کنیم.
 
تاريخ : يکشنبه ۲۵ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۱۴:۰۰

به گزارش هنرنیوز به نقل از ستاد خبری هفته کتاب نهاد کتابخانه های عمومی کشور، دبیرکل نهاد در ابتدا در خصوص وضعیت آماری مطالعه در کشور، افزود: ما آمار و فرمول خاصی برای محاسبه عدد دقیق سرانه مطالعه در اختیار نداریم و به همین خاطر نیز در زمان های مختلف آمارهای گوناگونی در این خصوص منتشر می شود. اما نگاهی به سه شاخص؛ وضعیت شمارگان کتاب، وضعیت مراجعه به کتابخانه ها و گفتمان کتاب و کتابخوانی در جامعه نشان دهنده نامطلوب بودن وضعیت مطالعه است.
مختارپور در ادامه خاطرنشان کرد: به همین جهت دستگاه های مختلف به فراخور وظایفی که بر عهده دارند باید در این راه کوشش کنند. به عنوان مثال؛ پنجشنبه شب، در یکی از بخش های خبری سیما گزارشی از قول آموزش و پرورش مبنی بر اختصاص یک ساعت از زنگ ادبیات به مطالعه دانش‌آموزان پخش شد که متاسفانه نشان می داد این موضوع هنوز محقق نشده است.
وی در ادامه ضمن تاکید بر اولویت نهاد در اختصاص برنامه برای کودکان و نوجوانان افزود: اگر در دوره کودکی و نوجوانی مطالعه نهادینه شود، عادت مطالعه دیگر قطع نخواهد شد.
مختارپور همچنین افزود: به زودی برنامه های جدید نهاد در اکثر کتابخانه ها به اجرا گذاشته خواهد شد، ضمن اینکه از طریق پرتال نهاد کتابخانه های عمومی کشور نیز دوره هایی با نام «مهارت کتابخوانی برای مادران» برگزار خواهد شد، چراکه اگر مادران این مهارت ها را فرابگیرند خدمتی مهم برای نسل بعد انجام می شود.
دبیرکل نهاد در پایان ابراز امیدواری کرد با همکاری دستگاه های مختلف از جمله صدا و سیما، تجدید مطلعی که مقام معظم رهبری در دیدار با کتابداران کشور در سال ۱۳۹۰ مطرح کردند، محقق شود.
بهبود وضعیت نشر کشور
سید عباس صالحی عضو هیات امنای کتابخانه های عمومی کشور و معاون فرهنگی ارشاد نيز در مراسم تجدید میثاق کتابداران با آرمان های بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی ایران گفت: برنامه هایی در معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و نهاد کتابخانه های عمومی در حال انجام است که انشاالله این برنامه ها به بهبود وضعیت موجود خواهد انجامید.
وي افزود: شخصیت امام (ره) نه تنها از این باب که ایشان طلایه دار یک جنبش اجتماعی- سیاسی در کشور بود و نه تنها به عنوان مرجع کبیر دینی و اسلامی بلکه به لحاظ مختلف در حوزه اهل قلم و کتاب محل توجه و مرجعیت است.
صالحي با بیان نکاتی از احوال شناسی حضرت امام که حاکی از اهمیت جایگاه مطالعه برای ایشان بود، بیان کرد: نظریات امام در مبحث کتاب آنچنان که باید جدی گرفته نشده است. ایشان قرآن را قله کتاب می داند. به تعبیر امام، قرآن کتاب انسان متحرک است. قرآن کتاب تحرک است، تحرک از طبیعت به غیب، و از مادیت به معنویت، و تحرک در راه عدالت.
معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: اهتمام ورزی به کتبی که یا ایستگاه مطالعه و یا موتور حرکت هستند، حائز اهمیت است. کتبی که بتوانند حرکت را در سطح و عمق، اوج بدهد و به پویایی انسان و جامعه بیانجامد.
علامه طباطبایی، قهرمان عرصه اندیشه
علیرضا مختارپور نيز با حضور در مراسم تجدید میثاق کتابداران با آرمان های امام خمینی(ره) اظهار داشت: علامه طباطبایی قهرمان عرصه اندیشه بوده است و برای همه ما باعث افتخار است که روز کتاب، کتابخوانی و کتابداری با نام مرحوم علامه همراه است.
دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور با بیان اینکه روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار به مناسبت بزرگداشت مقام مرحوم علامه طباطبایی(قدس سره) نامیده شده است، به ویژگی های شخصیتی ایشان اشاره کرد و گفت: ایشان فردی بود که به آزاداندیشی، گفتگو و بحث شهرت داشت.
مختارپور افزود: بعد از حضرت امام، مقام معظم رهبری همان راه و جهت را در گسترش فرهنگ دینی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگ بیداری اسلامی و فرهنگ مطالعه دنبال کرد. تعابیری که مقام معظم رهبری درباره کتاب و کتابخوانی دارند، بی نظیر است. ایشان کتابخوانی را واجب و فریضه می دانند و بارها اعلام کرده اند که از پایین بودن سطح مطالعه در کشور متاسف و غمگین هستند.
وی همچنین ادامه داد: توقع ایشان از تمام دستگاه های فرهنگی و عناصر مؤثر در فرهنگ و کتاب که بارها اعلام شده، خاصه در سال ۹۰و در جریان اولین و تنها دیدار ایشان با کتابداران، ایجاد تجدید مطلع در عرصه کتاب و کتابخوانی بوده است. در این خصوص فعالیت هایی از سوی دستگاه های فرهنگی انجام شد اما به نظر می رسد تا رسیدن به آنچه انتظار ایشان و شایسته جامعه باسابقه و پیشینه تاریخی ممتاز فرهنگی ایران است، هنوز فاصله زیاد است.
هم اندیشی «نقش رسانه ها در ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی»
نشست هم اندیشی «نقش رسانه ها در ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی» با حضور دبیرکل نهاد و جمعی از اصحاب رسانه در هتل انقلاب تهران از ديگر مراسمي بود كه روز اول برگزار شد.
در این نشست اهالی رسانه با ارائه تحلیل از وضعیت کتابخانه های عمومی به نقش آنها در گسترش فرهنگ کتابخوانی در کشور پرداختند و پیشنهاد های متنوعی در راستای اهداف نهاد کتابخانه های عمومی ارائه دادند.
در این جلسه آقایان محمد اله‌یاری فومنی معاون توسعه کتابخانه ها و کتابخوانی نهاد و مجید صحاف مشاور دبیرکل و همچنین علیرضا مختارپور دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور با خبرنگاران و روزنامه نگاران حاضر در نشست به رايزني و گفتگو نشستند.


تضمين امنیت شغلی کتابداران
رمضانعلی محسنی با اشاره به اینکه کتابداران در گذشته مورد بی‌توجهی مسئولان قرار گرفتند، گفت: با مدیریت جدید نهاد کتابخانه های عمومی کشور، امنیت شغلی کتابداران کشور تضمین می‌شود.
مدیرکل امور استان‌ها و انجمن های نهاد نيز با حضور در آیین تجلیل از کتابداران، کتابخانه‌های عمومی و خادمان کتاب مازندران در سالن اجتماعات هلال احمر مازندران، اظهار کرد: خیران کتابخانه‌ساز مازندران در بین ادارات کتابخانه‌های عمومی استان‌ها بسیار پرفروغ ظاهر شدند.
وی افزود: مازندران از جمله استان های پیشرو در حوزه فرهنگ و دارای سبقه فرهنگی غنی است و می طلبد به این استان توجه ویژه در حوزه شاخص های فرهنگی از سوی مدیران ملی باشد.
مدیرکل پیشین کتابخانه های عمومی مازندران با اشاره به اینکه کتابخوانی اساس فرهنگ هر جامعه ای است، تصریح کرد: امروز استانی توسعه یافته خواهد بود که اساس آن کتابخوانی و آگاهی ها را در همه سطوح بالا ببریم.
وی با اشاره به اینکه معیشت و رفاه کتابداران را با جدیت پیگیری می‌کنیم، افزود: آینده خوبی برای معیشت و امنیت شغلی کتابداران ترسیم می‌شود.
محسنی با بیان اینکه توسعه فیزیکی کتابخانه ها را در کشور برنامه اساسی داریم، تصریح کرد: در این حوزه از اعتبارات استانی و خیران برای ارتقا فضای فیزیکی کتابخانه ها گام بر می داریم.
وی در پایان با بیان اینکه رسانه‌ها در ارتقای شاخص‌های فرهنگی و فرهنگ مطالعه کتاب بیشتر تلاش کنند افزود: ترویج کتابخوانی به عنوان سنت رایج در جامعه باید به صورت فرهنگ در آید.
در این مراسم از کتابداران، خادمان کتاب، فرمانداران، بخشداران و شهرداران نمونه به عنوان روسا و اعضای برتر انجمن کتابخانه های عمومی تجلیل شد.
لازم به ذکر است در اولین روز از بیست و دومین دوره‌ی هفته‌ی کتاب جمهوری اسلامی، مراسم تکریم از مقام کتابدار به صورت همزمان در استان های کردستان، کهگیلویه و بویراحمد، خراسان جنوبی و مازندران برگزار گردید.
توجه مقام معظم رهبری به کتاب
مدیرکل برنامه ریزی نهاد کتابخانه های عمومی کشور گفت: توجه ویژه مقام معظم رهبری به کتاب و کتابخوانی مایه دلگرمی فعالان این حوزه است.
مازیار نیلچی در مراسم تجلیل از فعالان حوزه کتاب کردستان اظهار داشت: رهبر معظم انقلاب بارها بر لزوم ترویج فرهنگ کتابخوانی و حمایت از فعالان این حوزه تاکید کرده اند که این امر بسیار مهم و اثرگذار است.
وی در ادامه توجه به نیازهای مخاطبان را از اولویت های نهاد کتابخانه های عمومی کشور برشمرد و گفت: این امر می تواند در ترویج فرهنگ کتابخوانی و جذب اقشار مختلف به کتابخانه های عمومی بسیار اثرگذار باشد.
نیلچی توجه به بخش دیجیتال در کتابخانه های عمومی را از نیازهای ضروری جامعه امروزی بیان کرد و گفت: کتابخانه های عمومی کشور باید به سلایق اعضا و توسعه بخش دیجیتال و منابع الکترونیکی توجه بیشتری داشته باشند.
نیلچی به سند چشم انداز ۱۴۰۴ اشاره کرد و گفت: طبق این سند به ازای هر ۱۰۰ نفر باید ۳۵ نفر عضو کتابخانه ها باشند که این سرانه برای استان کردستان اکنون دو نفر است که ۳۳ نفر از این میزان فاصله دارد.
عقب‌ماندگی‌های حوزه کتابخوانی
امین متولیان نيز در همایش تجلیل از خادمان کتاب کهگیلویه و بویراحمد اظهار داشت: موضوع کتاب و کتابخوانی همواره در فرهنگ دینی و سنتی ما جایگاه والایی داشته است.
معاون برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور یکی از کارکردهای هفته کتاب را ترویج فرهنگ کتابخوانی دانست و گفت: باید به سمتی حرکت کنیم که عقب ماندگی‌‌های کشور ما در حوزه کتابخوانی برطرف شود.
متولیان با اشاره به فاصله زیادی که در معیارهای حوزه کتابخوانی با کشورهای پیشرفته در کشور ما وجود دارد، گفت: این عقب‌ماندگی‌ها جز با هم‌افرایی دستگاه‌های مرتبط برطرف نخواهد شد.
وی اعتلای جایگاه کتابداران را یکی از اولویت‌های اصلی نهاد کتابخانه‌های عمومی دانست و تصریح کرد: کتابداران باید به عنوان معلم کتابخوانی نقش پر رنگ‌تری در ترویج فرهنگ کتابخوانی ایفا کنند.
حضور در برنامه تلويزيوني "شب آسماني"
محمد اللهیاری ،دبیر هفته کتاب نهاد کتابخانه های عمومی کشور هم در گفت و گوی تلویزیونی با برنامه «شب آسمانی»شبکه قرآن و معارف سیما ،ضمن اشاره به نقش اساسی و کلیدی مادران در تربیت فرزندان در الگوی زندگی اسلامی گفت: ایجاد انگیزه و لذت کتابخوانی در خانواده ها بخوص کودکان بسیار پراهمیت است و مادران بهترین مربی کودک در الگوی زندگی اسلامی محسوب می شوند که می توانند انس به کتاب و مطالعه را در کودکان پرورش دهند.
وی افزود :حلقه های تولید ،توزیع و انتشار کتاب ،مجموعه ای به هم پیوسته است و عملکرد مناسب این مجموعه منجر به تصحیح عملکرد روند کتابخوانی و تبلیغ ترویج آن در فضای مطاله کشور خواهد شد.
معاون توسعه کتابخانه ها و کتابخوانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور ،فعالیت های این نهاد را در ترویج مطالعه بسیار موثر خواند و گفت :کمبود فروشگاه های کتاب و ویترین عرضه این محصول فرهنگی ،شبکه توزیع کتاب در کشور را با محدودیت بسیار روبرو نموده و امکان دسترسی عادلانه همه مردم به کتاب را ناممکن ساخته است.

کد خبر: 76407
Share/Save/Bookmark