به گزارش هنرنیوز، در ابتدای این نشست روابط عمومی مرکز اعلام کرد: اعضای هیات انتخاب متشکل از محمد صدری، ابراهیم داروغه زاده، داریوش یاری، جهانگیر خسروشاهی و رضا دادویی پس از بازبینی ۳۴۸ فیلم رسیده به دبیر خانه جایزه بزرگ شهید آوینی ۴۵ فیلم را برای شرکت در بخش مسابقه برگزیدند. همچنین اعضای هیات انتخاب و داوری بخش ویژه بیداری اسلامی متشکل از مریم پوریامی، محمود زنده نام و امیر تاجیک پس از بازبینی ۴۵ مستند ارسالی به دبیرخانه این بخش ویژه، ۱۱ فیلم را برای رقابت در بخش مسابقه بیداری اسلامی برگزیدند.
آوینی یک اسم و نام نیست بلکه یک رسم و مرام است
طباطبایی نژاد مدیر عامل مرکز در ادامه این نشست سخنانش را اینگونه آغاز کرد: اولین دوره جشنواره شهید آوینی به همت پژمان لشکری پور و محمد آفریده با عنوان مستندهای برتر سال شروع به کار کرد. اما از زمان برگزاری جشنواره «سینماحقیقت» این بحث در میان بود که به طور مستقل به سینمای متعهد توجه ویژه داشته باشیم یا جایگاه آن را در جشنواره سینما حقیقت پیدا کنیم. در هر صورت عنوان شهید آوینی همواره مورد نظر ما خواهد بود، زیرا آوینی یک اسم و نام نیست بلکه یک رسم و مرام است.
وی همچنین در مورد جشنواره هایی که مرکز گسترش از برگزاری آنها حمایت می کند، اظهار داشت: دو جشنواره «سینما حقیقت» و «جایزه بزرگ شهید آوینی» جزو رویدادهایی هستند که مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی به طور مستقل برگزار می کند، اما حمایت از سایر جشنواره هایی که به توسعه آثار فیلمسازان کمک می کند، طبیعتا از وظایف مرکز گسترش است.
طباطبایی نژاد در مورد حضور فیلم های مستند در جشنواره فیلم فجر، گفت: معتبرترین جشنواره های دنیا در کنار نمایش آثار داستانی به سینمای مستند هم توجه نشان می دهند. جشنواره فجر هم از این قاعده مستثنی نیست، اما اتفاقی که طی چند سال گذشته رخ داده این بود که برای فیلم مستند به عنوان یک وظیفه اداری، از سر رفع تکلیف و در حاشیه جشنواره فجر نمایشی در نظر می گرفتند.
با حذف فیلم مستند از جشنواره فجر مخالف هستم
مدیر عامل مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی در ادامه افزود: یکی از وظایف مدیران فرهنگی تغییر ذائقه مخاطب و سوق دادن آنها به سمت تماشای مستند حرفه ای است. تخصیص سئانس های محدود برای نمایش فیلم مستند در شان سینمای مستند نیست. با این حال با حذف فیلم مستند از جشنواره فجر قاطعانه مخالف هستم.
وی درباره تعامل مرکز با صدا و سیماخاطرنشان کرد: تلویزیون برای نمایش فیلم های سینمایی رایت آن را پرداخت کرده و فیلم ها را به نمایش می گذارد ولی اتفاق ناخوشایندی که به لحاظ بودجه برای صدا و سیما رخ داد که شبکه مستند و مستندسازها را گرفتار کرد، چرا که اغلب مستندساز ها با وجود شرایط سخت فیلمی را ساخته و انتظار پخش آن را دارند به همین دلیل بدون دریافت حق کپی رایت علاقمند به پخش آن از تلویزیون هستند. این کار فیلم ساز را در یک مسیر اشتباه قرار می دهد و پروسه تولید را دچار مشکل می سازد. به همین دلیل تا زمانی که تعریف دقیقی از پرداخت حق رایت نداشته باشیم و قواعد درستی برای آن تعریف نشود، به ضرر فیلمسازان تصمیمی را نخواهیم گرفت.
مستند های با کیفیت داخلی و خارجی را خریداری کنیم
طباطبایی نژاد در پاسخ به سوال خبرنگار هنرنیوز که شما برای این که علاقه مخاطب نسبت به فیلم مستند بیشتر شود چه تلاشی کرده اید تا مخاطب ما به سراغ شبکه های ماهواره ای نرود؛ گفت: بنده خودم مستند هایی که از این شبکه های ماهواره ای پخش می شود را می بینم ولی متاسفانه آثار ساخته شده در کشورمان توانایی مقابله با آن آثار را ندارد.از طرفی شبکه مستند هزینه و برنامه ای ندارد برای این که آثار مستند را از ما خریداری کند.من شاید اگر جای مدیران بودم به جای تولیدات ضعیف که مخاطب را جذب نمی کند بیشتر آثار خوب ساخته شده داخلی و خارجی را خریداری می کردم و به نمایش می گذاشتم. اگر آن ها حق رایت را پرداخت می کردند، مشکلی نبود چون هم شبکه مستند نیاز به خوراک دارد و هم مستند ساز نیاز به دیده شدن اما روند فعلی معیوب است.
بر پایه این گزارش،مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی سازمان امور سینمایی کشور، چهارمین دوره اهدای جایزه بزرگ شهید آوینی را با رویکرد پاسداشت مقام شامخ سید شهیدان اهل قلم، عصردوازدهم آبان ماه ۱۳۹۲ در تالار وحدت برگزار خواهد کرد.
گفتنی است، در این دوره قراراست تا از محمد یوسف زادگان (فیلم بردار روایت فتح)، زنده یاد طاها کریمی ( فیلم ساز متعهد سینمایی)، شهید هادی باغبانی( تصویر بردار شهید در سوریه) مراسم نکوداشت و بزرگداشت انجام گیرد.