هنر سال های اولیه انقلاب گسترش یافته نظریات دکتر شریعتی بود
گزارش همایش چهارمین جشنواره بین المللی هنرهای تجسمی فجر ؛
هنر سال های اولیه انقلاب گسترش یافته نظریات دکتر شریعتی بود
 
داخلی آرشيو خبر
تاريخ : شنبه ۱۳ اسفند ۱۳۹۰ ساعت ۱۱:۴۳
همایش چهارمین جشنواره بین المللی هنرهای تجسمی فجر با محور تحولات هنر انقلاب در سینما تک موسسه فرهنگی، هنری صبا برگزار شد.
به گزارش هنرنیوز به نقل از ستاد خبری چهارمین جشنواره بین المللی هنرهای تجسمی فجر، در اولین روز همایش حسن بخاری؛ پژوهشگر در مورد «الوان ناری و نوری در رساله نوریه علاالدوله سمنانی و تاثیر آن بر نگارگری ایرانی» سخنرانی کرد.
بلخاری در ابتدا به فقر در زمینه تحقیق منابع اشاره کرد:«ما در عرصه تبیین مبانی هنر خود دچار فقر هستیم برخلاف تمدن های دیگر که در مورد فرهنگ و هنرشان بسیار پژوهش کرده اند.»
وی سپس در مورد شخصیت علاالدوله سمنانی گفت:«علاالدوله سمنانی در ساحت حکمت و عرفان چندان شناخته شده نیست. او یک خواهرزاده داشت که با ۷۰۰ نفر به کشمیر رفت و ایران صغیر را در آنجا پایه ریزی کرد اما خود سمنانی از جمله افراد صاحب نظر در زمینه حکمت است و در مخالفت با آرا ابن عربی آرایی دارد اما در عرف خاص برخی نظرات او حجت است.»
بلخاری در مورد نقش رنگ ها در رساله این حکیم توضیح داد:«در نگارگری، رنگ های شفاف و مواج و گاه رنگ های سنگین، زمخت و خشن وجود دارد البته در نگاه اول به نظر می آید وقتی رنگ ها شفاف و مواج هستند، به بازنمایی معنای نور پرداخته اند و به ساحت تجسم و تجرد نزدیک شده اند.»
وی افزود:«وقتی رنگ ها سنگین می شوند، معنای مورد نظر شیطانی می شود پس رنگ های روشن تمثال نور و رنگ های سنگین نشانه آتش و نار هستند. همچنین در قرآن کلمه های نور و نار استفاده شده است و کلمه نار حدود ۱۳۵ بار به کار رفته که ۹۹ درصد آن به معنی دوزخ است.»
بلخاری در مورد تفسیر کلمات نار و نور ابراز کرد:«در رساله سمنانی بحثی وجود دارد که او از آتش نوری گفته و می گوید سالک وقتی در مسیر نور جلو می رود، رنگ هایی می بیند و در هر منزل یک رنگ را تجربه می کند. اول از همه سیاه را می بیند تا به رنگ های دیگر می رسد.»
وی ادامه داد:«ما در متون عرفانی خودمان هم تعریف هایی داریم که به رنگ های شیطانی تعبیر شده است و معمولا رنگ های ناری و غلیظ هستند. در واقع سمنانی الوان نوری را در مسیر صالح تعریف می کند و می گوید آتش و رنگ های سنگین مانند سرخ، رنگ ناری هستند و هروقت صفت شیطانی قرار است در نگارگری ظهور کنند، رنگ ها غلیظ می شوند.»
کد خبر: 38067
Share/Save/Bookmark