روز ملی کارون برگزار شد
به پیشنهاد فعالان میراث فرهنگی؛
روز ملی کارون برگزار شد
روزملی کارون ۲۹ تیرماه به پیشنهاد فعالان میراث فرهنگی خوزستان در ساحل شرقی کارون برگزار شد.
 
تاريخ : شنبه ۳۱ تير ۱۳۹۱ ساعت ۱۱:۳۳


به گزارش هنرنیوز، به پیشنهاد فعالان میراث فرهنگی خوزستان روز ۲۹ تیرماه به عنوان روز ملی کارون در تقویم ثبت می‌شود.

به گفته مجتبی گهستونی – دبیرانجمن تاریانا-در کنار  رودخانه کارون طولانی‌ترین و پر آب رودخانه ایران که به خلیج فارس می‌ریزد، شهرهای متعدد تاریخی از دوره باستان تا به امروز شکل گرفته و در بوجود آمدن تمدن‌ها و فرهنگ‌ها نقش مهمی داشته است، از این رو رودخانه کارون تأثیر بسزای در زندگی مردم داشته و دارد. 

او ادامه می دهد:«با توجه به موارد ذکر شده و احترامی که در فرهنگ ایرانی و سلامی به آب می‌گذاریم بنابراین پیشنهاد دادیم تا ۲۹ تیرماه روز کارون نامگذاری شود.»

البته نباید فراموش کرد که همیشه مشکلاتی در مقاطع مختلف برای کارون بوجود آمده است. انتقال آب از سرشاخه‌ها، کم آب شدن برخی حوزه‌ها و ساخت سدهای متعدد سبب شده توجه همگان به این رودخانه معطوف شود. اهمیت این رودخانه به قدری است که شورای حفاظت کیفی برای نخستین بار در دهه هفتاد برای کارون راه‌اندازی شد و پس از آن نیز برای رودخانه زاینده رود تشکیل شد.

گهستونی درباره علت انتخاب ۲۹ تیرماه برای بزرگداشت کارون می‌گوید:« پیشنهاد دادیم در یکی از گرمترین ماه‌های سال که آب تبخیر و شدت آن کم می‌شود، این مراسم برگزار شود تا مردم بیشتر قدر این رودخانه را بدانند. بنابراین پنجشنبه در حاشیه شرقی کارون در مجاورت یکی از قدیمی‌ترین محلات از پارك لاله تا روبه‌روی مسجد عامری طی مراسمی با پرواز بادبادک‌ها و کبوترها، دوچرخه سواری، پیاده روی و حلقه انسانی این روز را گرامی داشتیم.

کارون از شمال خوزستان تا جنوب آن را در برگرفته است. حداقل بیست شهر در خوزستان در کنار این رود شکل گرفته است. این رودخانه برای مصارف کشاورزی، خانگی و صنایع استفاده می‌شود. که به دنبال آن یکسری آلاینده شامل فاضلاب شهری و بخشی ازفاضلاب‌های صنعتی و بخشی پس آب‌های کشاورزی وارد این رودخانه می‌شود. از سویی برداشت‌هایی که از کارون صورت می‌گیرد و سدهایی که بر روی آن ساخته می شوند همه باعث شده تا طولانی‌ترین و پرآب ترین رودخانه ایران آسیب‌های متعددی ببیند. 

گهستونی در این باره نیز می‌گوید:« کارون از شوشتر تا آبادان با مشکلات متعددی روبه رو است که این رودخانه را در شرایط نابودی قرار می‌دهد. هر چند هنوز این مشکلات به مرز بحران نرسیده اما اگر متوجه حال کارون نباشیم مثل خیلی از رودخانه‌ها و تالاب‌ها سرنوشتی شوم گریبانگیر آن می‌شود. هر چند  مرز بحران را در جنوب خوزستان می‌توان دید و فهمید کارون چه میزان خشک شده است.»

از سویی اهواز به عنوان مرکز استان نمی‌تواند تصور زیبایی از کارون به ما ارائه دهد چرا که به نظر یک رودخانه مرده می‌رسد. رودخانه‌ای که بوی گندآب و فاضلاب می‌دهد. 

گهستونی در این باره می‌افزاید:« کارون به دلیل منابع سرشاری که در خود دارد می‌تواند در زمینه‌های مختلف متحول کننده باشد اما تا به حال طرح‌هایی که بتواند راه‌گشا باشد، ارائه نشده است.» 

او بخشی از این مشکلات را ناشی از اختلاف نظرهای بین شهرداری‌ها و سازمان آب و برق بر سر ادعای مالکیت ساماندهی رودخانه کارون در اهواز می‌داند که همین امر سبب شده در حال حاضر کارون رودخانه‌ای رها شده باشد و چاره‌اندیشی مناسبی برای آن انجام نشود.

رودخانه کارون در اهواز هر روز کم عرض‌تر هم می‌شود گهستونی می‌گوید:« چون دپی آب پایین آمده کارشناسان معتقدند با ساحل سازی می‌توانیم خشک شدن کارون را کنترل کنیم»
اما چه کسی است که با دیدن رودخانه کارون پی نبرد این روزها حال کارون هم مثل زاینده رود و دریاچه ارومیه خوب نیست.
مریم اطیابی

کد خبر: 43746
Share/Save/Bookmark