مدیر کل همکاریهای سمعی، بصری و نمایش خانگی با اشاره به مقررات جدید صدور پروانه ساخت و نمایش آثار در شبکه نمایش خانگی گفت: در شش ماه گذشته با صدور تنها ده مجوز برای فیلمهای کمدی به یک کاهش 50 درصدی رسیدیم.
به گزارش هنرنیوز ،«سعید رجبی فروتن» مدیرکل همکاریهای سمعی، بصری و نمایش خانگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفت و گو با فارس درباره نوع صدور پروانه نمایش فیلمها و سریالهای شبکهخانگی در شش ماهه اول سال گفت: در سال گذشته اولین دورهای بودکه فرصت و مجالی فراهم شد تا در کنار توزیع فیلمهای سینمایی و سریالها تولیداتی به صورت مستقل و انحصاراً برای توزیع در شبکه خانگی تولید و عرضه شود که نوعا این تولیدات ویدئویی سبقه و رنگ و بوی کمدی داشتند، کمدیهایی که از استاندارهای لازم برخوردار نبودند و انتقاداتی از سوی رسانهها و مخاطبان ، باعث شد تا تجدید نظری در این خصوص صورت گیرد.
وی درباره دقت نظر شورای پروانه ساخت در ارایه مجوز ساخت برای این نوع آثار، گفت: در این دوره آزمون و خطا، لازم بود تجدیدنظرهایی اساسی صورت گیرد. در وهله اول این دقت نظرها و این اعمال مقررات باید از سوی شورای پروانه ساخت این آثار اعمال میشد که در ابتدای سال جاری همانطور که اشاره کردید، دوستان در شورای پروانه ساخت تاکیدات بیشتری را به سازندگان عنوان کردند. کارهایی که ساخت میشد و برای دریافت پروانه نمایش خانگی به اداره کل سمعی و بصری مراجعه می کردند با یک سد محکمی در ارزیابیها و بازبینیها مواجه شدند که خیلی از این آثار موفق به دریافت پروانه نمایش از سوی این اداره نشدند
* برخورد قاطع با تولید آثارضعیف
رجبیفروتن در ادامه افزود: اگرچه این آثار به نیت توزیع در شبکه خانگی تولید شده بود و با پاسخ های منفی که از سوی ما دریافت میکردند با ضرر و زیان و عدم بازگشت سرمایه روبرو شدند اما لازم بود یک جا این برخورد قاطع صورت گیرد و موضع گیری های رسمی اعلام و اعمال شود که ابن پالسها به گروههای سازنده آثارضعیف، همچنین به گروههایی که قصد ساخت این دست آثار را دارند، برسد.
رجبی فروتن در ادامه گفت: در شش ماه گذشته تنها ده عنوان فیلم کمدی موفق به دریافت پروانه نمایش شدند و در قیاس با سال گذشته ما به یک کاهش 50 درصدی روبرو هستیم جالب است همین تعداد کار که موفق به دریافت پروانه نمایش شده احتمالاً قادر نیستند موسسات ویدئو رسانه ویا شرکتهای پخش محصولات نمایش خانگی را مجاب به توزیع آثارشان نمایند، زیرا کارها دارای حداقل استانداردها هستند.
وی ادامه داد: ظاهرا موسسات ویدئو رسانه نیز به طور خودکار برای مشارکت در توزیع و پخش این کارها، ضوابطی را اعمال میکنند و مایل نیستند که حیثیت حرفهایشان پای کارهای نه چندان قوی و نه چندان خوب تضییع شود.
* امسال فقط 20 پروانه نمایش برای شبکه خانگی صادر شد
این مدیر سینمایی در ادامه به صدور پروانه نمایش در شش ماه اول سال اشاره کرد و گفت: قریب به 20 پروانه نمایش صادر شده که 10 عنوان کمدی و حدود 10 عنوان از کارها با مضامین مختلفی موفق به دریافت پروانه نمایش شدند که انصافاً کارهای خوب و قابل تاملی هستند که ممکن است هنوز در بازار توزیع نشده باشد و یا در راه ورود به بازار باشد.
* فصل دوم «قهوه تلخ» تا دو ماه آینده آماده میشود
مدیرکل همکاریهای سمعی، بصری و نمایش خانگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره سریالهای شبکه خانگی توضیح داد: سریالهای ایرانی زیادی در شبکه خانگی نمایش درایران نداریم . سریال «قهوه تلخ» با توزیع قسمت 26 موقتاً فصل اول آن به پایان رسیده است و در یکی دو ماه گذشته گروه سازنده مشغول آماده کردن فضا و نصب دکور، طراحی صحنه و نگارش فصل دوم هستند که ممکن است تا یکی دو ماه آینده شاهد توزیع این سریال نباشیم، زیرا تولید یک اثر نیاز به یک سری مقدمات دارد و باید فیلمنامهها موفق به دریافت پروانه ساخت باشند و... باید منتظر بمانیم تا برای یکی دو ماه آینده قسمتها را برای دریافت پروانه نمایش به اداره کل سمعی و بصری ارایه میشود.
* ماجرای «قلب یخی»
وی در ارتباط با توزیع سریال «قلب یخی» گفت: پخش سری دوم سریال «قلب یخی» از ابتدای ماه مبارک رمضان آغاز شد و تا جایی که مطلع هستم دو قسمت از آن وارد بازار شده است و روز گذشته تعدادی از قسمتهای جدید سریال برای اخذ پروانه نمایش به ما ارایه شد.
رجبیفروتن گفت: متاسفانه تهیه کننده این کار با شرکت پخش کننده آن دچار مشکل شده است و « قلب یخی» سومین شرکت پخش را برای همکاری انتخاب خواهد کرد و توزیع را به شرکت جدیدی میسپارد.
وی ادامه داد: حالا چرا تولیدکنندگان فیلم و سریال و برنامههای ترکیبی با شرکتهای پخش دچار مشکل میشوند یک بحث مفصلی را میطلبد و باید واکاویهایی صورت بگیرد. به نظر میآید نقایص و کاستیهای موجود در بازار باعث شده موسسات ویدئو رسانه و یا تهیهکنندگان ، مستقلاً درصدد ایجاد و راهاندازی شرکتهای پخش وابسته به خود بربیایند که مشکلاتی که شبیه به آنچه که اشاره کردیم را نداشته باشند.
*تصمیمات جدید برای ارایه پروانه ساخت و نمایش به آثار شبکه خانگی نمایش
رجبی فروتن درباره اخذ تصمیمهای جدید درباره نحوه دریافت پروانه ساخت و نمایش برای تولید آثار شبکه خانگی نمایش توضیح داد:
برای این که سازندگان و تولید کنندگان آثار ویدئویی و سریال مجبور نباشند برای دریافت پروانه نمایش به دو شورای بازبینی اثر تولید شده را ارایه دهند، مقرر شد تا پروانه ساخت آثار ویدئویی ، مستند، سریال ، داستانی و... انحصاراً در اداره کل نظارت وارزشیابی صادر شود و سازندگان برای دریافت پروانه نمایش به اداره کل سمعی و بصری مراجعه نمایند. پیشنهادی را حدود 20 روز گذشته رسماً به معاونت سینمایی ارایه دادم که با بازخورد مثبت ایشان و مدیر کل نظارت و ارزشیابی مواجه شد. این تمهید هم روند کار را تسریع خواهد کرد و احیاناً گروههای سازنده با دو جور نگرش و نگاه متفاوت در دو اداره مختلف مواجه نباشند. تجربه در دو سال گذشته نشان داد عموم فیلمهای ویدئویی و سریالها به نیت توزیع در شبکه خانگی ساخته می شود، بهتر است پس از دریافت پروانه ساخت از اداره کل نظارت و ارزشیابی، کارها مستقیماً در شورای اداره کل سمعی و بصری مورد بازبینی قرار بگیرد که به مختصات و ملاحظات شبکه خانگی وقوف دارد و بتواند موارد را بی پرده به سازندگان ارایه دهد.
* اداره کل نظارت و ارزشیابی در برخی موارد از اداره کل نمایش خانگی استعلام کند
وی در ادامه گفت: پیشنهادات ضمیمه دیگری نیز داشت که برای اولین بار به خبرگزاری فارس می گویم اداره کل نظارت و ارزشیابی برای صدور پروانه ساخت آثاری که قرار است در شبکه ویدئویی توزیع شود حتماً از اداره کل نمایش خانگی استعلام بگیرند تا ما بتوانیم به موجب شناختی که از گروه سازندگان ، روزمه و سابقهاشان داریم ، نظراتی را ارایه دهیم همچنین مختصات طرح احیاناً ملاحظاتی را به شورا ابلاغ کنیم و آنها در بررسی کار مورد توجه قرار دهند. همچنین از معاونت امور سینمایی خواستیم چنانچه پشتیبانیها وحمایتهای مالی لازم را از اداره همکاریهای سمعی و بصری و نمایش خانگی به عمل آورند برای اطمینان از کیفیت آثار و رعایت استاندارهای لازم میتوانیم با جلب همکاری و استخدام ناظرانی که مدیوم سینما و ویدئو را میشناسند، در حین تولید وآمادهسازی پروژهها ، برای نظارت کیفیت کارها به پروسه تولید اعزام کنیم تا این آثار، در دریافت پروانه نمایش خانگی با مشکل کمتری مواجه شوند.
وی درباره اجرایی شدن این بخش توضیح داد: به محض این که گشایشهایی در بودجه معاونت امور سینمایی حاصل شود، اجرایی خواهد شد البته ممکن است این بحث موکول به تاسیس «سازمان سینمایی» شود. با انجام این کار به نظرم در آینده با آثار با کیفیت بیشتری برای توزیع در شبکه خانگی مواجه خواهیم شد.
*اجازه معاون سینمایی برای توزیع «بفرمایید شام ایرانی» لازم است
وی در پایان به صدور پروانه نمایش سریال «بفرمایید شام ایرانی» توضیح دادد: هشت قسمت از کار تولید شده و چهار قسمت آن موفق به دریافت پرانه نمایش از اداره کل نظارت و ارزشیابی گردیده وبرای اخذ پروانه نمایش به اداره کل سمعی و بصری ارایه شده است.
شورای اداره نظارت و شورای ما با نظر مثبتی به کار برخورد کردیم اما به موجب ظرفیتهای قانونی شخص معاون سینمایی این اختیار را دارد که اجازه توزیع اثری را بدهد یا ندهد به محض دریافت پاسخ مثبت و اذن و اجازه توزیع سریال از معاون محترم سینمایی ، برای عرضه و نمایش چهار قسمت اول این سریال مشکلی نخواهیم داشت.
وی در ادامه گفت: من به گروه سازنده «بفرمایید شام ایرانی» گفتم چون شما پروانه نمایش ویدئویی این کار را دارید میتوانید سریال را در یک سالن با حضور مخاطبان منتخب و اهالی رسانه به نمایش بگذارید، یک اکران خصوصی برای طبقات مختلف جامعه و مخاطبان خاص و بازخورد نظرات آنها میتواند برای سازندگان و مدیران فرهنگی موثر باشد و ایدههای تازهای را به ما ارایه خواهد داد که در ادامه کار با مشکلات کمتری مواجه شویم.
رجبی فروتن در خاتمه به شائبه تشابه این سریال با مجموعهای که از شبکههای ماهوارهای پخش میشود، گفت: هیچ مشابهتی در اسم در ظرف و نوع ساخت آن مسابقه با سریال «بفرمایید شام ایرانی» وجود ندارد. برنامهای که فارسیزبانان در شبکههای خارجی تولید و اجرا میکنند تنها نمونه «بفرمایید شام» نیست همزمان در دوازده کشور اروپایی برنامهای شبیه به این تولید میشود. گروه سازنده «بفرمایید شام ایرانی» نیتشان تولید برنامهای با سبقه ایرانی و اسلامی است. حال چقدر در راستای این هدف موفق عمل نمودند باید به جلسات خصوصی نمایش این سریال بسپاریم و اجازه دهیم اهالی رسانه، منتقدان و کارشناسان بی پرده و صریح در این باره صحبت کنند.
گفتوگو: زهرا قزیلی