این نویسنده و پژوهشگر دربارهی این کتاب گفت: «دفتر دانایی و داد» کتابی است که داستانهای «شاهنامه» را در آن نوشتهام و به سخن دیگر آنها را به ریخت نثر درآوردهام. از ویژگیهای کتاب که همانند هم دارد، در این است که به زبانی است همساز و هماهنگ با زبان «شاهنامه»، از اینروی میتوان آن را کتابی دیگرسان در این گونه دانست. آنسان که گفته شد، من تنها داستانهای «شاهنامه» را به نثر درآوردهام و بخشهای دیگر به کناری نهاده شده است.
او با بیان اینکه چهار ماه زمان صرف نگارش این کتاب شده است، افزود: زبان کتاب یادآور زبان «شاهنامه» است و تاریک و پیچیده و دشوار و دیریاب نیست. کسانی که این کتاب را پیش از چاپ خواندهاند، در اینباره همداستان بودهاند که نثر کتاب روان و روشن است و خواننده را با خود در میکشد و به پیش میبرد، اما به هر روی ناگفته پیداست داوری با خوانندگان کتاب است.
این شاهنامهپژوه در ادامه دربارهی این که آیا از این کتاب میتوان در کتابهای درسی استفاده کرد، گفت: روا نمیدارم که این کتاب در شمار کتابهای درسی یا به سخن روشنتر بخشهایی از آن در کتابهای درسی دبیرستان گنجانده شود، زیرا این کتابها باید سررشته را به دست دانشآموز بدهند، او را به آشنایی آغازین با شاهکارهای ادب پارسی برسانند و انگیزهای در او پدید بیاورند تا آن شاهکارها را بخواند. اما این کتاب میتواند کتابی باشد که آن را کمکدرسی مینامند و هنگامی که دانشآموز بیتهایی از «شاهنامه» را خواند، آموخت و انگیزه شناختن «شاهنامه» در او پدید آمد، این کتاب را بخواند، نخست با داستانهای «شاهنامه» که در این کتاب نوشته شده است، آشنایی بیابد و آنگاه متن «شاهنامه» را بخواند.
کزازی دربارهی این که چرا از متن «شاهنامه» در حوزهی تولید آثار نمایشی کم بهره برده شده است، گفت: اگر در جامعه فرهنگی و هنری ایران این پدیده آسیبشناختی تنها در پیوند با «شاهنامه» پدید آمده بود، این پرسش نیازمند پاسخی ویژه بود، اما راست اینکه هیچکدام از شاهکارهای ادب پارسی سرچشمه و آبشخوری برای هنرهای نمایشی نشدهاند که در آن میان «شاهنامه» با رویکرد افزونتر همراه بوده است. با این حال فیلمهای سینمایی پویایی بر پایه «شاهنامه» ساخته شده است و کارگردانان پارههایی از داستانهای «شاهنامه» را به صحنه بردهاند و اگر «شاهنامه» با دیگر شاهکارهای ایرانی سنجیده شود، این رویکرد بدان بیشتر بوده است.
او در پایان اظهار کرد: اگر بخواهیم به این بپردازیم که چرا هنرمندان ایرانی در پهنهی نمایش کمتر به شاهکارهای ادب ایران پرداختهاند، سخن به درازا میکشد تا بتوان پاسخی درخور به آن داد.
«دفتر دانایی و داد» در ۸۰۰ صفحه به قیمت ۳۵ هزار تومان از سوی انتشارات معین به چاپ رسیده است.