كتاب «خسرو شكيبايي» تاليف الهام قرهخاني به زودي از سوي خانه و فرهنگ هنر گويا روانه بازار كتاب ميشود.
به گزارش هنر نیوز قرهخاني به ايبنا، گفت: در سال 86 زماني كه كليد ساخت مستند زندگي جمشيد مشايخي زده شد با خسرو شكيبايي نيز قرار گذاشتم مستند زندگي او را هم بسازم كه استقبال كرد. ولي ساخت اين فيلم مصادف شد با بيماري شكيبايي و در نهايت فوت او.
وي ادامه داد: فيلم مستند زندگي اين هنرمند بعد از درگذشت او به كارگرداني اميرمهرتاش مهدوي و تهيهكنندگي جمشيد مشايخي ساخته شد من نيز گفتار فيلم را نوشتم. در اين فيلم كه «ساكن صحراي سكوت» نام دارد هنرمندان از شكيبايي سخن ميگويند.
قرهخاني افزود: پس از ساخته شدن اين فيلم تصميم گرفتم كتابي درباره اين هنرمند تاليف كنم كه در نهايت شروع به تاليف كتاب «خسرو شكيبايي» كردم. در اين كتاب علاوه بر ويژگيهاي هنري او به چگونگي رسيدن به محبوبيت، اخلاق بينظير در برخورد با جامعه و پديدههاي اجتماعي خارج از غرور و تكبر پرداختهام و تعريفي از يك هنرمند خاص با ويژگيهاي انساني ارايه دادهام.
قرهخاني ادامه داد: در كتاب «خسرو شكيبايي» از نظرات تحليلي و كارشناسانه 80 هنرمند عرصههاي مختلف هنري استفاده شده است. هنرمنداني چون جمشيد مشايخي، فاطمه معتمدآريا، عليرضا خمسه، بيتا فرهي، فرامرز قريبيان، داود رشيدي، شهاب حسيني، هديه تهراني، حامد بهداد، داريوش مهرجويي، پوران درخشنده، رسول صدرعاملي، بيژن بيرنگ، مجيد ميرفخرايي، جلال معيريان و پرويز پرستويي.
قرهخاني گفت: براي تاليف كتاب از ادبيات پژوهشي كلاسيك استفاده كردهام در عين حال سعي شده لطايف فانتزي روحيات هنرمندان در كتاب حفظ شود. كتاب «خسرو شكيبايي» خاطره نويسي نيست و بخش كوچكي به زندگينامه و آثار او اختصاص دارد.
وي افزود: براي تاليف اين كتاب وقت زيادي گذاشتم تا به فرمول مناسبي برسم و طي آن از شيوههایی استفاده كنم كه اثر تبديل به كتابي دانشگاهي شود.
قرهخاني توضيح داد: در اين كتاب از دو ديدگاه شخصي و آكادميك هنر از شخصيت هنري و جايگاه حرفهاي اين هنرمند در بين مردم و هنرمندان سخن گفته شده است.
وي گفت: بخشي از كتاب به سخنان پروين كوشيار، همسر شكيبايي و پويا و پوپك فرزندان وي اختصاص دارد كه «خانه هميشه سبز» نام گرفته است. دست نوشتههاي شكيبايي راجع به ايران، هنر سينما و تئاتر و عكسهاي تنديس و لوحهاي تقدير وي نيز در كتاب ارايه شده تا به عنوان سند محفوظ بماند.
قرهخاني ادامه داد: اين كتاب به شكل نفيس و تمام گلاسه با دستگاه 5 رنگ چاپ ميشود و ناشر كتاب خانه فرهنگ و هنر گويا است. در واقع كتاب «خسرو شكيبايي» نخستين اثر نفيس سينماي ايران پس از 110 سال است.
وي افزود: اميرمهرتاش مهدوي مشاوره كتاب و محمد زمانيان تنظيم و صفحهبندي آن را به عهده داشتهاند. عكسهاي اين كتاب توسط بابك ماني، محمدرضا قوامپور، بهرام گوهري، شراره ايرايي و فريدون خسرويان گرفته شده و طراحي جلد كتاب توسط افشين صادقي انجام شده است.
قرهخاني، جمشيد مشايخي را حامي معنوي اين كتاب دانست و افزود: اين هنرمند با كسالت و شرايط بيماري كه داشتند براي به ثمر نشستن اين كتاب مرا پشتيباني كردهاند. كتاب «خسرو شكيبايي» در مرحله انتشار است و به زودي چاپ و طي مراسمي رونمايي خواهد شد.
الهام قرهخاني فعاليت خود را به صورت حرفهاي در عرصه هنر در سال 86 و با ساخت فيلم مستند زندگي جمشيد مشايخي آغاز كرده. وي علاوه بر فيلمسازي، شاعر و نويسنده نيز هست.
«خسرو شكيبايي» بازيگر سينما، تئاتر و تلويزيون در سال 87 به علت نارسايي قلبي درگذشت.
وي در سال 1323 در تهران به دنيا آمد و تحصيلاتش را در رشته بازيگري در دانشكده هنرهاي زيباي دانشگاه تهران به پايان برد. او تا پيش از انقلاب فقط در عرصه تئاتر فعاليت داشت و فعاليت حرفهاي در عرصه سينما را با بازي در فيلم «خط قرمز» آغاز كرد. ولي سرآغاز دوره تازه فعاليت بازيگري شكيبايي را بايد فيلم «هامون» دانست.
او به خاطر بازي در اين فيلم سيمرغ بلورين بهترين بازيگر نقش اول را در هشتمين جشنواره فيلم فجر به دست آورد. وي همچنين براي بازي در فيلم «كيميا» بار ديگر برنده سيمرغ بلورين بهترين بازيگر نقش اول از سيزدهمين جشنواره فيلم فجر شد. شكيبايي بازي در بيش از بيست و سه فيلم سينمايي و نيز مجموعههاي تلويزيوني متعددي چون «خانه سبز»، «سرزمين سبز» و غيره را در كارنامه خود دارد. وي در دومين جشن منتقدان سينمايي، جايزه يكي از برترين بازيگران سي سال سينماي پس از انقلاب را گرفت.