به گزارش هنرنیوز این کتاب نخستین کتابی است که درباره یزد در عصر صفویه نوشته شده است؛ در این کتاب بخشهایی از آمده است که دورههایی از تاسیس سلسله صفویه تا پایان حکومت شاه عباس اول را در بر میگیرد و گویای وضعیت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی آن دوران است.
بنا به گفته مولف در تالیف این کتاب از بیش از ۶۰۰ منبع مهم و اصلی استفاده شده است؛ منابعی چون «خلاصه التواریخ»، «جهانگشای خاقان»، مهمترین تذکرههای ادبی با عنوان کلی «تراجم احوال» در مطالعات و پژوهشهای تاریخی این کتاب مورد بررسی قرار گرفتهاند.
«یزد عصر صفوی» مشتمل بر شش فصل است که «جغرافیای تاریخی و تحولات سیاسی اجتماعی یزد (از سقوط آلمظفر تا پایان اوزون حسن آققویونلو)»، «اوضاع سیاسی یزد (از مرگ اوزون حسن تا پایان شاه عباس اول»، «حیات اجتماعی یزد»، «ساختار و حیات اقتصادی یزد»، «حیات فرهنگی یزد» و «حیات فیزیکی و آثار و ابنیه یزد» را شامل میشود، همچنین در پایان کتاب فهرست از اعلام و اشخاص، جایها و مکانها، تصویرها و کتابنامه آمده است که کمک شایانی به خواننده میکند.
«حیات اجتماعی یزد» بخشی از این کتاب است که در آن ساختار اجتماعی عصر صفوی در یزد مورد واکاوی قرار گرفته است و بررسی طبقات اجتماعی به خصوص زرتشتیان را مدنظر قرار داده است زیرا که یزد بهعنوان مهمترین مرکز زرتشتیگری و ارتباط این گروه با هند تاثیر بسیاری بر مسایل داخلی فلات ایران گذارده است.
علاوه بر آن در پرداخت به سایر اقلیتهای دینی زندگی و وضعیت اجتماعی یهودیان در این منطقه بررسی شده است.
«ساختار و حیات اقتصادی یزد» عنوان بخش دیگری از کتاب است که در آن اقتصاد یزد بر مبنای کشاوزی، صنعت و تجارت مورد پژوهش قرار گرفته است؛ نیز مولف در فصلی تحت عنوان «حیات فرهنگی یزد» به وضعیت تصوف و خاندان نعمتاللهی، علمای دینی و شیوخ اسلام، موقوفات، هنروران و شعرا پرداختهاست. خاندان نعمتاللهی از نوادگان شاه نعمتالله ولی بودند که علت نفوذشان در یزد ارتباط محکم آنها با شاهان صفوی بوده است.
گفتنی است بخش اعظم مطالعاتی که درباره صفویه شده است بیشترین کانون توجه را اصفهان قرار داده و بدانجا پرداختهاند لیکن در این کتاب علاوه بر بررسی دوران صفویه در منطقههای مختلف، چگونگی تثبیت شدن آنها، الگوهای شیعی و ساختار دیوانسالاری در دیگر مناطق ایران بهویژه یزد مطرح شده است.
نیز ساختار و کارکرد دیوانسالاری، تفاوت اراضی ممالک، خاصه و نقش عنصر ایرانی در اداره امور بخش مهمی از مسائلی است که در این کتاب بدانها پرداخته شده است.
دکتر علی اکبر تشکری بافقی در پرداخت به حوزه فرهنگ و نگاهی تاریخی مرتبط به آن به حضور شاعران در بارگاه نعمتاللهیها که به خاطر عدم تمایل شاهان صفوی به یزد آمده بودند اشاره میکند.
دکتر علیاکبر تشکری بافقی عضو هیات علمی گروه تاریخ دانشگاه یزد است که پیش از این کتابهای «مشروطیت در یزد» و «خاطرات وکیلالتولیه» با مقدمه ایرج افشار (دو جلدی) انتشارات سخن را منتشر نموده است.
کتاب «یزد عصر صفوی» تالیف علیاکبر تشکریبافقی در ۵۰۶ صفحه، شمارگان یکهزار نسخه از سوی انتشارت اندیشمندان یزد بهچاپ رسیده است