به گزارش هنرنیوز، شب گذشته، جمعه ۸ شهریور ماه طی برگزاری سومین همایش، با حضور استاد محمدرضا شجریان از استاد حسین خواجه امیری (ایرج) تجلیل کرد. در این مراسم که در سالن آمفیتئاتر فرهنگسرای اندیشه برگزار شد، جمع کثیری از هنرمندان عرصههای مختلف هنری حضور داشتند.
این مراسم با تکنوازی ویولن توسط پویا جوانمردی، یکی از شاگردان استاد حسین خواجهامیری آغاز شد. پس از آن امیراحسان فدایی از دیگر شاگردان استاد همراه با گروه ارکستر به اجرای برنامه پرداخت.
در ادامه اصغر همت، حسین یاریار، جمشید حیدری و ناصر عظیمی از سوی باشگاه هنرمندان ایران به جایگاه دعوت شدند تا از ۶ نفر از پیشکسوتان عرصه مطبوعات در حوزه ورزش و سینما همچون فاروغ فخرالدینی، سید رسول رئیسی، سیدمهدی کاظمی، جمشید حمیدی، پرویز نوری و جواد طوسی تجلیل کنند.
پس از آن بهروز خلجی، یکی از سازندگان مستند زندگی هنری استاد ایرج، طی سخنانی ساخت فیلم «پهلوان آواز»، مستندی از زندگی ایرج و خاطرات وی مخصوصا در فیلمهای قبل از انقلاب را افتخار و شانسی بزرگ برای خود دانست که طی آن توانست ۶۹ هنرمند را در یک فیلم گردهم آورد.
وی که به همراه داریوش بابائیان برای ساخت این فیلم ۸ سال تلاش کرده است، در سخنان خود از شعرایی همچون شهریار و بابک رادمنش که مخصوص ایرج شعر سرودهاند نام برد و یادشان را گرامی داشت. وی همچنین مراتب قدردانی خود را از سرکار خانم فرزانه امینینژاد، همسر جناب ایرج بجای آورد.
در ادامه این مراسم دکتر اسماعیل آذر در جایگاه حضور یافت و در مورد صاحب صدای ماندگار ایرانزمین گفت: هنرمند شمعی است افروخته / که تا چشم بر هم زنی سوخته. جناب ایرج از متواضعترین شخصیتهای هنری است که هیچکس از او «منم» نشنیده است و اگر هم در فیلمها آواز خواند به دلیل وجود هنری و داشتههای اوست.
در این مراسم حسین یاریار، سرمربی تیم فوتبال هنرمندان ضمن اظهار خوشآمدگویی به حاضران از آنان خواست لحظاتی به افتخار کسانی که پرچم عشق را علم کردهاند بایستند و خادمان فرهنگ و هنر مملکت را تشویق کنند و از آنان بخواهند که این عرصه را همچنان تغذیه کنند.
وی در سخنان خود بر تکریم پیشکسوتان در عرصههای مختلف تاکید کرد و گفت: یادمان باشد که خدمت به بزرگترها عزت میآورد و این شعار نیست و اگر خدمت نکنیم باختهایم، خوب است قدر بزرگترها و پیشکسوتان را بخوبی بدانیم.
در ادامه این مراسم ایرج، خواننده سه نسل ایران زمین، بر جایگاه حضور یافت و ضمن تشکر از حضور حاضرین اظهار کرد: جا دارد از محمدرضا شجریان سپاسگزاری کنم که امروز اینجا هستند و حضورشان هم باعث خوشحالی من و هم باعث خوشحالی همه شده است. امروز می خواهم سرتان را درد بیاورم و چند بیتی را برایتان شعرخوانی کنم و بعد با چند قطعه شاد در خدمتتان هستم و در ادامه حاضرین مراسم را میهمان صدای گرم و گیرای خود کرد.
پس از اجرای باشکوه ایرج که با استقبال حاضرین و همخوانی با وی مواجه شده بود، از چند تن از اساتید دعوت شد تا برای تجلیل رسمی از حسین خواجه امیری در جایگاه حضور پیدا کنند.
محمدرضا شجریان، استاد آواز ایران متواضعانه در کنار ایرج حضور یافت و در سخنانی از تجلیل پیشکسوتان عرصه هنر اظهار خرسنی کرد و گفت: هنگامی که شنیدم قرار است برای ایرج عزیز مراسم بزرگداشت برگزار شود وظیفه خود دیدم که با افتخار به این برنامه بیایم و در کنار این عزیز بزرگوار باشم. ما همیشه به دنبال ایشان بودهایم؛ آن موقع که من نوجوان بودم ایشان در اوج قدرت آواز خواندن و پهلوان آواز بود. دلیل من برای پهلوانی ایشان همین بس که ایشان امشب مثل چهل سالگیاش آواز خواند. صداهایی که ریشه و مایه دارند، تا پس از صد سالگی، به شرط سلامتی و توانایی بدن برای آواز خواندن، فرد را در آواز یاری میکنند و تارهای صوتی تا هنگامی که انسان زنده و سالم باشد به شکل روز اولش خواهد بود.
وی اظهار کرد: ایرج عزیز و نازنین واقعا پیشکسوت من بود و هست. هنگامی که من در دبیرستان مشغول بودم ایشان در اوج خوانندگی بودند. صدای ایرج در کار آوازخوانی یک مترومعیار است و هنگام حساب، بالاترین حد را دارد. برای همین هنگامی که میخواهند صدایی را مثال بزنند از او استفاده میکنند و میگویند «مثل صدای ایرج»، این یعنی تبدیل به مترومعیار شده است.
شجریان تاکید کرد: صدای او قدرت، صلابت، صافی و پاکی را شامل میشود، شما میتوانید آن چهچهههای مردانه او را، که میزند و زده است، را گوش کنید و ببینید که این مرد چه کارها کرده است که به واسطه آن مترومعیار شده است. این یعنی در کار آوازخوانی و صدا رکورد دارد. امیدوارم که صدسالگی او را همین جا جشن بگیریم.
در ادامه برنامه نصرتالله وحدت، بازیگر پیشکسوت در جایگاه حضور یافت و به نقل خاطرهای در مورد استاد ایرج پرداخت. وی گفت: در برنامه بزرگداشتی که طی سالهای بعد از انقلاب برای محمدعلی فردین برگزار شده بود او بر روی صحنه حضور یافت و همراه با گروه موسیقی آهنگی را اجرا کرد و همه ما را به تعجب واداشت و پیش خود فکر کردیم که با این که درهمه فیلمها صدای ایرج بجای صدای او میکس میشده اما خود او صدای خیلی خوبی داشته است و بسیار تشویقش کردیم. پس از پایان اجرا پردهها کنار رفت و دیدیم که این بار هم ایرج در پشت پرده بجای فردین آواز خوانده است.
محمد موسوی، استاد نوازنده نی نیز به ذکر خاطرهای در مورد ایرج پرداخت و اظهار کرد: نوروز سال ۱۳۶۱ از استاد بنان خواستم که ما را نصیحتی و برای ما آرزویی کند، در صحبتهای خود اظهار کرد کاش برای این که در دلها نفوذ کنم خدا صدای ایرج را به من میداد.
در ادامه لوح سپاس توسط محمدرضا شجریان، استاد آواز ایران، به جناب ایرج، صدای ماندگار ایران اهدا شد. در این بخش فرهنگ شریف، رهبر ارکستر سنفونی در کنار وحدت، موسوی و جهاندار حضور داشت و به همراه ایرج و شجریان دستهای یکدیگر را به نشانه وحدت، پیروزی و شادی بالا بردند.
استاد فرهنگ شریف قبل از ترک جایگاه در سخنانی به صحبتهای استاد شجریان در مورد استاد ایرج اشاره کرد و نحوه گفتار وی در مورد ایشان را ستود. وی اظهار کرد: شجریان چقدر زیبا در مورد همکارش صحبت کرد و از او تجلیل کرد. این موضوع بسیار قابل توجه است که شخصی مثل شجریان قدر ایرج را بداند و بگوید ما همیشه به صدای تو گوش میکردیم و از آن لذت میبردیم. چنین قدرشناسی باید سرلوحه هنرمندان باشد و در ارتباط با یکدیگر دوستی را پیشه کنند. من دوست دارم این موضوع برای همه هنرمندان سرمشق باشد.
در این مراسم اگر چه احسان خواجهامیری، که به قول پدر بر روی صحنه، خود را از کیش به برنامه رسانده بود، حضور پیدا کرد اما شرایط برای اجرای او فراهم نشد؛ پایان بخش این برنامه ادامه اجرای گروه موسیقی با صدای امیراحسان فدایی بود.