هنر «توخوش»  ریشه در علایق بومی دارد
مهارت ممقان دوزي ثبت ملي شد؛
هنر «توخوش» ریشه در علایق بومی دارد
هنر «توخوش» یا سوزن دوزی ممقان از دیر باز در ایران کاربرد داشته كه این نوع رودوزی با ویژگی های خاص آن به جز در آذربايجان شرقي در هیچ منطقه دیگری از کشورمان رایج نيست.
 
تاريخ : يکشنبه ۲۵ دی ۱۳۹۰ ساعت ۱۳:۲۵

سوزن دوزی ممقان از سالیان دور توسط دختران و زنان با ظرافتی خاص در انتخاب رنگ ها و طرح اندازی ها  و با تاثیر  از علائق بومی و شرایط زیست با مواد اولیه در دسترس و عمدتا در اوقات فراغت انجام مي شود. 

با توجه به اينكه این صنعت سنتی جنبه کاربردی داشته و نيز به دلیل استفاده از مواد و مصالح سهل الوصول و در دسترس، که غالبا دوام زیادی نیز نداشته اند، انتظار وجود نمونه هایی باقدمت بیش از چند صد سال امری دور از واقعیت است، اما ساختار نقوش که ریشه در نوع معیشت و هماهنگی با جغرافیای زندگی هنرمند ممقانی
تفاوت هنر سوزن دوزی ممقان با سوزن دوزی ساير مناطق این است که این هنر علاوه بر کاربردی بودن، جنبه ي تزئینی نیز دارد. اين هنر بر خلاف غالب سوزن دوزی های مطرح شده، پر حرکت و با طیف رنگ های شاد و متنوع و بهره گرفته از انواع دوخت ها و طرح ها است.
داشته و حس و حال آن در نقوش و طرحهایی کاملا هماهنگ با کنتراست رنگی بالا قابل مشاهده است، شاهدي براي قدمت بالاي اين هنر به شمار مي رود. 

همچنين جایگاه فولکلوریک این هنر در اذهان عمومی مانند ارائه این آثار از طرف خانواده عروس به داماد به عنوان تحفه، قدمت این هنر را که همچون اعتقادات، باورها، طرح ها و نقش های الهام گرفته از طبیعت و نوع معیشت و زندگی است، همپای قدمت نسل های گذشته این هنرمندان قرار می دهد.
 
تفاوت هنر سوزن دوزی ممقان با سوزن دوزی ساير مناطق این است که این هنر علاوه بر کاربردی بودن، جنبه  تزئینی نیز دارد. اين هنر بر خلاف غالب سوزن دوزی های مطرح شده، پر حرکت و با طیف رنگ های شاد و متنوع و بهره گرفته از انواع دوخت ها و طرح ها است. 

نقش های الهام گرفته از طبیعت و جایگاه فولکلوریک این هنر، تولید خانگی و استفاده از امکانات محدود و حتی دور ریز همچون کاغذ باطله به عنوان لایه کار در خلق آثار هنری چشم نواز، همنشینی رنگ های شاد با کنتراست زیاد، القاي حس حرکت در ایجاد نقش ها و تنوع و هماهنگی نقوش در کار از جمله ارزش های شاخص این هنر است. 

فاصله گرفتن نسل جدید از آداب و رسوم وکمتر شدن علاقه عمومی به سنتها  از آسيب هاي احتمالي اين هنر است که انتظار می رود با ثبت ملي ممقان دوزي، اين صنعت به هنری ماندگار و پویا تبديل مي شود كه خلاقیت و نوآوری در آن تداوم مي يابد. 
  
25اثر تاريخي و فرهنگي آذربايجان شرقي در چهارمين همايش ملي شوراي سياست گذاري ثبت ميراث فرهنگي در جزيره قشم در فهرست آثار ملي ثبت شد، كه شامل ۱۰ پرونده از محوطه هاي تاريخي، پنج بناي تاريخي، پنج اثر طبيعي و پنج اثر معنوي و ناملموس مي شود.
کد خبر: 35808
Share/Save/Bookmark