وزارتخانه میراث فرهنگی ایجاد شود
دکتر ملاصالحی:
وزارتخانه میراث فرهنگی ایجاد شود
به گفته دانشیار دانشگاه تهران، امام خمینی پس از کسب تکلیف طرفین دعوی تپه‌ای تاریخی از ایشان، گفتند: درباره‌ی مسائل میراث فرهنگی بگذارید خود میراث فرهنگی تصمیم‌گیری کند.
 
تاريخ : سه شنبه ۱ مرداد ۱۳۹۲ ساعت ۱۶:۱۶

به گزارش هنرنیوز،دومین نشست علمی با موضوع «بررسی گذشته و آینده میراث فرهنگی و باستان‌شناسی» با حضور استادان و کارشناسان این حوزه، در باشگاه دانشجویان دانشگاه تهران برپا شد.

در این نشست حکمت‌الله ملاصالحی - دانشیار دانشگاه تهران و سردبیر مجله باستان‌شناسی ایران - با اشاره به این که یونان در سال ۱۹۸۴تصمیم گرفت در یکی از مناطق ساحلی جنوب غرب خود را صنعت بزرگ کشتی‌سازی دایر کند و پس از سال‌ها اختلاف میان سازمان میراث فرهنگی یونان و سرمایه‌گذاران و دولتیان در نهایت‌ میراث فرهنگی پیروز میدان شد، درگرفت. همه باستان‌شناسان در جلسات شرکت کردندافزود: اکنون کاخ بزرگی تاسیس کرده‌اند که دوره تاریخی آن شهر را به طور حیرت‌آوری نشان می‌دهد.

وی ادامه داد: همچنین در بین همان سال‌ها زلزله‌ای هم در یکی از شهرهای کوچک یونان رخ داد که خانم وزیر فرهنگ وقت آنجا با قدرت از تبدیل بافت تاریخی به بافت نوساز جلوگیری کرد و همچنان این بافت را پس از مرمت به نحوی احیا کرده که اکنون پس از سال‌ها این شهر بافت تاریخی خود را حفظ نموده است.

ثبت جهانی میراثی که نمی‌توانیم آن را تکرار کنیم وظیفه ماست

دانشیار دانشگاه تهران با اشاره به حرکت پرشتاب و پر هراس جهان کنونی متذکر شد: در دوره‌های پیشین ثبت آثار تاریخی نداشتیم اما هم اکنون ما در تاریخ دیگری زندگی می‌کنیم و جهان متحول شده است به طوری که بین تاریخ گذشته و دوره جدید شکاف افتاده و همه ملت‌ها این هراس را دارند که با میراث گذشته چه خواهد شد.

او اضافه کرد: حال که نمی‌توان سنت را حفظ کرد باید جسم و جسد آن را حفظ کرد و این مستلزم خودآگاهی فرهنگی است.

ملاصالحی ادامه داد: در حال حاضر شرایط ما تغییر کرده است به طوری که دو قرن پیش سنت ما در درون زندگی ما زنده بود اما بعد از قاجار و تحولات صنعتی این انقطاع در همه کشورها حاصل شد. بنابراین ثبت جهانی میراثی که نمی‌توانیم آن را تکرار کنیم وظیفه ماست.

او یادآورشد: پس از ثبت یک اثر تاریخی، تکالیف ما در مورد آن اثر تاریخی سخت‌تر می‌شود چرا که ما مدعی ثبت شیوه‌ها و روش‌های ثبت در میراث جهانی هستیم.

دولت جدید جلوی این تخریب‌ها را بگیرد

سردبیر مجله باستان‌شناسی ایران با اشاره به این که حافظه قومی ما از میراث فرهنگی الهام گرفته است، تصریح کرد: این میراث ریشه‌ها است و فرهنگ به ریشه‌‌ها و اصلش زنده است. و وقتی میراث فرهنگی مرد، فرهنگ خواهد مرد و زمانی که فرهنگ رفت دیگر جامعه معنا ندارد.

وی با بیان این که در ۸ سال اخیر میراث فرهنگی از درون تخریب شد و در کمتر از یک دهه به اندازه یه سده ویرانی داشت از مسوولان دولت جدید خواست جلوی این تخریب‌ها را بگیرند.

جنگ تحمیلی دوم 

وی از عملکرد دولت نهم و دهم در حوزه اقتصاد، فرهنگ، محیط زیست و میراث فرهنگی با عنوان جنگ تحمیلی دوم یاد کرد و گفت: زیان‌ها و خسارات این ۸ سال از جنگ بیشتر بود. در آن هنگام با وجود تخریبات ناشی از جنگ مجاهدت و رشادت بود اما اینجا متأسفانه خیانت و تخریب و تاراج و تجاوز است.

ملاصالحی یادآور شد: وقتی دو سال پیش رئیس دولت گفت که زلزله تهران حتمی است این دروغ و ترفندی برای تخریب سازمان فرهنگی کشور بود اگر زلزله‌ای در میان بود پس چرا این همه برج در تهران ساخته شده است.

او اضافه کرد: از دولتیان می‌خواهیم سیاست را در ترازوی فرهنگ و اخلاق ببینیم.

وی همچنین مساله دورکاری و حذف امین اموال را راهی برای سرقت راحت‌تر اموال موزه توسط کارگردانان این سناریو دانست و سکوت نهادهای رسمی را نسبت به این مسأله و چندپاره کردن سازمان میراث فرهنگی از جهل و ناآگاهی آنها نسبت به میراث فرهنگی دانست.

سردبیر مجله باستان‌شناسی ایران تصریح کرد: خوشبختانه عصر رسانه است و بنا بر وظیفه‌ای که بر عهده رسانه است تمام این خیانت‌ها برملا می‌شود.

ضرورت ایجاد وزارتخانه میراث فرهنگی

وی با تأکید بر این که امروز مسئولان میراث فرهنگی پشت آمارهای دروغین سنگر گرفته‌اند، خاطرنشان کرد: باید در دولت جدید سازمان میراث فرهنگی هر چه سریعتر به صورت وزارتخانه تبدیل شود.

این استاد دانشگاه با تأکید بر این که ایران یک کشور معمولی نیست، و اقتدار معنوی دارد، اظهار کرد: مسلمانی و شیعه بودن یک وظیفه سنگین است همچنان که یک ایرانی بودن با احترام به همه ادیان، اقوام و آداب و رسوم یک وظیفه سنگین است.

او افزود: ایران کشوری قوی و با اعتبار است که جهان نیز آن را به همین نام می‌شناسد و همیشه چشمشان به‌دنبال این است که یک ایران معنوی و غنی از فرهنگ تا چه اندازه می‌تواند در حوزه‌ی میراث فرهنگی پیشرفت داشته باشد.

امام خمینی: بگذارید میراث فرهنگی تصمیم‌گیری کند

ملاصالحی در بخش دیگری از سخنانش درباره حفظ حرائم میراث فرهنگی به نقل خاطره‌ای پرداخت و گفت: در اوایل انقلاب وقتی سازمان میراث فرهنگی ایجاد شد، یکی از نهادهای نظامی یکی از تپه‌های تاریخی در فارس را اشغال کرد. بعد از آن، درگیری شدیدی بین میراث فرهنگی و آن نهاد رخ داد تا آن‌ها این تپه را تخلیه کنند؛ ولی قبول نمی‌کردند، سرانجام این دو نهاد تصمیم گرفتند از امام خمینی کسب تکلیف کنند که ایشان گفتند درباره‌ی مسائل میراث فرهنگی بگذارید میراث فرهنگی تصمیم‌گیری کند. با همین دستور، آن نهاد نظامی از این تپه خارج شد.

رییس سازمان میراث فرهنگی اهل سود و سودا نباشد

او با بیان این که در سراسر جهان مخصوصاً غرب مدیر فرهنگی باید فردی جامع‌الاطراف با خودآگاهی فرهنگی باشد، افزود: رییس سازمان میراث فرهنگی باید آشنا به موقعیت ایران در جهان باشد. و بر تنوع فرهنگی و در عین حال وحدت فرهنگی مصر باشد.

ملا صالحی به فحوای حدیثی از امام محمد باقر (ع) اشاره کرد که بر اساس آن کسی که لایق پستی نباشد و آن را بگیرد ملعون است ( در آن حدیث سه بار بر کلمه ملعون تاکید شده است).

این استاد دانشگاه گفت: تخریب میراث فرهنگی در این ۸ سال یعنی شکستن ستون فقرات وحدت ملی و خیانت به کشور.

او همچنین با بیان آن که دکتر نگهبان فردی سیاسی نبود، افزود: اما این شخص در عین حال مدیری لایق برای میراث فرهنگی و پدری دلسوز برای دانشجویان بود.

وی اظهار کرد: انتظار نداریم رییس یک دولت، باستان‌شناس‌، جغرافی‌دان یا پزشک باشد، ولی او دست کم باید اطلاعاتی از فرهنگ و تاریخ داشته باشد و اهل سود و سودا نباشد. با ائمه جمعه و مراجع تقلید ارتباط برقرار کند. پرهیز از سودای ریاست داشته باشد و در عین حال خدمت به فرهنگ و تاریخ این ملت دغدغه او باشد.

کد خبر: 61458
Share/Save/Bookmark