ابراهيم پشتكوهي هنرمند تئاتر كه ١٢ سال است در بندر عباس فعاليت ميكند، معتقد است: عمر تئاتر در شهرهاي مختلف ايران هر روز روبه كاهش است.
به گزارش هنر نیوز ،اين نمايشنامهنويس و كارگردان تئاتر كه اين روزها نمايش «تنها سگ اولي ميداند كه چرا پارس ميكند مكبث» را در كارگاه نمايش مجموعهي تئاترشهر اجرا ميكند، در ارزيابي وضعيت تئاتر در شهرستانها و گفتههاي مسوولان مبني بر توجه ويژه به تئاتر شهرستانها به ايسنا، گفت: ميان حرف و عمل از زمين تا آسمان تفاوت است، متاسفانه در شهرستانها شرايطي وجود ندارد كه گروهها از طريق تئاتر بتوانند زندگي كنند، مگر اينكه از زندگي خود بگذرند و وقتشان را به تئاتر اختصاص بدهند.
وي جشنوارهزدگي را يكي از آفتهاي تئاتر ايران برشمرد و ادامه داد: تئاتر نبايد در جشنواره خلاصه شود، اما گروههاي شهرستاني تنها براي جشنوارهها دور هم جمع ميشوند، گويي مسوولان ارشاد استانها سياستگذاري خاصي براي اجراي مستمر تئاتر در شهرستانها ندارند.
پشتكوهي در عين حال با ابراز خرسندي از حركت اخير اداره كل هنرهاي نمايشي در اعزام كردن استادان تئاتر به شهرهاي مختلف توضيح داد: به طور كلي حركت خوبي است، چرا كه به نظر ميرسد قرار است بعد از يك دورهي آموزشي، نمايشي توليد شود؛ البته بررسي نقاط ضعف و قوت اين پروژه به زمان بيشتري نياز دارد و فعلا نميتوان دراين باره اظهارنظر كرد.
اين كارگردان تئاتر با تاكيد بر ضرورت شكلگيري گروههاي نمايشي در استانها افزود: اداره كل هنرهاي نمايشي همراه با ادارات كل ارشاد استانها بايد گروههاي شاخص هر استان را شناسايي كنند و بودجه و سالن در اختيار اين گروهها قرار بدهند تا آنها بتوانند فعاليت مستمر داشته باشند، در غيراين صورت جشنوارههاي گوناگون همواره در شهرستانها برگزار شده، اما هر روز شاهد كاهش طول عمر گروههاي تئاتري در شهرستانها هستيم.
او كه در اين مدت نمايشهايي همچون «وقتي ما برگرديم دو پاي آويزان مانده است»،«مرد لور»، «تاريخ سركوب»، «حقيقتالعشق في برهوت معرفت» و... را اجرا كرده كه همهي اين آثار جزو آثار برگزيدهي جشنوارههاي گوناگون بودهاند،دربارهي وضعيت كاري هنرمندان برگزيدهي شهرستاني اضافه كرد: اصولا شرايط خوبي در بندرعباس برايم فراهم نبود، چه از سوي استان و چه از سوي مركز. تا آنجا كه دوسال پيش براي ادامهي حيات تئاتريام به عنوان دستيار كارگردان در كنار دكتر علي رفيعي با اجراي نمايش «شكار روباه» همكاري ميكردم . آن زمان تصميم گرفتم تهران بمانم، اما چون گروهي داريم كه عاشقانه كار ميكند، به خاطر اعضاي گروه دوباره به بندرعباس بازگشتم ولي اگر وضعيت به همين شكل ادامه پيدا كند، ناچارم به تهران بيايم، چون همهچيز در تهران خلاصه شده و تمام امكانات در اينجا متمركز است.
پشتكوهي كه نمايشش به عنوان يكي از آثار برگزيده در مسابقهي بينالملل بيستوهشتمين جشنوارهي تئاتر فجر معرفي شده است، اضافه كرد: اگر تهراني بوديم، سالن و قرارداد بهتري براي نمايشمان ميداشتيم. اين درحالي است كه در اداره كل هنرهاي نمايشي در تهران همه مرا ميشناسند، اما دغدغهي من بيشتر براي گروههاي جوانتر و ناشناستر است. اگر ارادهاي وجود دارد كه تئاتر در شهرستانها رونق پيدا كند، اين تبادل بايد به طور مداوم وجود داشته باشد، در غير اين صورت ما بازيگران و كارگردانهاي بسيار خوبي در شهرهاي مختلف داريم كه به دليل شرايط نامساعد عطاي تئاتر را به لقايش ميبخشند.
اين نمايشنامهنويس دربارهي وضعيت قرارداد نمايشش تصريح كرد: ما با اداره كل هنرهاي نمايشي قرارداد داريم كه گرچه قرارداد راضيكنندهاي نيست اما براي همين هم از آقاي ناصربخت مسوول امور استانها بسيار سپاسگزارم چرا كه پيگيري او بود كه باعث شد همين قرارداد هم با ما بسته شود، اما واقعيت اين است كه اين قرارداد براي گروه پانزده نفرهي ما مناسب نيست و تاكنون هم پرداختي صورت نگرفته است تا جايي كه گروه به لحاظ اسكان و هزينه دچار مشكل شده است. با اين حال اميدواريم با حضورآقاي حسين مسافرآستانه كه خود تئاتري و بخوبي با شرايط تئاتر ما آشناست اين مشكلات برطرف شود.
پشتكوهي با اشاره به اينكه قرارداد نمايشش براساس قرارداد تيپ نيست افزود: اين قرارداد در آخرين روز كاري مدير قبلي اداره كل هنرهاي نمايشي امضاء شده، گرچه از آن راضي نيستم، اما نميتوانستم فرصت را براي اجراي نمايشي كه اثر برگزيدهي بخش بينالملل است از دست بدهم.
ابراهيم پشتكوهي كه اسفندماه سال گذشته نمايشش را در بندرعباس اجرا كرده است، از استقبال خوب تماشاگران از اجراي اين نمايش ابراز خرسندي كرد، اما دربارهي وضعيت قرارداد آن گفت: ادارهي كل ارشاد استان قراردادي را به مبلغ پنج ميليون تومان با ما بست كه تا به امروز تنها يك ميليون و نيم پرداخت شده و گويي ارادهاي هم وجود ندارد كه مابقي مبلغ قرارداد ما پرداخت شود.
وي در پايان سخناش با ابراز خرسندي از همراهي بهروز غريبپور با گروه اجرايي اين نمايش يادآور شد: ايشان به عنوان بازبين كار ما را در بندرعباس ديدند و از همان زمان همراه گروه بودند و انرژي و نيروي مثبتشان مايهي دلگرمي ما بود. در شرايطي كه همه تنها در حد رفع تكليف كار ميكنند، ايشان عاشقانه در كنار ما حضور داشت.
نمايش «تنها سگ اولي ميداند كه چرا پارس ميكند، مكبث» در بيستوهشتمين جشنوارهي تئاتر فجر اجرا شد و جايزهي بخش مسابقهي بينالملل را دريافت كرد.
در اين نمايش بازيگراني همچون داوود اسلامي، محمد سايباني، مسعود اوليبندري، فريبا اميري، مريم حكمت، بهروز عباسي، مجيد كشاورز و رضا كولغاني به ايفاي نقش ميپردازند.
اين نمايش هر روز ساعت ١٥/٢٠ دقيقه در كارگاه مجموعه تئاترشهر به صحنه ميرود.