به گزارش هنرنیوز، در سال 1323 ورزش کوهنوردی ایران دارای تشکیلات رسمی شد. در سال 1356 فدراسیونهای کوهنوردی و اسکی درهم ادغام و به نام فدراسیون کوهنوردی و اسکی ایران فعالیت خود را آغاز کرد. این فدراسیون در سال 1386 به دنبال استقلال فدراسیون سنگنوردی جهانی IFSC از فدراسیون جهانی کوهنوردی UIAA به «فدراسیون کوهنوردی و صعودهای ورزشی» تغییر نام داد و از آن پس با این عنوان معرفی شد . در حال حاضر «رضا زارعی» ریاست این فدراسیون را به عهده دارد.
زارعی درخصوص فدراسیون کوهنوردی و صعودهای ورزشی به خبرنگار هنرنیوز می گوید: «با توجه به ابعاد مختلف فعالیت در زمینههای کوهنوردی، سنگ نوردی طبیعی و داخل سالن، اسکی کوهستان، ورزشهای هوایی و… طیف وسیعی از ورزشکاران را تحت پوشش قرار داد؛ چنانکه رشتههای کوهنوردی حرفهای، فعالیتهای هیمالیانوردی، صعودهای رقابتی اعم از «داخل سالن» در رشتههای سرطناب، سرعت و بولدرینگ و صعودها یا پیمایشهای «طبیعی» از جمله دیوارهنوردی، یخنوردی و غارنوردی جز رشتههای شاخص و پراهمیت کوهنوردی و صعودهای ورزشی است.»
به گفته رییس فدراسیون کوهنوردی و صعودهای ورزشی، این فدراسیون متشکل از کارگروه های مختلفی است که تعداد آنها حتا به 12 کارگروه هم میرسد. در این میان بخشهای آموزشی نیز وجود دارد که در قالب 11 بخش تقسیم میشوند.
به گزارش هنرنیوز،این درحالی است که بیشتر بخشهایی که در قالب کارگروه در فدراسیون کوهنوردی و صعودهای ورزشی فعال هستند در سایر کشورها در قالب یک فدراسیون جداگانه فعالیت میکنند. از آنجمله میتوان به بخش غارنوردی اشاره کرد که بیش از 30 کشور دنیا دارای فدراسیون غارنوردی هستند. غارنوردی از جمله فعالیتهایی است که این روزها در قالب گردشگری ماجراجویانه از آن یاد و مورد توجه قرار داده میشود. اما از آنجایی که بودجه و امکانات دولت و فدراسیون کوهنوردی و صعودهای ورزشی برای مستقل شدن این بخش کافی نیست، غارنوردی همچنان در قالب کارگروه در زیرمجموعه های این فدراسیون فعالیت میکند.
زارعی با تاکید برآنکه میزان بودجه فدراسیون کوهنوردی و صعودهای ورزشی نسبت به فدراسیون فوتبال و کشتی بسیار اندک است، توضیح می دهد: «با وجود اینکه درصد زیادی از مردم جامعه برای ورزش به دامنه کوهها میآیند اما بودجه و تبلیغات فدراسیون کوهنوردی و صعودهای ورزشی بسیار اندک است. چنانکه به جرات میتوان گفت بودجه این فدراسیون یک شصتم بودجه فدراسیون فوتبال و یک پنجاهم فدراسیون کشتی است. بخشی از بودجه هر فدراسیون از سوی وزارت ورزش تامین میشود و بخش دیگر آن را فدراسیونها ملزم هستند از آورده خود تامین کنند. از دیگر سو با توجه به هدف دولت مبنی بر کوچکسازی فدراسیونها، اجازه مستقل شدن کارگروهها داده نمیشود.»
رییس فدراسیون کوهنوردی و صعودهای ورزشی با بیان این نکته ادامه می دهد: «با توجه به برنامههایی که دولت دراین خصوص دارد، بخشهایی مانند غارنوردی نمیتوانند تبدیل به فدراسیون جداگانه شوند.»
به گزارش هنرنیوز، تمام این امور درحالی مطرح میشود که بخشهایی مانند کوهنوردی، صخره نوردی، غارنوردی، اسکی و ... از جمله بخشهای گردشگری ماجراجویانه به شمار میآیند و میتوان با توسعه و گسترش این بخشها با هیجان و آدرنالینی که تولید میشود کاهش استرس و فشارهای عصبی و افسردگی را در جامعه شاهد بود.
به گفته زارعی، با توجه به رویکرد فدراسیون و کمیته ملی المپیک، ایران در سه فدراسیون جهانی کوهنوردی، صعودهای ورزشی و اسکی کوهستان عضو است. در این میان غارنوردان در قالب انجمن میتوانند فعالیت خود را ادامه دهند و فدراسیون کوهنوردی و صعودهای ورزشی از آنها حمایت خواهد کرد. حضور در اتحادیههای جهانی مانند UIS برای فدراسیون امکان ندارد چراکه سبب گسترش فدراسیون خواهد شد که مغایر با سیاستهای دولت است. البته انجمنها میتوانند با حضور و عضویت در این اتحادیههای بینالمللی بخشی از کارها را بر عهده بگیرند.
رییس فدراسیون کوهنوردی و صعودهای ورزشی تصریح می کند: « فدراسیون کوهنوردی و صعودهای ورزشی وظیفه حمایتی و نظارتی خود را در برگزاری انتخاب نماینده دوره بعد که در سال 2017 انجام خواهد شد، انجام خواهد داد.» او همچنین به استراتژیک بودن بحث غارها اشاره کرد و گفت: «هنگامی که کارگروه غارنوردی با حضور افراد دولتی تشکیل میشود نشان دهنده اهمیت و استراتژیک بودن این حوزه است. در این میان باید غارها را حفظ کرد. چراکه تخریبهایی که در گردشگری کردن غارهایی مانند علیصدر و کتله خور به این غارها وارد شده قابل جبران نیست.»
البته رییس فدراسیون کوهنوردی و صعودهای ورزشی به مقایسه بودجه این فدراسیون با بودجه فدارسیون اسکی نیز پرداخت و دراین خصوص متذکر می شود: «بودجه فدراسیون اسکی نیز همانند فدراسیون کوهنوردی و صعودهای ورزشی است در برخی از موارد شاید کمتر هم باشد. اما به دلیل استقبال مردم از پیستهای اسکی شاید این موضوع مشهود نباشد.»
او ادامه می دهد: «در حال حاضر بسیاری از پیستهای اسکی توسط سرمایه گذاران ارگانهای دولتی مانند بنیاد مستضعفان و شرکتهای خصوصی ادراه میشوند و چیزی حدود 10 سال زمان میخواهد تا این سرمایه به چرخه خود بازگرد.»
رئیس فدراسیون کوهنوردی و صعودهای ورزشی با اعلام این موضوع که بخشی از درآمدها هرچند ناچیز توسط حامیان مالی مانند بانکها و شهرداریها تامین میشود، می گوید: «بخش دیگر درآمدها توسط بخش آموزش فدراسیون تامین میشود. البته در بخش آموزش درآمد زیادی نصیب فدراسیون نمی شود اما چرخه مالی خوبی دارد. از آنجایی که هدف ما اشتغال زایی است مربیان ما درآمد خوبی از این بخش به دست میآورند.»
زارعی در آخر در مورد سرمایه گذاری بخش خصوصی می افزاید: «وزارت ورزش راهها را برای ورود سرمایه گذار هموار کرده است.از سویی پناهگاهها،جانپناهها و مجتمعهای تفریحی دامنه کوهها ظرفیتها ما برای سرمایه گذاری بخش خصوصی است. اما باید در نظر گرفت حضور بخش خصوصی در این بخشها وضعیتی مشابه پیستهای اسکی به وجود میآورد. سرمایهگذار میآید سرمایهگذاری میکند اما 20 سال طول میکشد تا پول آن به چرخه بازگردد و به عمر یک فدراسیون قد نمی دهد زمانی هم که سرمایه گذار می رود مخروبه تحویل فدراسیون می دهد.