به گزارش هنرنیوز، گردشگری یکی از بزرگترین و پر سودترین فعالیتهای اقتصادی در دنیا است و به طور مستقیم و غیر مستقیم، فعالیتهای اقتصادی و فرهنگی دیگر را تحت تأثیر قرار میدهد امروزه بسیاری از کشورها همچون اسپانیا، فرانسه و تایلند بخش اعظمی از درآمد ارزی خود را از طریق گردشگری به دست میآورند. حتا در همسایگی کشورمان ترکیه، امارات متحده عربی و عربستان به توفیقات قابل توجهی از حیث درآمد ارزی و جذب گردشگر دست یافتهاند که آنها ر در فهرست ۲۵ کشورموفق در این حوزه قرار داده است.
رحیم یعقوب زاده - عضو هیات علمی جهاد دانشگاهی تهران - با اشاره به این که گردشگری به تنهایی نمیتواند منجر به توسعه کشور شود، گفت: با ورود گردشگر به تدریج نیاز به تغییر و ایجاد امکانات برای اقامت، جابجایی و سایر فعالیتهای مربوطه، توسعه را نیز در پی خواهد داشت و در دراز مدت باعث افزایش امکانات و تأسیسات خواهد شد. سهم ایران از صنعت گردشگری جهانی کمتر از یک دهم درصد بوده است.
مدرس دانشگاه علم و فرهنگ اضافه کرد: با وجود اینکه ایران، طبق نظر یونسکو یکی از ده کشور دارای بیشترین جاذبههای گردشگری دنیا است اما آمار موجود گویای ضعف صنعت گردشگری کشور است و نارساییهای موجود باعث عدم توفیق در جذب گردشگران به میزان توانمندیهای کشور شده است.
او خاطرنشان کرد: کشور ایران که دارای توانایی بالقوه عظیمی در زمینههای زیست محیطی، تاریخی، میراث فرهنگی و ... است نمیتواند و نباید به دلیل مسائل سیاسی و نگرنیهای فرهنگی – اجتماعی خود را از این جریان اقتصادی دور نگه دارد و از سوی دیگر بازار بینالمللی گردشگری نیز نمیتواند از جاذبههای ایران برای گردشگری چشمپوشی کند. در این مسیر ایران میتواند بر آن دسته از انواع گردشگری تکیه کند که کمترین آسیب را از لحاظ فرهنگی و زیست محیطی دارد مانند گردشگری فرهنگی و اکوتوریسم.
وی بیان کرد: از سوی دیگر برای افزایش گردشگران به ویژه در کشوری همچون ایران، در مرحله اول راه حل در دستان دولت و برنامهریزان است؛ چرا که آنان اگر نخواهند و تمایلی به گسترش گردشگری و جذب گردشگر نداشته باشند جاذبههای تاریخی، طبیعی و فرهنگی به تنهایی نمیتواند کارساز باشد.
یعقوبزاده اذعان کرد: از طرفی تجربه و فرهنگ مردم نیز بیتأثیر نیست. البته گاه پیش میآید که دولت میخواهد ولی مردم و مراکزی که با گردشگران در ارتباط هستند. تجربه لازم را ندارند و یا آموزشهای مناسب را ندیدهاند و بنابرین چگونگی برخورد با گردشگر و ارائه خدمات به او را نمیدانند.
این مدرس دانشگاه افزود: ایران از لحاظ اقلیمی و تنوع جانوری یک کشور شبه قارهای است و بنابر گفته رئیس سازمان جهانی گردشگری جزو پنج کشور اول دارای بیشترین جاذبههای زیستی و جانوری در دنیا و همچنین یکی از سه قطب برتر صنایع دستی در دنیا است؛ سفالگری، شیشهگری، قلمزنی، مشبک کاری، حکاکی بر روی فلزات، مینا کاری، خاتم کاری، معرق کاری، منبت کاری، قالی بافی، نمدمالی و ... ایران معجونی از گوناگونی فرهنگی، زبانی، قومی، زیست محیطی و اقلیمی است.
وی با بیان این که از لحاظ آثار تاریخی و میراث فرهنگی جزو ده کشور دنیا است، گفت: بنابراین باید سعی کرد علاقه مردمان جهان به حضور در کنار مردم ایران، مشاهده و مطالعه آداب و رسوم و رفتار آنان را جلب نماید و این امر از طریق برنامه ریزی میسر خواهد شدکه حاصل واکاوی و مطالعه جامع گردشگری در تمامی ابعاد اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی گردشگری است. تدوین شیوههای حمایتی اجرایی سرمایهگذاری و اختصاص تسهیلات بیشتر برای هتلها، شرکت هواپیمایی، فرودگاه و ... تبلیغ و اشاعه جاذبههای گردشگری از طریق اینترنت، فیلم، بروشور، مقاله، نمایشگاه و .. میتواند مفید باشد.
عضو هیات علمی جهاد دانشگاهی تهران خاطرنشان کرد: همچنین پژوهش و تلاش متخصصان، اساتید دانشگاه، دانشجویان و پژوهشگران حوزه گردشگری میتواند یاری رسان دولت، سازمانها و شرکتهای مرتبط با بخش گردشگری باشد و به شناسایی الویتها وسیاستگزاریها بیانجامد تا از این طریق بتوان به پیشبینی بازار و ارائه روندهای نوین پرداخت.
او اضافه کرد: در همین راستا به منظور توسعه گردشگری به ویژه از منظر علمی، در کنار دولت ونهادهای متولی همه افرادی را به نوعی از علم و دانش در این زمینهها برخوردارند یا به نحوی در این حوزه به فعالیت مشغولند باید به نظرات و اقدامات کارگشای خود مشارکت فعالانه نمایند. نمیتوان تنها دستی از دور بر آتش داشت و یا همچنانکه برخی از دفاتر خدمات مسافرتی عمل مینمایند تنها به اعزام گردشگران ایرانی به کشورهای دیگر فکر کرد.
این مدرس دانشگاه خاطرنشان کرد: این حوزه میتواند ثروتی به مراتب بیشتر از نفت برای کشورمان به ارمغان آورد و پایانی نیز بر آن نیست. بنابراین باید به طور جدیتر مورد توجه قرار گیرد. گردشگری توسعه اقتصادی و به دنبال آن توسعه اجتماعی و فرهنگی را به دنبال خواهد داشت. آنچه در این سالها مورد غفلت قرار گرفته نقش گردشگری در توسعه همه جانبه و پایدار کشور در عرصه بین المللی است.