محسن محسنینسب فیلمنامه نویس و کارگردان سینما در گفتگو با خبرنگار سینمایی هنرنیوز اظهار داشت: هر کس در فیلمهایی که برای سینما میسازد، قاعدتا جهان بینی و سبک خاص خوداش را دارد و نمیتوان مثلا این گونه قضاوت کرد که اصغر فرهادی در فیلمهای خود که به مساله دروغ میپردازد، مردم را دروغ گو میپندارد. نه اصلا این گونه نیست. این روش و سبک هر کارگردانی است که از این طریق میتواند دیدگاهها و نظریات خود را به مخاطب بیان کند.
وی با اشاره به فیلم سینمایی «گذشته» ساخته اصغر فرهادی هم افزود: آقای فرهادی در آخرین ساخته خود نیز با نام «گذشته» روش فیلمسازی خود را ادامه داده است. در این فیلم همه شخصیتهای به همدیگر دروغ میگویند. در واقع فرهادی در همه ساختههای خود تلاش میکند که به نوعی دروغ گویی را به چالش کشیده وآن را نقد کند. قصد توهین به مخاطب را نیز ندارد. بنابراین میتوان گفت که این سبک و شیوه فیلمسازی وی است.
سینمای ما به مساله جوانمردی به شکل شایستهای نپرداخته است
این کارگردان سینما در ادامه تصریح کرد: ما نمیتوانیم بگوییم که این جهان بینی آقای فرهادی حاکم بر جامعه ماست. چرا که پرداختن به معضلی مثل دروغ گویی در جامعه دغدغه این کارگردان است. اما باتمام این تفاسیر به نظر من چیزی که ما به عنوان یک سینماگر باید در جامعه به آن در خصوص ساخت فیلمهای سینمایی ورود پیدا کنیم، مساله جوانمردی در فیلمهای سینمایی است. من این مطلب را چندین بار در مصاحبههای قبلی خودم گفتم که سینمای ما در فیلمهای خود نتوانسته به مساله جوانمردی به شکل شایستهای بپردازد و امروز عملا مخاطب خیلی کم میتواند جوانمردی در فیلمهای سینمایی را ببیند.
وی خاطرنشان کرد: متاسفم که این را بگوییم که سینمای بالنده ایران برخلاف سایر کشورها امروز درگذشته و در مقابل سینمایی مثل هالیوود روز به روز تلاش کرده که در جهان حرف اول را بزند و خوداش را به سینمای سایرکشورها تحمیل کند. در سینمای هالیوود بسیاری از مسائل از طریق خلق شخصیتها و کارکترهای مختلف در غالب قهرمان به خورد مخاطب داده میشود. قهرمانی که از خودگذشتگی و فداکاری دارد و تلاش میکند جوانمردی را به مخاطب از طریق همین از خود گذشتگی به مخاطب نشان دهد. شما هر فیلمی از هالیوود را اگر بخواهید آنالیز کنید میبینید که این ویژگیها در آنها وجود دارد و به مخاطب نمایش داده میشود.
من امنیت شغلی و کاری در سینما میخواهم
محسنی نسب در ادامه تاکید کرد: ما وظیفه داریم که جوانمردی و اخلاق را در جامعه ترویج دهیم و مردم هم از این موضوع استقبال میکنند. چون توجه ویژهای به این گونه کارها دارند. ضمن اینکه اگر ما به عنوان فیلمساز بتوانیم این جوانمردی و اخلاق را در فیلمهای سینمایی برای مخاطب به نمایش بگذاریم، به نظرم مشکل ریزش مخاطب و نداشتن تماشاگر برای فیلمهای سینمایی از بین خواهد رفت.
وی اضافه کرد: من اهل هیچ دسته و گروهی نبوده و نیستم و همیشه تلاش کردم که درآثار سینماییام بتوانم مخاطب را جذب کنم. جز کار سینما هیچ کار دیگری هم بلد نیستم. در سالهای گذشته هم هیچ کس به من در خصوص ساخت فیلمهای سینماییام کمکی نکرده و خودم با تلاشی که داشتم فیلمهایم را ساختم. من کاری به هیچ کس در خصوص مسائل به وجود آمده در خصوص خانه سینما ندارم. بلکه من امنیت شغلی و کاری میخواهم و دوست دارم در سینمای کشورم به عنوان یک فیلمساز بتوانم به فعالیت هنری و سینمایی خود ادامه دهم.
از ۱۴ سالگی فیلمساز بودم و امروز به غیر از فیلمسازی کار دیگری بلد نیستم
کارکردان فیلم سینمایی «یاسهای وحشی» عنوان داشت: من از ۱۴ سالگی شروع به فیلمسازی کردم و امروز به غیر از فیلمسازی کار دیگری بلد نیستم. برای اینکه من به اینجایگاه به عنوان یک فیلمساز برسم پول زیادی از صرف شده تا من فیلمساز شوم. طبیعتا باید بتوانم فیلم بسازم. به عنوان مثال اگر مجموع فروش و هزینه ساخت فیلمهای من را به حساب بیاورید چندین میلیاد تومان میشود. سایر فیلمسازان ما هم این گونه بودهاند و هزینههای زیادی صرف آنها شده تا به اینجایگاه برسند. بنابراین ما باید بتوانیم فیلم بسازیم و هر کسی هم که بخواهد جلوی فیلمسازی ما را بگیرد با او مقابله میکنیم.
وی با اشاره به حضوراش در تجمع سینماگران در مقابل وزارت ارشاد ابرازداشت: من آدم جنگ و بسیجی دوران دفاع مقدس هستم و امروز هم محور جنگ ما در خصوص بیعدالتیهایی است که در حق سینماگران ما میشود. با هیچ رانتی هم کنار نمیآییم. هر کسی هم که بخواهد با یک سیستم و جناح خاص به خوداش مانع از فیلمسازی ما شود ما با او به مقابله میایستیم. ما سینماگران صنف خودمان را به شدت دوست داریم و عاشق همدیگر هستیم. من همان قدر آقای همایون اسعدیان را دوست دارم که آقای حسین فرحبخش را، هر دوی اینها برای من محترم و دوست داشتنی هستند. خانه سینما باید به داد هنرمندان برسد و مشکلات صنوف سینمایی را حل کند.
محسنی نسب در پایان گفت: من عباس شوقی و محسن روز بهانی را هم به یک اندازه دوست دارم. هر دوی اینها دوستان خیلی خوب من هستند. من دوست دارم که همه در کنار همدیگر و دست در دست هم صنف را باور کنیم و با هم صنف را بالنده کنیم و فیلم بسازیم و مردم هم ما را دوست دارند و باور دارند که میتوانیم ما در کنار همدیگر بدون هیچ اختلاف یا مشکلی فیلم بسازیم تا آنها هم به تماشای فیلمهای ما بیایند. انشاء الله درسایه دوستی مشکلات و اختلافات سینمایی حل شود و شاهد استقبال زیاد مردم از فیلمهای سینمایی باشیم.
گفتگو: علی یعقوبی