عضو هیئت مدیره انجمن علمی گردشگری ایران:
آمار مشخصی درباره میزان درآمد ارزی مسافران گردشگری ورودی به کشور وجود ندارد
عضو هیئت مدیره انجمن علمی گردشگری ایران گفت: مقصد بیشتر گردشگران ایتالیا که حدود ۲۵ میلیون نفر است به کشورهای آسیایی به ویژه منطقه جنوب، جنوب غربی خاورمیانه بوده است .
تاريخ : دوشنبه ۱۱ دی ۱۳۹۱ ساعت ۱۴:۲۳
به گزارش هنرنیوز؛صنعت گردشگری در پایان سال ۲۰۱۰ میلادی با درآمد بالغ بر ۸۵۱ میلیلرد دلارو تعداد ۹۴۰ میلیون گردشگر به عنوان یکی از مهمترین فعالیتهای اقتصادی و فرهنگی جهان مطرح بود است. قاره اروپا با جذب. ۶ ۴۷۶میلیون نفر گردشگر و درآمد بالغ بر ۴۰۶. ۲ میلیارد دلار، توانسته است بیش از ۵۳ درصد از کل بازار تجارت بینالمللی گردشگری را به خود اختصاص دهد. درهمین بازار تجاری عرضه و فروش محصولات گردشگری، کشور ایتالیا با جذب ۴۳. ۶ میلیون نفر گردشگر و ۳۸. ۸میلیارددلار درآمد، قادر بوده جایگاه پنجم دنیا را ازنظر پذیرش گردشگر و درآمد حاصله دراختیار گیرد. درهمین سال (۱۳۸۹) جمهوری اسلامی ایران با جاذبههای گردشگری نه تنها کمتر از ایتالیا و بلکه بیشتر توانسته با تعداد ۳. ۲ میلیون ورودی (مسافر و گردشگر) مقام شصت و یکم از نظر تعداد و جایگاه پنجاه وششم را از نظر درآمدی به خود اختصاص دهد که جای خسران است.
آیا با شناسایی بازارهای عمده گردشگری جهان و تحقیق دراین بازارها از جمله بازار گردشگری ایتالیا، میتوان کمکی به توسعه صنعت گردشگری ایران کرد؟
علی رحیم پور - عضوهیات علمی پژوهشکده گردشگری – در این باره میگوید: نتایج تحقیق نشان میدهد که کشور ایتالیا با توجه به اینکه عمده گردشگران ورودی آن را گردشگران فرهنگی تشکیل میدهد، میتواند به عنوان یکی از بازارهای هدف ایران در چارچوب تحقیقات بازار، مورد توجه ویژه قرار گیرد تا علاوه بر استفاده از تجربیات حفاظت، نگهداری و مرمت آثار فرهنگی و تاریخی متخصصان آن کشور، زمینه بهرهبرداری از الگوها و روشهای اطلاعرسانی و آگاهسازی، بازاریابی و تبلیغات، تسهیلات و ارتقا کیفیت خدمات گردشگری آن کشور را برای دست اندرکاران بخش فراهم آورد.
براساس گزارش سالیانه ۲۰۱۱ سازمان جهان جهانگردی تعداد ۹۴۰ میلیون نفر گردشگردرسال ۲۰۱۰ به سراسر جهان سفر نمودهاند، این آمار درمقایسه با سال ۲۰۰۹ که تعداد گردشگران ورودی ۸۸۲ میلیون نفر بوده است، ۶۲ میلیون نفر بیشتر و نشان دهنده نرخ رشدی حدود ۶. ۶ درصد نسبت به سال گذشته است. درآمد ارزی حاصله از صنعت گردشگری در سال ۲۰۰۹ معادل ۸۵۱ میلیارد دلار بوده است که در سال ۲۰۱۰ به ۹۱۹ میلیارد دلار (۶۹۳ میلیارد یورو) و افزایش یافته است. این افزایش ۶۸ میلیارد دلاری رشدی حدود ۴. ۷ درصد را نسبت به سال ۲۰۰۹ نشان میدهد. از مجموع ۹۴۰ میلیون گردشگر بین المللی در سال ۲۰۱۰ تعداد ۴۷۶. ۶ میلیون نفر به قاره اروپا سفر نموده و بالغ بر ۴۰۶. ۲ میلیارد دلار در کشورهای این قاره خرج کردهاند. البته این رقم نسبت به سال ۲۰۰۹ که ۴۱۰. ۹ میلیارد دلار بوده معادل ۰ ۴ – درصد کاهش یعنی ۴. ۷ میلیارد دلار را نشان میدهد. فرانسه با جذب ۷۶. ۸میلیون نفر مقام اول را در جلب گردشگری داشته است. کشور ایتالیا از بازار۴۶۷ میلیارد دلاری اروپا در سال ۲۰۱۰ میلادی قادر بوده با کسب ۳۸. ۸ میلیارد دلار درآمد، حدود ۸. ۲ درصد ازکل درآمد حاصله از صنعت گردشگری اروپا را به خود اختصاص داده و دررتبه پنجم جهانی از نظر درآمد حاصله ازگردشگری جهان قرار گیرد.
عضو هیئت مدیره انجمن علمی گردشگری ایران با اشاره به این که ایتالیا به عنوان یکی از مهمترین کشورهای قاره اروپا در بازار تجارت گردشگری، مورد توجه بسیاری از کشورها ازجمله دست اندر کاران صنعت گردشگری ایران قرار گرفته است، یادآور شد که بازار ایتالیا جزو اولویتهای اول بازار هدف صنعت گردشگری ایران بوده است و تجربیات و شیوههای توسعه گردشگری این کشور میتواند به عنوان الگویی برای توسعه صنعت گردشگری فرهنگی ایران مورد استفاده قرار داد. در سال ۲۰۱۰ میلادی بخش عمدهای از گردشگران خروجی از این کشور به مقاصد خارج از حوزه اروپا سفر کردهاند. مقصد عمده این گردشگران که حدود ۲۵ میلیون نفر است. کشورهای آسیایی به ویژه منطقه جنوب، جنوب غربی خاورمیانه بوده است که کشور ایران در این بین با توجه به اینکه عمده حفاریها و کاوشها ی باستانشناسی در ایران توسط باستانشناسان ایتالیایی صورت گرفته است میتواند نقش موثری در جذب گردشگران ایتالیایی ایفا کند.»
رییس گروه سرمایه گذاری و اقتصادی پژوهشکده گردشگری ادامه میدهد که براساس آمار ارایه شده از سوی میراث فرهنگی و گردشگری در سال ۱۳۸۹ حدود ۳. ۲ میلیون نفر مسافر خارجی وارد کشور شده است که عمده مسافران و گردشگران ورودی به ترتیب اولویت از کشورهای عراق، عربستان، پاکستان، بحرین، کویت، آلمان، هند، عمان، سوریه، چین، انگستان، ترکمستان، فرانسه، ژاپن، ایتالیا، ارمنستان، هلند، سوید، قطر، روسیه و دانمارک بودهاند.
از سویی او با اشاره به این که اتباع کشورهای عراق با ۴۹. ۶ درصد، عربستان با ۵. ۴ درصد، پاکستان با ۵. ۱ درصد، کویت با ۴. ۴ درصد و افغانستان با ۴. ۱ درصد، بیشترین تعدادمسافران ورودی به کشور را شامل میشود. تعداد گردشگران خروجی از کشور در سال ۱۳۸۹ معادل ۶. ۶ میلیون نفر بوده است. این شرایطی است که شهروندان ایرانی که به خارج ازکشور مسافرت نمودهاند بیشتر به دلایل گردشگری و تجارت بوده تا کسب درآمد و کار. و مهمترین مقاصد گردشگری ایرانی بنا به گفتهی دفاتر برنامه ریزی و توسعه گردشگری خارجی در تیرماه ۸۹ به ترتیب اولویت عبارتند از: امارت متحد عربی، ترکیه، عربستان، عراق، سوریه و مالزی بوده است.
رحیمپور تصریح میکند که به طور مشخص هیچ گونه آماری درباره میزان درآمد ارزی مسافران گردشگری ورودی به کشور وجود ندارد. ولی اگر بخواهیم محاسبهای دراین مورد به عمل آوریم و میزان تاثیرگذاری درآمد ارزی حاصله از گردشگران ورودی به ایران را در تولیدات ناخالص ملی بررسی کنیم، خوشبینانه باید گفت که حدود یک درصد از تولید ناخالص ملی کشور را درآمد گردشگری شامل میشود.
این دکترای جغرافیای سیاسی یادآور شد که تولید ناخالص ملی ایران در سال ۲۰۰۷ معادل ۲۷۸. ۱ میلیارد دلار بوده است. از طرفی به طور متوسط هر گردشگر خارجی که به کشورهای منطقه آسیا و اقیانوسه مسافرت نموده است در سال ۲۰۰۷ حدود ۱۰۲۷ دلار خرج کرده است. از سویی از نظر جایگاه صنعت گردشگری در سطح جامعه بین الملل و بازار تجارت گردشگری ایران در سال ۲۰۱۰ میلادی از نظر جذب گردشگران ورودی در رده ۶۱ جهان و از نظر کسب درآمد ارزی در جایگاه ۵۶ جهان قرار گرفته است. که این جایگاه در مقایسه با جاذبهها و منافع گردشگری موجود غیرقابل باور است.