مهرداد اسکویی در گفتگو با هنرنیوز؛
سنگ بنای هر کار هنری باید تحقیق و پژوهش باشد
مهرداد اسکویی نویسنده و کارگردان سینما گفت: سنگ بنای هر کاری هنری باید تحقیق و پژوهش باشد و در اولین مرحله باید فیلمساز و سازنده اثر به یک شناخت عمیق از موضوعی که برای ساخت انتخاب کرده است برسد.
تاريخ : دوشنبه ۱۹ تير ۱۳۹۱ ساعت ۱۱:۱۵
مهرداد اسکویی نویسنده و کارگردان سینمای مستند در گفتگو با خبرنگار سینمایی هنرنیوز اظهار داشت: باید قطع به یقین در خصوص شخصیتهای علمی، فرهنگی، ملی و تاریخی کشورمان مجموعه تلویزیونی و فیلم سینمایی ساخته شود اما منتها نحوه ساخت و نمایش این گونه آثار فاخر مهم است و نمی توان ساخت این گونه آثار را ساده فرض کرد و بی محابا دست به ساخت این گونه آثار زد. چون به دلیل اینکه مردم ما اغلب این گونه شخصیت ها را می شناسند و تعصب خاصی نیز روی آنها دارند و این کار فیلمساز را سخت خواهد کرد.
وی افزود: متاسفانه برخی ها تصویربرداری از بالای مناره های مساجد و آثار باستانی را نوعی ساخت اثر فاخر و تاریخی می دانند که در صورتی که این نوع نگاه به سینمای مستند و فاخر غلط و اشتباه است. سینمای فاخر در حوزه سینمای مستند باید دارای روایت ، تحقیق، پژوهش و داستان باشد و فیلمساز وقت و انرژی لازم را برای ساخت این گونه آثار داشته باشد و با عشق علاقه اثراش را ساخته و برای مخاطب به نمایش بگذارد.
اسکویی تصریح کرد: ما در سینما، تلویزیون و مستند تهیه کننده ای که دانش کافی در خصوص ساخت پروژه های و پرودکشن های عظیم را داشته باشد، نداریم. بنابراین ما باید در انتخاب موضوع،
” ما کارگردان ، نویسنده و تهیه کننده قدرتمند در ساخت آثار فاخر از زندگی شخصیت های فاخر ، علمی ، ملی، تاریخی و مطرح را داریم. “
نحوه ساخت و استفاده از عوامل حرفه ای و برنامه ریزی های لازم دقت داشته باشیم و به درستی این مراحل را طراحی کنیم تا بتوانیم ازپس ساخت این گونه آثار فاخر برآییم . در غیر این صورت نمی توانیم دست به ساخت موضوعات ملی، با استفاده از زندگی شخصیت های فاخر، تاریخی و فرهنگی دست بزنیم و مسائل روز و اجتماعی را به چالش بکشیم .
وی با اشاره به اینکه در طول این سال ها مستند فاخر در خصوص زندگی شخصیت های فاخر نداشته ایم تاکید کرد: یک گروه در سینما کارمی کنند و همیشه مدعی هستند که در سینما مستند به آنها توجه لازم نمی شود تا آنها هم به ساخت آثار فاخر توجه کنند. در مقابل عده ای هم به جای سینما وتلویزیون مستند به ساخت یک سری تله فیلم های بی کیفیت رو آورده اند وبه علت این که در این گونه تله فیلم ها هیچ چیز سرجای خوداش نیست رفته رفته تفکر مادی برساخت این گونه آثار غلبه کرده و در کمترین زمان ممکن تله فیلم ها ساخته می شوند و تنها چیزی که در اغلب این گونه آثار مهم نیست مخاطب و کیفیت اثر استو انگار همه به پول فکر می کنند.
کارگردان مستند «دماغ به سبک ایرانی» خاطرنشان کرد: اغلب مستندهای مطرح دنیا به شکل حرفهای تولید می شوند و کارگردانان مطرحی مثل :«مایکل مور»، «ورنر هروتزوک» و... در سینمای مستند فعالیت دارند و آثارشان پس از نمایش در سینماهای جهان، DVD شان در شبکه نمایش خانگی پخش می شود و بعد از آن شبکه های مختلف در سطح دنیا این گونه مستند ها را خریداری کرده و اقدام به پخش آنها می کنند. اما متاسفانه کلیه این مراحل در کشور ما در حد شوخی برگزار می شود و مستند ها بدون اینکه که در سینماها اکران عمومی شوند برخی از آنها و نه همه آنها مستقیما به شبکه نمایش خانگی می روند و تلویزیون هیچ وقت به سراغ برخی از اینگونه
” متاسفانه شبکه مستند سیما به جای تولید آثار فاخر و مطرح دست به کپی کاری از شبکه های مختلف می زند و خلاقیتی ندارد و فقط پول بیت المال را هدر می دهد و به نوعی سرمخاطب کلاه می گذارد. “
آثار فاخر نمی رود .
اسکویی تاکید کرد: ما کارگردان، نویسنده و تهیه کننده قدرتمند در ساخت آثار فاخر از زندگی شخصیت های فاخر، علمی، ملی، تاریخی و مطرح را داریم به عنوان مثال این روزها آقای مجید مجیدی در خصوص کودکی حضرت محمد (ص) فیلم سینمایی می سازند و چند شرکت بین المللی و داخلی در ساخت این اثر مجیدی را حمایت می کنند. قطع به یقین اگر این حمایت ها نبود آقای مجیدی نمی توانست دست به ساخت این اثر فاخر بزند. این اتفاق اگر در سینمای مستند بیافتد باعث رشد ، احیا و به نوعی باعث شکوفایی مجدد این ژانر مظلوم سینما و تلویزیون می شود.
وی با اشاره به اینکه لازمه هرکار هنری تحقیق و پژوهش است یادآورشد: سنگ بنای هر کاری هنری باید تحقیق و پژوهش باشد و در اولین مرحله باید فیلمساز و سازنده اثر به یک شناخت عمیق از موضوعی که برای ساخت انتخاب کرده است برسد و هر چقدر این شناخت ، تحقیق و پژوهش عمیق باشد نتیجه کار خوب و درست خواهد بود و فیلساز می تواند به ایده های نو جذابی دست پیدا کند و مجموع این عوامل به ماندگاری اثراش کمک شایانی خواهد کرد.
اسکویی در ادامه ابرازداشت: متاسفانه شبکه مستند سیما به جای تولید آثار فاخر و مطرح دست به کپی کاری از شبکه های مختلف می زند و خلاقیتی ندارد و فقط پول بیت المال را هدر می دهد و به نوعی سرمخاطب کلاه می گذارد. به نظرم باید این شبکه برای کلیه مخاطبان کشورمان خوراک فرهنگی و هنری تولید کند تا بتواند نیاز مخاطبان خود را برطرف کند. اگر به جای تولید دست به کپی کاری بزند باعث خواهد شد که مخاطب به راحتی تلویزیون داخلی را رها وبه سمت ماهواره ها گرایش پیدا کند.
وی اضافه کرد: متاسفانه رقابتی در میان شبکه های داخلی وجود ندارد و نیاز سنجی نمی شود و درمقابل هم با وجود اینکه هزاران جوان فیلمساز داریم و آنها قدرت ساخت آثار فاخر را نیز دارند به سمت حمایت نمی شود واین فاصله ها باعث شده که مخاطبان ما از قدرت تاثیری گذاری این گونه آثار غافل باشند و باید با کارشناسی ضعف های آثار برطرف شودند و به سرعت انجام و برای حل این مشکلات اقدام شود.