به گزارش هنرنیوز، سردار تقی مهری، کشف ۵۹ هزار و ۷۴۶ شی تاریخی را چشمروشنی نیروی انتظامی برای مردم در ۱۰ ماههی سال جاری دانست و گفت: یگان حفاظت برابر با برنامهی سوم توسعه در دهه ۸۰ در سازمان میراث فرهنگی راهاندازی شد و از زمان تشکیل آن اقدامات موثری در زمینهی کشف میراث فرهنگی و قاچاق آثار فرهنگی داشته که نتایج خوبی از آن را شاهد بودهایم.
وی تعداد آثار کشف شده از عملیاتهای انجام شده در طول ۱۰ ماه گذشته را ۵۹ هزار و ۷۴۶ شی تاریخی دانست که حدود ۴۸ هزار قطعه شی آن بدلی بودند و افزود: از این تعداد ۱۱ هزار و ۷۲۳ قلم از اشیای تاریخی کشف شده اصل بودهاند که از قاچاقچیان آثار تاریخی در تهران کشف شدند.
او در ادامه با اشاره به برگزاری دورههای آموزشی برای کادر یگان نیروی انتظامی و دورههای تخصصی ویژه برای انتقال تجربه در سطح ملی و فرماندهان اظهار کرد: توانستیم نسبت به آموزش و تقویت فرماندهان اقدامات لازم را انجام دهیم.
وی تأکید کرد: ما برای تخصصیکردن یگان حفاظت سازمان میراث فرهنگی و برنامههایی را پیشبینی کردهایم که بحث مشارکت مردمی در حفظ آثار فرهنگی و نگهداری اشیای فرهنگی این مجموعه در اولویت آن قرار دارد.
او در ادامه با بیان اینکه نیروی یگان حفاظت و نیروی انتظامی توانسته است با کمترین امکانات این میزان از کشفیات را داشته باشد، گفت: اگر بخواهیم کشفیات بدست آمده در طول ۱۰ ماه گذشته را با آثار استردادی خوروین که کار استرداد آن حدود نیم قرن به طول انجامید مقایسه کنیم، امکان ندارد.
سردار مهری دربارهی تجهیز نبودن همه نیروهای یگان حفاظت و نداشتن ادوات برای دفاع از آثار تاریخی در مناطقی مانند نقاط مرزی گفت: از زمان تشکیل نیروی یگان حفاظت در سال ۸۰ و براساس مقررات استخدام، تجهیز و امکانات پلیس همکاری و تأمین اعتبار به عهده میراث فرهنگی است. همچنان در حال تقویت نیروهای یگان حفاظت هستیم.
او افزود: هر جا که نیاز به سلاح باشد ممنوعیتی نداریم، چون آموزش کادر نیروهای یگان حفاظت بر عهدهی پلیس است. بنابراین آموزش عمومی و در دستور کار بودن برنامههای تخصصی برای کادر یگان حفاظت در دستور کار قرار دارد.
فرمانده پلیس پیشگیری ناجا درباره جایگاه نیروهای یگان حفاظت در برنامه ششم توسعه نیز اظهار کرد: در این برنامه نسبت به تجهیزات نیروهای یگان اقدام کردهایم و خوشبختانه در حال حاضر در حد امکاناتمان محدودیتی نداریم. همچنین میراث فرهنگی برنامههای خاص خود را دارد و قابل ذکر است که نیروهای یگان حفاظت تجهیزات لازم را برای کشف آثار تاریخی در اختیار دارند.
محمد حسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری نیز در این زمینه تأکید کرد: اگر برنامهی پنج سالهی ششم، این قضیه را لحاظ کند، همپوشانی و توجه بیشتر نسبت به حفاظت فیزیکی انجام میشود.
رجبعلی خسروآبادی - مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان تهران - نیز در سخنانی کشف آثار تاریخی از قاچاقچیان را نشانه تعامل خوب بین نیروی انتظامی، یگان حفاظت و مردم دانست و گفت: هر جا حساسیت مردم بیشتر برانگیخته شود امکان کشف در این گونه موارد بالاتر میرود.
او افزود: اینکه توانستهایم چنین آثاری را کشف کنیم پس باید این قضیه را مد نظر قرار دهیم که امکان آگاهسازی نیروهای یگان حفاظت بدون کمک مردم وجود ندارد. اینکه اقشار مختلف مردم نسبت به مواریث فرهنگی حساس باشند و با کوچکترین برخورد به حرکت مردم آگاهی پیدا کنند یک نشانه خوب است.
همچنین در پایان این نشست نیز افسر پلیس رابط ایتالیا که چند روز گذشته کارگاهی دو روزه برای نیروهای یگان حفاظت در تهران برگزار شده،نیز در سخنانی گفت: ارتباطات کاری بین پلیس ایتالیا و تهران در هر زمینه باعث نزدیکی این دو نیرو میشود. در این مسئله ما نیز امیدواریم بتوانیم با یکدیگر همکاریهای قوی و محکمی داشته باشیم.
فابیو برناردی ادامه داد: ایتالیا نیز مشکلات زیادی در حوزهی میراث فرهنگی دارد. دزدیهای زیادی صورت میگیرد که باعث میشود برخی از آثار تاریخی کشورمان را در خارج از کشور بفروشند. معتقدم ایران و ایتالیا باید با یکدیگر برای دفاع از میراث فرهنگی کشورهایشان دفاع کنند و همکاری داشته باشند.