دبیر دوسالانه کاریکاتوردر گفتگو با هنرنیوز؛
نداشتن همایش در کنار دوسالانه از کاستیهای این دوره بود
درباره موضوعات دوسالانه دهم کاریکاتور تهران با مسئود شجاعی طباطبایی دبیر دوسالانه کاریکاتور گفتگو کردیم. شجاعی از عدم برپایی همایش برای دوسالانه ابراز ناخرسندی کرد و گفت: هنوز دیر نشده شاید بتوان در این فرصت نشستی برای دوسالانه ترتیب داد.
تاريخ : شنبه ۱۱ خرداد ۱۳۹۲ ساعت ۱۱:۴۱
مدتها برگزاری دوسالانه کاریکاتور به بهانه مسعود شجاعی طباطبایی در حاشیه برگزاری نمایشگاه دوسالانه کاریکاتور نظر مسعود شجاعی طباطبایی را درباره اقبال هنرمندان از دوسالانه کاریکاتور تهران جویا شدیم.
دوسالانه کاریکاتور با سه موضوع آثار هنرمندان را دریافت کرد که دو موضوع آن یعنی خرافه پرستی و موقعیتهای دشوار توانستند توجه هنرمندان بسیاری را از سراسر دنیا به خود جلب کنند. به نظر شما استقبال از این دو موضوع همانقدر با شکوه بود که به نظر میرسید یا موضوعی طبیعی بود؟
به باور من دوسالانه کاریکاتور با حضور 89 کشور دنیا ثابت کرد که یک جشنواره مطرح بین المللیست. گرچه عدم برگزاری به موقع در آینده به این دوسالانه لطمه میزند؛ اما باید گفت که آثار رسیده در سطح مطلوب کیفی قرار داشتند.
موضوع دیگر دوسالانه شخصیتپردازی با موضوع گربه ایرانی بود که به نظر میرسد چندان مورد اقبال هنرمندان خارجی قرار نگرفت. به نظر میرسید که گربه ایرانی موضوع چندان مناسبی برای دوسالانه ای با اعتبار جهانی نبود و هنرمندان خارجی آنرا چندان جدی نگرفتند. به نظرتان انتخاب این مووضع کار درستی بود؟
دوره اولی بود که این موضوع انتخاب میشد و البته آثار زیادی در این حوزه به دبیرخانه جشنواره رسید. این پیشنهاد در نخستین جلسه شورای سیاستگذاری توسط کامبیز درمبخش برای جشنواره انتخاب شد؛ و از آن استقبال شد.
شاید در بهترین حالت آثار راه یافته به نمایشگاه شبیه انیمیشنهای پیکسار شده بود. این موضوع قرابتی با دوسالانه کاریکاتور داشت؟
شاید این موضوع دقیقاً به همین سبب انتخاب شد که موضوعی میانرشتهای باشد. هنرمندانی که در عرصههای انیمیشن، کمیک استریپ و بازی های رایانهای کار میکنند هم بتوانند در دوسالانه کاریکاتور شرکت کنند. هدف این بود که تمامی هنرمندان مرتبط با طراحی کاراکتر بتوانند در دوسالانه شرکت کنند؛ چراکه آنها در جشنواره پویانمایی و تصویرسازی دیده نمیشوند. ما حس کردیم که شاید بتوانیم از طریق کاریکاتور فضایی برای نمایش این دسته از آثار بیابند.
به اهداف خود از انتخاب گربه ایرانی به عنوان موضوع جشنواره دست یافتید؟
می دانیم که به اهدافی که مد نظر ما بود دست نیافتیم. همیشه کار اول موفقیت آمیز نیست.
غربیها با این موضوع به عنوان یک موضوع نگاهی جدی داشتند، یا آن را جدی نگرفتند؟
ایرانیان بهتر در این زمینه به خلق اثر پرداختند. البته هنرمندان غربی هم آثار مطلوبی را ارائه کردند؛ اما باید گفت در گام نخست چندان مورد اقبال آنها نبود. امیدواریم دورههای بعد موضوعی مورد نظر قرار گیرد که جهانیتر باشد.
در موضوع خرافه پرستی اشتراکات فکری میان مردم سایر نقاط جهان به وضوح دیده میشد. موضوعات خرافی همچون «رد نشدن از زیر نردبام»، «اعتقاد به شوم بودن گربه سیاه»، «اعتقاد به شگون شبدر چهارپر» و اعتقاد به نحسی عدد سیزده از این جمله بود.
تعدادی نماد برای خرافه مورد قبول عامه مردم است. کشتی تایتانیک به عنوان نماد بد شانسی و یا کف بینی و فالگیری و امثال این از جمله این موضوعات است.
همه نمایشگاههای بزرگ هنری در سراسر دنیا مانیفست دارند. حتی نقدهایی از کار هنرمدنان ارائه میشود. با وجود اقبال بسیار پر رنگ هنرمدنان خارجی از دوسالانه قرار نیست دوسالانه مانیفست خاصی داشته باشد؟
این موضوع جهانی بود. همکارانم بر این موضوع دقت و تاکید زیادی کردند که موضوعی را برای جشنواره انتخاب کنند که پیش از این هرگز انتخاب نشده باشد. جشنواره های بزرگ دنیا را رصد کردیم و به این نتیجه رسیدیم که این موضوع در تمام دنیا ساری و جاری است و از سویی تکراری هم نیست. به هر روی موضوع خوبی بود. در دوسالانه های قبل همایش داشتیم و خروجی خوبی هم داشت. در این دوره شاید به سبب درگیری برای برپایی نمایشگاه، از همایش غفلت شد.