صالحی: بعد از سال ۸۸ فضاهای امنیتی اداره کتاب را محدود کرد
گزارش هنرنیوز از جلسه تودیع و معارفه مدیر سابق و جدید اداره کتاب؛/۱/
صالحی: بعد از سال ۸۸ فضاهای امنیتی اداره کتاب را محدود کرد
مراسم تودیع و معارفه محمد الهیاری مدیر سابق دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی و علی شجاعی صائین مدیر جدید این دفتر عصر روز گذشته در سالن شورای فرهنگ عمومی برگزار شد.
 
تاريخ : چهارشنبه ۲ بهمن ۱۳۹۲ ساعت ۱۲:۱۵

به گزارش هنرنیوز، در این مراسم سید عباس صالحی معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: تا امروز رویه به این صورت بوده است که ظاهرا فعالیت دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی منحصر به یک وظیفه بوده است و آن نظارت و بحث ممیزی بوده است و در واقع این موضوع تقلیل جایگاه اداره کتاب بوده است اما در واقع حوزه نشر بیش از ده ها مسئله دارد و مباحثی چون نشر زیرزمینی، کتاب سازی، حضور بین المللی کتاب، توزیع و موارد دیگر هستند که رسما همگی موضوعات مهم این حوزه هستند و نیاز به رسیدگی و بررسی دارند. 

وی با بیان این مطلب افزود: نظارت و ممیزی نیز جزو وظایف اصلی اداره کتاب است، اگر ما بتوانیم فضای درست گفت‌وگو را فراهم کنیم و حرمت اهل اندیشه را حفظ کنیم بسیاری مشکلات دیگر نیز حل خواهد شد. 

وی تصریح کرد: من به خوبی بر همه آنچه که بر اهل قلم و اندیشه روا شده است اطلاع دارم، مهم این است که منشا این مسائل پیدا شود چراکه این اتفاقات برای ایران که با شعار فکر و فرهنگ جلو آمده کارنامه سفیدی نیست و بلکه کوشید حرمت اهل فرهنگ حفظ شود و این حس به وجود نیاید که در یک تاریک‌خانه‌ای اندیشه ورزی می شود لذا بایداتفاقات گذشته را آسیب‌شناسی کرد. 

معاون فرهنگی با تاکید بر اینکه بخش مهمی از این مسائل به بحث ممیزی مرتبط است گفت: مسائل دیگری هم در این میان نقش دارند که یکی از آنها عدم تشکیل هیئت‌های نظارت بزرگسال مرتبط است که ما پس از ورود به دولت به صورت جدی آن را پیگیری کردیم و سپس با وزیر محترم ارشاد در رابطه با هیئت نظارت توافق شد و ترکیب نسبتا خوب و قابل دفاعی به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه و اینک در دستور کار شورا قرار گرفت که قطعا با فعالیت این هیئت بخشی از مشکلات نشر حل خواهد شد دست مدیر جدید دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی را باز خواهد گذاشت. 

وی با اشاره به فضای امنیتی بعد از سال ۸۸ گفت: نباید رده‌های پایین و میانی جامعه را هدف تیر آماج کنیم. نگرش‌های امنیتی پس از سال ۸۸ حوزه‌های مختلفی را در بر گرفت و تنها مختص به اداره کتاب نبود. اما این عامل دوم در بداقبالی‌های آقای اللهیاری دخیل بود. او در فضایی مدیریت اداره کتاب را در دست داشت که مدیریت کلان کشور با این نگاه قالب همراه شد. طبیعی بود که احتیاط‌ها و استفسارها بیش از هر دوره دست ایشان را بست و کار ایشان را تحت الشعاع قرار داد. 

وی افزود: متاسفانه در طول سالهای اخیر ضعیف کشی صورت گرفت؛ در حالی که باید دید چه کسانی مسئولیت اصلی را بر عهده داشتند چراکه اساسا برخی از کارهای این دوره ابدا قابل دفاع نیست اما عقلانیت، انصاف و اخلاق حکم می‌کند که عامل اصلی شناسایی کشود. 

وی در ادامه گفت: من توضیحات آقای الهیاری را در رابطه با رفتنشان از اداره کتاب قانع کننده دانستم و از سویی دیگر آقای شجاعی صائین را به معیارهایم نزدیبک دانستم؛ مبرخی از معیارهای من عبارتند از؛ شخص مسئول شخصی باشد که هم به اصل آزادی فکر و اندیشه اعتقاد داشته باشد و هم به قانون، آزادی است که فکر و فرهنگ را محیط‌بانی می‌کند و قانون است که هرج و مرج را جلوگیری می‌کند. دومین معیار من کتاب‌شناس بودن و الفت داشتن با کتاب بود. اینکه شخصی باشد که کتاب را با تعریف دیگران نشناسد بلکه با کتاب زندگی کرده باشد. همچنین در نظر داشتم فردی باشد تا حرمت ناشر و مؤلف را به خوبی نگه دارد و توانایی تعامل و گفت‌‌وگو با ناشر و مولف را داشته باشد چرا که بخشی از اتفاقات ناخوشایند گذشته ریشه در این داشت که حرمت اهل فرهنگ آنچنان که باید رعایت نمی‌شد بنابراین باید فردی را انتخاب می‌کردیم که بتواند با ناشران سر تفاهم داشته باشد، آشنا بودن با فرآیندهای انتشار کتاب و قدرت مدیریت و تسریع در امور، انتخاب بررس‌های خوب و دستیابی به بررسی‌های باکیفیت از دیگر معیارها بود. انتشار ۶۰ تا ۷۰ هزار عنوان کتاب در سال نشان‌دهنده حجم کمی عناوین وارده به اداره کتاب است که این حجم اقتضا می‌کند که اداره کتاب از بررسان کیفی و ممتازی برخوردار باشد. بی‌حاشیه بودن معیار دیگر من بود می‌خواستم فردی از اهالی فرهنگ باشد نه اهل سیاست. بی‌حاشیه بودن شخصیتی نیز بسیار مهم است . حوزه کتاب زمانی موفق است که فضای بی‌حاشیه و کم‌حاشیه داشته باشد. 

وی با تاکید بر اینکه یکی از معیار ها همخوانی این فرد با اصول و سیاست‌های کلان نظام بود تصریح کرد: باید فردی انتخاب می شد که به اصول و سیاست‌های کلان نظام و رهبر انقلاب و همچنین سیاست‌های فرهنگی دولت معتقد باشد. 

وی در خاتمه از انتخاب علی شجاعی صائین ابراز خرسندی کرد و مسیر وی را گامی روشن به سمت جلو دانست.

کد خبر: 68424
Share/Save/Bookmark