«مارپله» ای که عاقبت صاحبش را گرفتار کرد
در معاونت فرهنگی وزارت ارشاد چه می گذرد؛
«مارپله» ای که عاقبت صاحبش را گرفتار کرد
از چندی پیش خبر تغییرات احتمالی در حوزه معاونت فرهنگی از دور و نزدیک به گوش می رسید تا اینکه روز گذشته خبر برکناری بهمن دری معاون فرهنگی وزیر ارشاد از این سمت و سرپرستی فعلی علی اسماعیلی بر این اخبار صحه گذاشت.
 
تاريخ : جمعه ۱۷ شهريور ۱۳۹۱ ساعت ۱۶:۱۲

به گزارش هنرنیوز، این جابه جایی و تغییرات نامنسجم در معاونت فرهنگی وزارت ارشاد که بخشی از آن در برکناری یکباره محسن پرویز معاون اسبق این معاونت و سپس در خصوص بهمن دری اتفاق افتاد نشان از وضعیت آشفته درون سازمانی معاونت فرهنگی در رویه فعالیت های خود دارد. 

به نظر می رسد عزل و نصب های کم عمر درون سازمانی وزارت ارشاد در معاونت فرهنگی گویای آن است که انتخاب معاونین و مسئولان زیر مجموعه های فرهنگی با استناد بر جایگاه فرهنگی، تفکر و سوابق کاری مسئولان در این حوزه صورت نگرفته و تنها به صرف خالی نماندن اریکه فرهنگ از حضور افرادی باشد که گاهی واجد کفایت لازم برای مدیرت حوزه های خود نیستند

برای نمونه بهمن دری، معاون کم عمر فرهنگی کشور که در سال ۱۳۸۹ به یکباره به جایگاه معاون فرهنگی وزیر ارشاد رسید، در روزهای نخست اعتراض طیف گسترده ای از اهالی فرهنگ و نشر کشور را بدان جهت که مستقیما از بدنه فرهنگی نبوده و سوابق قابل توجهی در این حوزه نداشت برانگیخت. 

پس از آن تا مدتها از مصاحبه های مطبوعاتی با اهالی رسانه درباره کم و کیف فعالیت های پیش رو حذر داشت تا اینکه در سال ۱۳۹۰ در نخستین نشست مطبوعاتی حاضر شد و پس از آن چندین نشست مستقل با اهالی رسانه برگزار کرد و تلاش نمود تا در این نشست ها درباره برنامه هایی صحبت کند که تنها به تعداد انگشت شماری از آن جامه عمل پوشانده شد. 

گو اینکه تا مدتها از چند و چون فعالیت های فرهنگی معاونت در دوره های قبل بی اطلاع بود کما اینکه در یک نشست رسانه ای در خصوص وضعیت بودجه کتاب های هنر به هنرنیوز گفت: اطلاعی از کاهش سقف بودجه کتب هنری ندارم// سقف خاصی از بودجه به کتب هنر اختصاص نیافته است.

دری در این نشست ها و مخصوصا نشست هایی که پیش از بیست و پنجمین نمایشگاه کتاب تهران داشت از طرح «مارپله» برای تعدیل قیمت کاغذ در یک برنامه سه مرحله ای یا سه فازی صحبت

دری در این نشست ها و مخصوصا نشست هایی که پیش از بیست و پنجمین نمایشگاه کتاب تهران داشت از طرح «مارپله» برای تعدیل قیمت کاغذ در یک برنامه سه مرحله ای یا سه فازی صحبت نمود و به قطع قول داد ظرف چند ماه این اتفاق در حداقل دو فاز اجرایی شود
نمود و به قطع قول داد ظرف چند ماه این اتفاق در حداقل دو فاز اجرایی شود. حال آنکه وعده ای چون طبل تو خالی بود و نتوانست به رغم درخواست های ناشران و بحران شرایط نشر، بازار کاغذ را به شرایط عدم نوسان و ثبات قیمت برساند. 

هنرنیوز در این باب در گفتگو با بیش از پنجاه ناشر مهم کشور می تواند بر ادعای خود صحه بگذارد که معاون فرهنگی در این باب به جد هیچ کار مفیدی انجام نداد و در آخرین گفتگوی خود با هنرنیوز در پاسخ به پرسش که « با توجه به اعلام معاونت فرهنگی در خصوص کاهش قیمت کاغذ نوسانات مرتبط با قیمت آن را چگونه توجیه می کنید؟»گفت: این کار بخشی بدون اعلام انجام می شود و قرار نیست کاهش قیمت کاغذ فعلا رسانه ای شود!!!


آیا به راستی اگر تعدیل قیمت کاغذ دغدغه معاون فرهنگی کشور محسوب باشد پاسخ او را به پرسشی که مرتبط با این جریان است را می توان توجیه کرد؟! 

پیش از نیز معاونت فرهنگی درباره مواردی چون «طرح معافیت مالیاتی کتابفروشی ها»، «تاسیس کارگروه کتاب در مجلس و هیات دولت»، «طرح توسعه سیستم توزیع کتاب»، «نظارت بر فعالیت های اداره کتاب و صدور مجوز ها» و بسیاری موارد دیگر که هیچکدام از سقف حرف تا نخستین پله عمل بالا نیامدند صحبت نموده بود. 

وانگهی سایر بسته های به اصطلاح پیشنهادی معاون فرهنگی واقعا شباهتی به یک راهکار عملی آنالیز شده از سوی یک مرجع فرهنگی کشوری نداشت. همچون؛
-محدود شدن نگارش رمان ها در صفحات کثیر و کوتاه نویسی
-انتشار بخش هایی از یک کتاب در مطبوعات و جراید کشور
-بسته های حمایتی از اصحاب قلم و صاحبان اندیشه اسلامی
و سایر مواردی که برای هریک از آنها می توان تعارض های بیشماری برشمرد که گویای آن است که این مرجع فرهنگی صرفا به نام یک مرجع فرهنگی بوده و تنها به گونه صوری به قراردادها و خریداری کتاب و سایر مواردی که معاونین اسبق فرهنگی هم به آن ها مشغول بوده اند پرداخته است. 

همچنین در جریان برگزاری بیست و پنجمین نمایشگاه کتاب تهران که بزرگترین رویداد فرهنگی کشور است و تقریبا همه اهالی رسانه با انعکاس اعتراض ها و انتقادهای ناشران تلاش در هرچه بهتر شدن نمایشگاه این دوره داشتند و ناشران ناگزیر از بیان مشکلات و انتقادات خود بودند _بالاخص ناشران کودک و نوجوان_دری در پاسخ هنرنیوز در نشست مطبوعاتی این دوره از نمایشگاه به تسامح تاکید کرد که« ناشران ضوابط ما را دوست ندارند شرکت نکنند».

گفتنی ها در باب نگاه معاونت فرهنگی به فضا و ابعاد فرهنگی در یک کشور ایرانی اسلامی که موج تهاجم فرهنگی به مرزهای فکری آن مخصوصا در مورد نسل جوان کم نیست و به غفلت و تسامح از آن عبور شده است بسیار است و اینکه معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی لاجرم باید مدیری با درایت و با کفایت باشد لیکن درگیری های کوچک و بزرگ معاونت فرهنگی در رفت و آمدها، عزل و نصب ها و نهایتا تصمیم گیری های نادرست دورنمای آشفته ای را برای آن معاونت و نیز جامعه فرهنگی، حوزه نشر و فضای مطالعاتی کشور رقم می زند

کد خبر: 45843
Share/Save/Bookmark