روایت "آواز نيمه‌شب" از جنگ، تاثيرگذار و هوشمندانه‌ است
 
تاريخ : دوشنبه ۱۸ مرداد ۱۳۸۹ ساعت ۱۳:۲۳
محمدجواد جزيني در نشست نقد رمان "آواز نيمه‌شب" گفت: اين اثر، تصوير تاثيرگذاری از جنگ را نشان مي‌دهد كه در ظاهر ماجراي علاقه قهرمان داستان را به قصه‌نويسي بيان مي‌كند. اما در لايه دوم و هوشمندانه‌، وضعيت طبقه مستضعف در دوره جنگ روايت مي‌شود.

به گزارش هنرنيوز به نقل از ايبنا نشست نقد و بررسي رمان "آواز نيمه‌شب" نوشته داود غفارزادگان، عصر روز يكشنبه (17 مرداد 89) با حضور محمد جواد جزيني در فرهنگسراي پايداري برگزار شد.

جزيني، مانند ديگر نشست‌هاي نقد فرهنگسراي پايداري، در ابتدا به معرفي نويسنده اثر پرداخت و اظهار داشت: داود غفارزادگان متولد سال 1338 در اردبيل است. وي سال 59 اولين داستانش را منتشر كرد و سال 67 با شغل معلمي به تهران آمد و تجربه جديدش را در سال 68 با مجموعه "هواي ديگر" آغاز كرد.

وي ادامه داد: داود غفارزادگان از جمله نويسندگاني است كه با بيش از 40 عنوان اثر منتشر شده، كارنامه كاري حجيمي دارد. اين در حالي است كه وي دچار ابتذال تندنويسي و زيادنويسي نشده و مي‌توان به برخي از كتاب‌هاي وي با عناوین "رويش در باد"، "پرواز درناها"، "شبي كه ستاره‌ها گم شدند"، "نخل‌ها و نيزه‌ها" و "فال خون" اشاره كرد.

اين منتقد ادبي با اشاره به نويسندگي غفارزادگان در حوزه‌هاي متفاوت گفت: وي از چهره‌هاي شناخته شده در عرصه ادبيات كودك و نوجوان است كه بيش از 10 جايزه ادبي اين حوزه را به خود اختصاص داد است. همچنين 2 اثر "ما 3 نفر بوديم" و "راز قتل آقامير" بهترين كتاب‌هاي وي در حوز ادبيات بزرگسال به لحاظ فرم و زبانند.

محمدجواد جزيني اضافه كرد: داود غفارزادگان از موفق‌ترين چهره‌ها در حوزه بازنويسي تاريخ ديني و همچنين نويسنده داستان‌هاي جنگي است و به رغم انتشار كتاب‌هاي اين حوزه توسط ناشران دولتي، "زخمه"، "فال خون" و "آواز نيمه‌شب" از چشم‌گيرترين كتاب‌هاي ادبيات جنگند. اين نويسنده در آثارش به جنگ به عنوان يك رويداد انساني و از منظر ادبيات تحليلي نگريسته است.

وي درباره نوع نگاه داود غفارزادگان به جنگ خاطر نشان كرد: اين نويسنده تجربه ميدان نبرد نداشته و جنگ را از پشت صحنه و صدمات و خشونت‌هاي شهري روايت مي‌كند. غفارزادگان در كتاب "آواز نيمه‌شب" به موضوعي (ماجراي بمباران‌هاي شهري) پرداخته كه پيشتر نويسندگان به آن توجه نكرده بودند.

اين منتقد ادبي تصريح كرد: اين نويسنده در كتاب "آواز نيمه‌شب"، تصوير دلخراش، تاثيرگذار و هيجان انگيزي از جنگ را نشان مي‌دهد كه بخشي از موفقيت خود را در تفصيل اين تصاوير از خاطرات بمباران به نقل از كودكان و در مجموعه كتاب‌هاي "شب‌هاي بمباران" كسب كرده است.

جزيني درباره قصه كتاب "آواز نيمه‌شب" اظهار داشت: داستان اين اثر در صورت ظاهر ماجراي علاقه آسيه (قهرمان داستان) را به قصه‌نويسي بيان مي‌كند، اما در لايه دوم كه به نظر مي‌رسد نويسنده نگاه هوشمندانه‌اي داشته، وضعيت طبقه مستضعف در دوره جنگ روايت مي‌شود.

وي با اشاره به اين اثر به عنوان اولين رمان دختر محور با موضوع جنگ گفت: اين نويسنده شيوه سختي را انتخاب كرده اما در ساختار داستان به لحاظ حفظ وضعيت زباني و حس و درك دخترانه موفق بوده است.

محمدجواد جزيني با تاكيد بر روایت دوره ای از جنگ تحمیلی عراق علیه ایران با عنوان "جنگ شهرها" در رمان "آواز نيمه‌شب"، اضافه كرد: ادبيات محملي براي به تصوير كشيدن تاثيرات واقعي جنگ است و از آنجا كه قصه‌هاي جنگي هميشه پرخشونت و تلخند، غفارزادگان در اين اثر براي جذاب كردن آن براي مخاطب از رگه‌هاي ظريف طنز استفاده كرده است.

رمان "آواز نيمه شب" در سال 1376، در قطع رقعي و 181 صفحه و با شمارگان 5000 نسخه و بهاي 5 هزار ريال، توسط نشر صرير منتشر شده است.
کد خبر: 14973
Share/Save/Bookmark