مدیر اداره میراث فرهنگی دزفول در گفت و گو با هنرنیوز؛
تخریب سازههای آبی دزفول طی چند روز گذشته کذب است
مدیر اداره میراث فرهنگی دزفول ضمن تأیید حضور ادوات شهرداری در کناره رودخانه دزفول هرگونه تعرض به حریم سازههای آبی دزفول را رد کرد و گفت: اطمینان میدهم هیچ گونه تخریبی در این محدوده در طول چند روز گذشته صورت نگرفته است و اهالی رسانه خود میتوانند از نزدیک از این سازهها دیدن کنند.
تاريخ : جمعه ۲۶ تير ۱۳۹۴ ساعت ۱۹:۰۰
یعقوب زلقی مدیر اداره میراث فرهنگی دزفول در گفت و گو با هنرنیوز، ضمن رد هرگونه تخریبی در سازههای آبی دزفول در طول چند روز گذشته، اظهار کرد:این خبر وجود خارجی ندارد در طول این زمان حتی به اندازه یک سر سوزن نیز خدشهای به این کانالهای آبی تاریخی وارد نشده است.
او در پاسخ به این پرسش که آیا شهرداری هیچ اقدامی در این منطقه انجام نداده است، توضیح داد: اقدام شده اما در محدوده مورد نظر یک سازه تاریخی وجود دارد که حریم آن مشخص است. وقتی بیل مکانیکی کار میکند کارشناس دفتر فنی، یگان حفاظت و باستانشناس اداره میراث فرهنگی آنجا حاضر بوده و هستند، عکسها و مدارک آن موجود است و حتی اهالی رسانه جهت اطمینان خاطر میتوانند از آن بازدید کنند. قول صد درصد میدهم که در این چند روز اتفاقی نیفتاده و این خبر از اساس کذب است.
مدیر اداره میراث فرهنگی دزفول با بیان این که منکر کار کردن دستگاه بیل مکانیکی نیست، افزود: این طرح ادامه پارک ساحلی «دووه» دزفول است. از آنجا که این سطح نامتوازن بوده و برای پارک موتورسیکلت و خودرو و همچنین اقامت چند ساعته خانوادههای دزفولی در کنار این تفرجگاه مشکلاتی بوجود آمده، شهرداری دست به اقداماتی زده است.
وی افزود: این محدوده انتهای حوزه شهری دزفول است و بالای «کت»ها، خانههای مسکونی وجود دارد که در این دستاندازهای گودال مانند طی ۵۰ سال گذشته زبالهها و نخالههای ساختمانی ساکنین منطقه ریخته شده و دو کنارهی ساحلی را تبدیل به محل انباشت زباله کرده است. حال شهرداری در طرح پاکسازی، اقدام به جمعآوری این زبالهها کرده است که در تمام این مدت باستانشناس، کارشناس فنی و نیروی یگان حضور داشتند. من هم شخصاً چندین بار به محل رفته و از نزدیک موضوع را پیگیری کردهام.
او تأکید کرد: آثار مشخص است. فاصله نیز کنترل شده و هیچ تهدید و تخریبی متوجه سازهها و کانالهای آبی نیست. با قطعیت میگویم هیچ گونه تخریبی صورت نگرفته است. واژه « تخریب» زمانی به کار میرود که یک سازه به دلیل فعالیتهای عمرانی خراب شده باشد اما چون عملاً اتفاقی نیفتاده نمیدانم چرا از این تیتر استفاده شده است. اگر در این خبر فرضاً عنوان میشد:« ادامه پاکسازی در کنار محوطه باستانی» یا «ورود ادوات سنگین در جوار محوطه تاریخی» مشکلی نبود چون در حال حاضر هم بنده میگویم این اتفاقات در حال وقوع است اما « تخریب» به هیچ عنوان صحت ندارد و تمام این امور تحت نظارت اداره میراث فرهنگی دزفول است و هیچ خطری این سازههای باستانی را تهدید نمیکند. و عملاً هیچ کارگری با ادوات سنگین یا حتی بیل و کلنگ به این سازهها خدشهای وارد نکرده است.
به گزارش هنرنیوز، آسیابهای ذزفول به سه دسته بالا دست( علیکله)،آسیابهای پل میانی( پل جدید دزفول)، آسیابهای پایین دست( پل قدیم دزفول) تقسیم میشود. و روزهای پایانی بهمن ماه ۱۳۹۱ بلدوزرهای شهرداری دزفول بدون مطالعه و برنامهریزی قبلی و یا طرح مصوب اقدام به تخریب بقایای بخشهایی از کانال آب بر اونتاش ناپیریشا کرد. این اقدام شهرداری بدون هماهنگی با سازمانهای مربوطه چون سازمان آبهای شمال خوزستان، اداره میراثفرهنگی و یا اداره محیطزیست بود که واکنشهایی را در آن زمان به همراه داشت.
شهرداری همچنین برای ساخت یک هتل در طول سالهای گذشته اقدام به گودبرداریهای عمیقی کرد که در نهایت از سوی یک ارگان نظامی این کار متوقف شد.
زلقی در این باره به خبرنگار هنرنیوز گفت: چندین نامه به شهرداری ارسال کردیم و به تشریح موضوعات مختلف پرداختهایم . در مورد اتفاقات گذشته کمکاری بوده یا اعمال فشار، به هر حال یکسری از تخلفات صورت گرفته است اما در حال حاضر در این محدوده اتفاق خاصی نیفتاده است چرا که ما سخت بر اجرای ضوابط میراث فرهنگی پافشاری میکنیم. در گذشته حتی برای احداث این هتل گودبرداری به عمق ۳۰- ۴۰ متر در وسعت ۱ یا ۲ کیلومتر انجام شده است که در حال حاضر این طرح متوقف است.
به گزارش هنرنیوز، سازههای آبی دزفول از دوره ایلامی تا دوره هخامنشی و ساسانی بر روی رودخانه دز وجود داشته و تا به امروز به حیات خود ادامه داده است. این سازهها در یک مسیر گسترده ۱۰ الی ۱۵ کیلومتری به تناوب در طرفین رودخانه به شکل قنات ، کت ( حفرههای دستکند)، کانالهای تاریخی و... به چشم میخورد و پهنه وسیعی را در بر میگیرد که علیرغم مداخلات زیادی که از قدیم تا کنون در کناره رودخانه بوجود آمده همچنان این سازهها پابرجا هستند.