مدیرکل دفتر ثبت آثار تاریخی خبرداد:
تعیین و ابلاغ حریم محوطه «بندیان درگز»/ ثبت ملی بانک «سپه» چالوس
مدیر کل دفتر ثبت آثار تاریخی از تعیین و ابلاغ حریم محوطه بندیان درگز خراسان رضوی خبرداد.
تاريخ : سه شنبه ۱۷ شهريور ۱۳۹۴ ساعت ۱۰:۴۱
فرهاد نظری در گفت و گو با خبرنگار هنرنیوز؛ با اعلام این خبر گفت: محوطه باستانی بندیان در شهرستان درگز در استان خراسان رضوی ایران قرار دارد و شامل بزرگترین گچبری یافت شده از دوران ساسانی است. این محوطه در سال ۱۳۶۹ در اثر کارهای تسطیح اراضی کشاورزی کشف شد و از سال ۱۳۷۳ در دست حفاری و بررسی باستانشناسی بوده است و باستانشناس پیشکسوت مهدی رهبر در این راستا زحمات فراوانی کشیده است.
وی افزود: ویژگی منحصر به فرد این محوطه باستانی گچ بریهای داخل تالار آتشکده است که پادشاهی بهرام گور و غلبه وی بر پادشاه هپتالیها، قوم مهاجم شمال خراسان، را به صورت انیمیشن و داستاننگاره روی دیوار به تصویر کشیدهاند.
مدیرکل دفتر ثبت آثار تاریخی با اشاره به اهمیت شاخصهای منحصر به فرد محوطه بندیان درگز و گنجاندن پرونده این محوطه در فهرست انتظار ثبت جهانی؛ اظهار کرد: با توجه به عرصهای که آقای مهدی رهبر به عنوان سرپرست هیأت تعیین کرده و در پژوهشکده باستانشناسی به تصویب رسیده است، و با گوشه چشمی به این موضوع که در بخش شمالی آن تقریباً هنوز هیچ کاوشی انجام نشده است، در آینده امکان افزایش عرصه به شرط کاوش وجود دارد اما همان عرصهای را هم که فعلاً تعیین شده تقریباً جامع و مانع است و همه آثار را در برمیگیرد. من هم به اتفاق ایشان از منطقه دیدن کردیم و با تأیید و حضور این باستانشناس پیشکسوت حریم محوطه تعیین و سپس در کمیته ثبت آثار تاریخی تصویب شد و درنهایت ۱۶ شهریور ماه ابلاغ شده است.
او همچنین از ثبت ملی بانک سپه چالوس با معماری دوره پهلوی خبر داد و گفت: این بانک همانند نخستین بانکهای باقی مانده معرف ارزش معماری دوره پهلوی است. جامعه مهندسان چالوس، مازندران و تهران با توجه به ارزشهای اثر خواستار ثبت ملی آن بودند که به لحاظ ارزش و شأن ملی که داشت با تهیه پرونده این اثر هم به شماره ۳۱۳۱۹ در فهرست آثار ملی ثبت شد.
نظری همچنین از ثبت ۴۰ اثر تاریخی- فرهنگی منقول شامل آثاری چون جام مارلیک، شاهنامه بایسنقری، مرقع گلشن، ساغر زیویه، عاجهای منقوش زیویه، جام حسنلو، تندیس داریوش، جام شوش و تابلو تالار آینه کمالالملک و ... خبر داد.