آثار انقلابی در مسابقه فیلم کوتاه جشن خانه سینما دیده نمیشود
کنار گذاشتن فیلمسازان جوان انقلابی از جشن سینما!
منبع : جوان
تاريخ : يکشنبه ۱۴ شهريور ۱۳۹۵ ساعت ۱۱:۱۷
پرونده نامزدهای بخش فیلم کوتاه هجدهمین جشن خانه سینما هم بسته شد و طبق معمول نشانی از آثار انقلابی در این لیست دیده نمیشود.
نامهربانی خانه سینما به فیلمها و فیلمسازان انقلابی البته موضوع تازهای نیست و این مسئله دیگر به رویه عادی برگزارکنندگان جشن خانه سینما تبدیل شده است. داوران معمولاً تمایلی به تعادل نامزدهای جشن خانه سینما نشان نمیدهند و کفه فیلمسازان انقلابی در این دوره هم کاملاً روی هوا رفت و همانجا باقی ماند. گفته میشود به طور تقریبی فقط بالای ۱۵ اثر کوتاه در ژانر دفاع مقدس به دبیرخانه جشن خانه سینما برای بازبینی ارائه شده، اما از این تعداد فقط یک یا دو فیلم در بخش مسابقه این جشن شرکت داده شدهاند و پس از اعلام نامزدهای هر بخش هم مشخص شده که هیچ اثر دفاع مقدسی، انقلابی یا منطبق با موضوع مقاومت در میان نامزدها دیده نمیشود. خانه سینما با اینکه همواره از امکانات و امتیازات دولتی بهره برده است، اما هیچگاه خود را ملزم به رعایت عدالت ندانسته و حداقل سهمی برای سینمای انقلاب اسلامی قائل نشده است. این رویکرد ناعادلانه فقط به جشن خانه سینما محدود نمیشود و در اصلیترین جشنواره فیلم کوتاه کشور یعنی جشنواره فیلم کوتاه تهران نیز در سالهای گذشته شرایط به همین شکل رقم خورده است؛ جشنوارهای که قرار است در آبانماه امسال برگزار شود.
یک فیلمساز جوان که نسبت به حذف آثار انقلابی از جشن خانه سینما و جشنواره فیلم کوتاه که به یک روال غیرمنطقی تبدیل شده است، اعتراض داشت و البته تمایلی به ذکر نام خود هم ندارد، در گفتوگو با «جوان» با بیان اینکه برگزارکنندگان جشنوارههای فیلم کوتاه، خود را نسبت به واقعیتهای داخلی و منطقهای به تغافل زدهاند، میگوید: «این میزان بیاعتنایی نسبت به مباحث کلان و پراهمیتی چون مسئله امنیت ملی و فرهنگ ایرانی - اسلامی در تولید و حمایت از فیلمهای کوتاه حیرتآور است. جریان عجیبی در داوریها دست بالا را دارند و اینها اجازه کوچکترین شانسی به فیلمهای انقلابی و اخلاقمدار نمیدهند. نکته دیگر اینکه جریان داوری فیلم کوتاه به شدت نسبت به آثاری که مسائل اجتماعی روز را با رویکرد مثبت مورد توجه قرار میدهد، مانند بحران جمعیت، سبک زندگی با سیاست حذفی رفتار میکند. این دوستان باید بدانند که جریان سینمای انقلاب که در حال شکوفایی هستند به شدت نامهربانیهایی را که سبب میشود آثار انقلابی در جشنوارههای دولتی دیده نشوند، زیر نظر دارند.
جشن خانه سینما و جشنواره فیلم کوتاه تهران، همواره به مضامینی که برای مثال حول محور خانوادههای شهدا ساخته میشود، بیاعتنایی نشان دادهاند و اساساً برای این فیلمها امتیازی قائل نمیشوند و معتقدند اینها مسئله ما نیست و تا دلتان بخواهد نسبت به مضامینی که به بحرانهای اجتماعی ضریب میدهند و فقر و بیکاری را با رویکردی منفی و نه مثبت بازتاب میدهند، اشتیاق زایدالوصف نشان میدهند؛ آثاری که جامعه ایرانی را خرفت، بیانگیزه، منحط و بیمارگونه به تصویر میکشند، همواره از شانس بالایی برای دیدهشدن در جشن خانه سینما و جشنواره فیلم کوتاه تهران برخوردارند و اصولاً این جشنوارهها مانند جشنوارههای خارجی به فیلمسازان برای انتخاب مضامین خود خط میدهند.»
از سوی دیگر میبینیم آثاری که از این دو جشن سینمایی جایزه میگیرند همواره به لحاظ محتوایی نهتنها نسبتی با انقلاب بلکه هیچ نسبتی با ارزشهای مورد احترام جامعه نیز ندارند. به عنوان نمونه میتوان از فیلم «قمار باز» محصول انجمن سینمای جوان نام برد که سال گذشته در هر دو جشن خانه سینما و جشنواره فیلم کوتاه تهران مورد توجه قرار گرفت و جوایزی را به خود اختصاص داد، فیلمی که به لحاظ محتوایی مشحون از دیالوگهای غیراخلاقی، کلمات رکیک، ناسزا و فحاشی است و به طور جدی پوچ گرایی و سستی و بیحالی عدهای جوان بیهدف را به شکلی افراطی بازتاب میدهد.
داوران این جشنوارهها معتقدند مسائل مربوط به مقاومت و دفاع مقدس مسئله ما نیست، این در حالی است که مسئله امنیت ملی اصلیترین موضوع و مسئله همه دولتها در سراسر جهان است و ایده مرکزی بسیاری از آثار هنری در سطح جهان به این مسئله اختصاص دارد. حضور و فعالیت جدی جریان انزوای هنر انقلاب در جشنوارههای دولتی و شبه دولتی ایران، مسئله ریشهداری است ولی وقت آن رسیده که ریشههای حمایتی این جریان مورد بررسی دقیقتری قرار بگیرد و آسیبشناسی موشکافانهتری در این زمینه انجام شود، هر چند جریان فیلمسازان انقلابی در حال شکوفایی است و بیتردید در سالهای آتی حرفهای تازهای برای گفتن خواهد داشت.