به گزارش هنرنیوز به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری دکتر علیرضا حسنزاده رییس پژوهشکده مردمشناسی با اعلام این خبر افزود: یکی از ویژگیهای مهم فرهنگی و تمدنی در ایران وجود تنوع فرهنگی وحدت گرایی است که همواره اسباب یکپارچگی این ملت بوده است.
حسنزاده گفت: ایران پیش و پس از اسلام مبشر تنوع فرهنگی و وحدت همه نژادهای بشری بوده و بسیاری از تمدنها و فرهنگها فلسفه گفتوگو را از فرهنگ ایرانی آموختهاند.
او افزود: پیش از ورود دین مقدس اسلام به ایران، کورش نماینده تفکر همزیستی فرهنگهای متفاوت و شکیبایی فرهنگی است.
این مردمشناس خاطرنشان ساخت که ادبیات و فرهنگ ایرانی، ادبیات و فرهنگی چند زبانه است و حافظه تاریخی ملت ایران، یک حافظه چند فرهنگی است که تنوعی وحدت گرا را به نمایش میگذارد.
به گفته او تنوع فرهنگی در ایران همواره بعدی درونی داشته و با سنتها، آیین، ادبیات، هنر، و... درآمیخته است.
حسنزاده با اشاره به مشهود بودن ارزشهای فرهنگی در غنای هنری، ادبی و اخلاقی ایرانیان گفت: در کتاب مقدس ما قرآن، تنوع فرهنگی اساس و بنیاد غنای فرهنگی و خودآگاهی شمرده شده است و فلسفه و عرفان اسلامی نیز در آثار برجسته شاعران و عارفان بزرگی چون مولوی، سهروردی، عطار، مولانا و... از ارزش تنوع فرهنگی و وحدت معنوی حکایت دارد.
او تصریح کرد: سنت و سخنان پیامبر بزرگ اسلام (ص) و فرهنگ غنی شیعی بر عنصر کلیدی وحدت تاکید داشته است، و دین اسلام همواره به فرهنگهای محلی احترام نهاده است.
این مردمشناس در مورد منشور تنوع فرهنگی و وحدت معنوی توضیح داد: بدون شک تنوع فرهنگی و وحدت معنوی ابعاد و جنبههای کلیدی مهم مردمشناختی، اخلاقی، دینی، فلسفی، تاریخی، زبانشناختی، وحقوقی دارد که باید از منظر فرهنگ و تمدن ایرانی و اسلامی روایت شود.
او افزود: به همین دلیل در تالیف و تدوین این منشور از یکسو باید تمام تاریخ کشور ما ودیگر کشورهای شرقی و اسلامی مورد توجه قرارگیرد واز سوی دیگر، از علمای برجسته دین، فیلسوفان، تاریخ دانان، مردمشناسان، حقوق دانان و زبانشناسان برجسته کشور که با فرهنگ و تمدن اسلامی و ایرانی آشنا هستند، کمک گرفته شود.
حسنزاده داعش و جریانهایی چون آن را ضد تنوع فرهنگی و وحدت معنوی مردم دانست که تصویری غلط از دین رحمانی اسلام را به نمایش میگذارند.
این مردمشناس تاکید کرد: به همین دلیل لازم است که گامهایی اساسی در آشکار ساختن جایگاه تنوع فرهنگی و وحدت معنوی در ایران و دیگر کشورهای منطقه و جهان اسلام برداشته شود.
به گفته او این منشور به ویژه باهدف نمایش روح وحدت در ایران و کشورهای همسایه ایران و اقوام و ملتهای ساکن در منطقه تدوین و تالیف خواهد شدو راههای فرهنگ پذیری صلح و همزیستی در میان کودکان ونوجوانان را به عنوان نسل جدید مطرح میکند.
حسنزاده گفت: با توجه به وظیفه سازمان میراث فرهنگی در ارتباط با حفظ ارزشهای تمدنی و فرهنگی کشور، ارزشهای مهمی چون تنوع فرهنگی و وحدت معنوی به عنوان تعامل یکپارچگی مردم ایران باید مورد توجه این سازمان قرار گیرد.
به گفته او منشور مورد نظر میتواند به صورت یک متن مرجع در فعالیتهای فرهنگی و برنامه ریزیهای مهم و کلان و دیپلماسی فرهنگی و روابط میان ملتها مورد توجه قرار گیرد.