ثبت ملی هشت محوطه و بنا از استان فارس
در پنجمین همایش شورای عالی سیاست‌گذاری ثبت آثار تاریخی،
ثبت ملی هشت محوطه و بنا از استان فارس
استان فارس در پنجمین همایش شورای عالی سیاست‌گذاری ثبت آثار تاریخی هشت محوطه و بنای تاریخی خود را در فهرست آثار ملی ثبت كرد.
 
تاريخ : يکشنبه ۱۹ شهريور ۱۳۹۱ ساعت ۰۹:۵۵
به گزارش هنرنیوز،در  پنجمین همایش شورای عالی سیاست‌گذاری ثبت آثار تاریخی كه در هتل «گاجره» در حال برگزاری است، هشت پرونده‌ی ارائه‌شده توسط استان فارس در روز نخست به تایید كارشناسان ثبت رسیدند.
این آثار شامل تل پیركتانی، تل حلقه‌ای، تل تنباكو،‌ حمام سوداگر اوز، خانه كریم عزیزیان، خانه محلاتی، خانه مینا و قلعه و چهارطاقی تادوان است كه خانه محلاتی برای تعیین دقیق دوره‌ی تاریخی به‌طور مشروط ثبت شد.

حمام سوداگر اوز كه در شهرستان لارستان قرار دارد به دوره‌ی قاجار تعلق دارد و آخرین سازه‌ی آبی این دوره‌ی تاریخی در شهر «اُوَز» است. همچنین خانه‌ی مینا كه به دوره‌ی قاجاری تعلق دارد، در اصیل‌ترین بخش بافت تاریخی شیراز، یعنی سنگ سیاه واقع شده است.

در زمان معرفی پرونده‌ها از سوی كارشناسان اداره كل میراث فرهنگی استان فارس، تعدادی از كارشناسان حوزه‌ی میراث فرهنگی از جمله مهدی مجابی، هایده لاله، مهدی رهبر، لیلی نیاكان، غلامحسین معماریان، آتوسا مومنی و مكاری به‌عنوان اعضای شورا و كارشناسان این حوزه، دیدگاه‌های خود را مطرح كردند.

در زمان بررسی تل‌های تاریخی، مهدی رهبر اظهار كرد: هر اثری كه شرایط ثبت در فهرست آثار ملی را داشته باشد، باید ثبت شود؛ ولی در وهله‌ی نخست باید برای حفاظت از آن فكری كرد تا اگر امكان حفاظت از آن وجود دارد، ثبت شوند در غیر این صورت برخی تپه‌ها هستند كه سال به سال هم به آن‌ها سر نمی‌زنیم و به این ترتیب، خاك آن‌ها برداشته و تخریب می‌شود.

همچنین غلامحسین معماریان در زمان بررسی پرونده‌ی خانه‌های تاریخی گفت: هر ۴۰۰ اثری كه ارائه می‌شود، شرایط ثبت را دارند، بویژه این‌كه آثار شهرهای كوچكی مانند اوز به‌شدت در حال تخریب شدن هستند. در این راستا موضوعی كه باید به آن پرداخته شود معماری بومی است، زیرا این آثار تاریخ ندارند، ولی دارای معماری بومی هستند.

همچنین رهبر درباره‌ی تغییر كاربری‌هایی كه برای بعضی بناها مطرح می‌شود گفت:‌ این‌كه قرار است حمام سوداگر اوز به موزه تبدیل شود، خیلی مناسب نیست زیرا مد شده است هر حمامی را به موزه تبدیل كنند؛ اما از آنجا كه این‌گونه آثار رطوبت دارند، به اشیا آسیب وارد می‌كنند. بنابراین بهتر است آن‌ها كاربری خود را داشته باشند تا صد سال دیگر برای آیندگان كه فرهنگ حمام رفتن را نمی‌شناسند، آثاری باقی مانده باشد.
 
یکی دیگر از معماران حاضر بنام یاشار رفیع نیز بر تعیین صحیح قدمت اثر تاریخی تاکید کرد تا مرمت اثر با توجه به آن صورت گیرد که این امر موجب ثبت مشروط یکی از بناها با نام خانه محلاتی به صورت مشروط شد.

وحدتی نسب یکی از باستان شناسان حاضر در همایش نیز بر شبکه بندی و انتخاب سیستماتیک تپه و اثار باستانی تأکید کرد.
کد خبر: 45942
Share/Save/Bookmark