تمام ما کتاب فارسی اول دبستان خود را به یاد داریم و با ورق زدن دوباره این کتابها عطر کودکی مان را دوباره استنشاق می کنیم. یاد بازی های مدرسه؛ کلاس درس؛ تخته سیاه و بسیاری از خاطرات دیگر. کتاب مدرسه به راستی کتاب خاطرات ماست.
تصویرگری کتاب کودک و نوجوان یکی از معدود شاخههای تصویرگری در ایران است. تمام کودکان این سرزمین با نقش میان کتابشان زندگی می کنند؛ به آن خو می گیرند. در رویایشان میان این نقش ها قدم می زنند؛ می دوند و بازی می کنند. اما تمام این نقش ها وقتی ارزشمند ترند که بدانیم مردی بزرگ تر از همه این کودکان تنها به دلگرمی آنها بر کتاب های درسی نقش می زند.
لذت نقش زدن برای کودکان روستاهای حاشیه خلیج فارس؛ همنوایی با بچههای مرزهای شمال ایران سهم بزرگی از زندگی تصویرگرانی است که سالهاست بهاین حرفه اشتغال دارند. شاید نسل اول تصویرگران معاصر ایران برای دلگرمی شاگردان امروزشان قلم به دست می گرفتند. در میان تمام نامهای آشنا، نام تصویرگر کتاب دبستانمان از همه به یاد ماندنی تر است.
نام منوچهر درفشه را از توی جلد کتاب های دبستان می شناسیم، مردی که تمام عمر خود را صرف رنگین ساختن این کتاب ها کرده است. درفشه که این روزها با بیماری دست و پنجه نرم می کند؛ روزگاری تمام ساعات شبانه روز خود را به تصویرگری اختصاص دادهاست. بسیاری از کتابهای دبستان و راهنمایی به دست او تصویرسازی شده است. شاید همچون بسیاری از همنسلانش؛ نیاز کودکان را خوب می شناسد و آن ها را هوشمند توصیف می کند.
این مرد بزرگ تمام انگیزه و دلخوشی خود را تشویق کودکانی میداند که در روستاهای دور به نقش های او دل می بندند. او را همراهی می کنند و با رقص قلمش آنها را به وجد میآورد.
این روزها مرد رویاهای تمام بچه های ایران با بیماری پنجه در افکنده است اما هیچ کس خاطره کلاس درس را از یاد نخواهد برد.
منوچهر درفشه ۱۳۱۹ در تهران متولد شده است. رشته تحصیلی او در دبیرستان «طبیعی» بود؛ اما پس از پایان تحصیل در دبیرستان به هنر تصویری روی آورد.
منوچهر درفشه آثار بی شماری از خود بر جای گذارده است که کتابهای درسی مهمترین و بیشترین سهم این مجموعه را دارد.
از مجموعه انتشارات؛ دفتر نشر فرهنگ اسلامی دو کتاب مردی از مدینه فاضله (داستان زندگی استاد ثانی، ابونصر فارابی) در سال ۱۳۷۹ و مردی از مدینه فاضله (داستان زندگی استاد ثانی، ابونصر فارابی) در سال ۱۳۷۷ از مجموعه انتشارات؛ وزارت آموزش و پرورش کتاب فرهنگ اسلامی و تعلیمات دینی دوم دبستان، سوم دبستان ، چهارم دبستان ، پنجم دبستان ۱۳۶۱ ، و فرهنگ اسلامی و تعلیمات دینی دوره راهنمایی تحصیلی۱۳۶۱ همچنین کتاب فارسی اول دبستان ، سوم دبستان ،علوم تجربی اول دبستان در سال ۱۳۶۱ ، کتاب فارسی اول دبستان، علوم تجربی اول دبستان ، تعلیمات اجتماعی سوم دبستان تعلیمات اجتماعی: پنجم دبستان در سال ۱۳۵۹. کتاب دیگر این انتشارات؛ کتاب شب، اما آفتاب در سال ۱۳۶۹؛ آفتاب در آینه برای دانشآموزان دوره راهنمایی در سال های ۱۳۷۹، ۱۳۷۷، ۱۳۶۹
از مجموعه انتشارات؛ سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی، انتشارات مدرسه کتابهای شكوفه بر شمشیر: برای دانشآموزان دوره راهنمایی در سال های ۱۳۸۳؛ ۱۳۸۷؛۱۳۸۶؛ ۱۳۶۷. ستارهای بر ساحل: برای دانشآموزان دوره راهنمایی ۱۳۶۸. زبانآموزی كودكان واحد خوراكیها و واحد علوم طی سالهای ۱۳۸۲ و ۱۳۸۸ و ۱۳۸۳. همچنین کتاب شكوفه در سال ۱۳۶۸، کتاب در راه مانده در سال ۱۳۸۴ و کتاب دو دست چون دو بال در سال ۱۳۷۰.
از مجموعه انتشارات؛ مدرسه برهان زبانآموزی كودكان: واحد علوم طی سالهای ۱۳۷۸،۱۳۷۳،۱۳۷۵. دو دست چون دو بال ۱۳۷۲، شكوفه بر شمشیر: برای دانشآموزان دوره راهنمایی طی سال های ۱۳۷۳، ۱۳۷۹، ۱۳۷۶، شب، اما آفتاب ۱۳۷۲
ستارهای بر ساحل: برای دانشآموزان دوره راهنمایی طی سالهای ۱۳۷۹، ۱۳۷۱، ۱۳۷۸؛ ستاره در آینه طی سالهای ۱۳۸۰، ۱۳۷۶، ۱۳۷۳، ۱۳۷۱، ۱۳۷۸، ۱۳۷۹؛ از مجموعه انتشارات؛ وزارت آموزش و پرورش، سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی، دفتر امور كمك در راه مانده طی سالهای ۱۳۶۸ ، ۱۳۶۸ و شكوفه بر شمشیر: برای دانشآموزان دوره راهنمایی ۱۳۶۷
از مجموعه انتشارات؛ وزارت آموزش و پرورش، دفتر امور كمك آموزشی و كتابخانهها کتاب ستارهای بر ساحل: برای دانشآموزان دوره راهنمایی ۱۳۶۸
از مجموعه انتشارات؛ سازمان انتشارات و آموزش انقلاب اسلامی . ابوسعید و بقال فضول ۱۳۷۲. درخت زندگی: از مثنوی مولوی ۱۳۶۵. درخت زندگی ۱۳۷۲
از مجموعه انتشارات پیام توسعه کتاب حضور سبز در سال ۱۳۷۹. از مجموعه انتشارات نگارینه کتاب پرستو در سال ۱۳۸۳ .از مجموعه موسسه انتشارات هجرت بچهها آیا تا بحال فكر كردهاید چگونه پیروز شدیم؟ در سال ۱۳۶۲.