ناصر شفق در گفتگو با هنرنیوز:
سیستم نظارتی نمیتواند هنر را به زانو در بیاورد
یک تهیه کننده سینمای ایران گفت: هیچگاه سیستم نظارتی نتوانسته هنر را به زانو در بیاورد لذا معتقدم اگر هنر به صورت رسمی نتواند روزنه ای برای ابراز خودش پیدا کند به صورت فضای مجازی وارد جامعه خواهد شد که کنترل آن به مراتب سخت تر خواهد بود.
تاريخ : يکشنبه ۲۷ مهر ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۱۳
ناصر شفق تهیه کننده سینمای ایران در گفتگو با خبرنگار سینمایی هنرنیوز در مورد وضعیت سینمای امروز افزود: هنگامی که من می خواستم فیلم سینمایی«پاییز» را بسازم. مسئولین وقت استنباط شان این بود که من باید این فیلمنامه را تغییردهم چرا که رزمنده این فیلم، عاشق یک دختر کُرد سنی مذهب می شود.درحالی که این دختر حافظ کل قرآن بود. من به آنان گفتم آیا شما باید فیلم بسازید یا هنرمند؟ مسلما است که هنرمند باید فیلم خودش را بسازد. بنابراین هیچگاه سیستم نظارتی در عالم هنر جوابگو نبوده و نتوانسته هنر را به زانو در بیاورد. لذا معتقدم اگر هنر به صورت رسمی نتواند روزنه ای برای ابراز خودش پیدا کند به صورت فضای مجازی وارد جامعه خواهد شد و کنترل آن به مراتب سخت تر خواهد بود.
وی با بیان اینکه مگر خطوط قرمز جمهوری اسلامی چقدر است که در یک ورق نگنجد؟ اضافه کرد: فیلمساز باید توان ساخت فیلم در همه ژانرها را داشته باشد اگر چنین فضایی برایش فراهم شود حتما فیلمی جاندار و خون داری خواهد ساخت که مردم هم آن را خواهند دید.معتقدم مردم همواره قهرمانان حقیقی را دوست دارند و به همین خاطر است که سینمای دفاع مقدس می تواند سینمای حقیقت پرور و قهرمان ساز باشد آن هم در زمانی که جهان تشنه و عاری از معرفت زندگی است.
شفق ادامه داد: واقعا جای سینمای دفاع مقدس در سینمای جهان خالی است و متاسفانه همین سینما را ما نه تنها در داخل تقویت نکردیم بلکه در کشور آن را کُشتیم و آن نوجوان سرافرازی را که در سینمای دفاع مقدس بالیدن گرفته بود را به وسیله قوانین من درآوردی و نظارت های جابرانه نابود کردیم. به همین دلیل است که هم اکنون دیگر فیلم هایی مثل «آژانس شیشه ای»،« بوی پیراهن یوسف»،« سفر به چزابه» ،« لیلی با من است»،« از کرخه تا راین» ،« مهاجر»،« هور در آتش» ،« ستارگان خاک» و« بازمانده» ساخته نمی شوند و بخشی از دلایلی که دیگر این فیلم ها ساخته نمی شوند به دلیل نگاه ظالمانه ای است که هم اکنون به سینمای دفاع مقدس می شود.
تهیه کننده فیلم سینمایی « تقاطع» تصریح کرد: متاسفانه الان سینمای دفاع مقدس به واحد تبلیغات بخشی از یک ارگان تبدیل شده است و این طبیعی است که هیچ گاه سینمای همه گیر دفاع مقدس که در میان همه اقوام از حاج عمران تا خلیج فارس وجود داشت محصور به یک نگاه اندک و به یک مجموعه محدود شده است و هر تصمیمی که آن مجموعه نارسا بگیرد باید سینمای دفاع مقدس هم از آن تبعیت کند.
ناصر شفق که از بنیانگذارن انجمن سینمای دفاع مقدس بوده است با بیان اینکه این انجمن نقش مهمی در رشد سینمای دفاع مقدس داشته است و هم اکنون حضور فردی مثل آقای شرف الدین برای این انجمن غنیمت است ادامه داد: خوشبختانه کسانی در عرصه فیلم های دفاع مقدس فعالیت می کنند که خودشان هم پرچمدار دفاع مقدس در ایام جنگ بودند.بنابراین نمی توان ایرادی به این افراد گرفت چرا که این مجموعه ی تصمیم گیران سینمای دفاع مقدس هستند که الان این سینما را محدود و ابتر کردند به گونه ای که دیگر نمی توان تصمیم جدی در این زمینه گرفت.
وی اظهار داشت: در زمانی که ما در انجمن سینمای دفاع مقدس مشغول به خدمت بودیم خوشبختانه با همتی که مسئولین وقت داشتند اتفاقات خوبی برای سینمای دفاع مقدس افتاد و با هماهنگی خوبی که با مسئولین صدا و سیما و وزارت ارشاد بوجود آمده بود.عملا سینمای دفاع مقدس رشد و ارتقاء یافته بود اما الان هنگامی که کل سینما و همه فیلمسازان عرصه دفاع مقدس نادیده گرفته می شوند و نگاه شک و تردید و ابهام بر آنان حاکم است آیا این سینما می تواند پیشرفتی داشته باشد؟ مسلما خیر، چون بر اساس نظام اداری فیلمها ساخته می شوند درحالی که نظام اداری نمی تواند جوابگوی هنرمندان باشد.
این تهیه کننده سینمای ایران افزود: هنرمندان نزدیکترین افراد به خداوند رحمان هستند و کاری که انجام میدهند به نوعی «خلقت» محسوب می شود و به همین خاطر، هنرمندی که خلق می کند مثل انسانی است که در روی کره زمین، حیات تازه ای را ایجاد می کند و بایستی همانند دانشمندان و فرهیختگان مورد احترام و اعتماد باشد نه اینکه مورد غضب و شک و تردید قرار بگیرد. لذا امیدواریم که سینمای دفاع مقدس همچون سینمای ایران ، همواره بتواند هوای پاک و رایحه خوشبویی را در عرصه سینما بیفشاند و این سینما، نگاه دوست داشتنی تری را به جامعه و بخصوص نسل جدید انتقال دهد.