رهنما: نوجوانها به سرعت نور در حال فاصله گرفتن از ما هستند
شاهین رهنما، نویسنده، گفت: لازم است خواستههای نوجوانها را بشناسیم و در كتابها به نیازهای آنها پاسخ بدهیم؛ در غیر این صورت از خواب بیدار شده و میبینیم به اندازه چند سال نوری از ما فاصله گرفتهاند.
تاريخ : دوشنبه ۲۵ آبان ۱۳۹۴ ساعت ۰۹:۱۰
به گزارش هنرنیوز، شاهین رهنما، شاعر و نویسنده كودك و نوجوان، درباره چرایی اینكه كودكان و نوجوانان كشورمان چندان به مطالعه روی خوش نشان نمیدهند، اظهار كرد: یكی از مهم ترین دلایل این موضوع، میتواند این باشد كه بزرگ ترها، اعم از والدین یا مسئولان و مربیان مدارس، مطالعه نمیكنند. وقتی این فرهنگ در خانواده رواج پیدا نكند، یا وقتی خود معلم دلسرد باشد، كتاب مطالعه نكند و نتواند آثار خوب را به دانشآموزانش معرفی كند، طبیعتا كودكان و نوجوانان ما نیز با فرهنگ مطالعه بیگانه خواهند بود.
وی با تاكید بر اینكه هر قدم مثبت در این زمینه میتواند بسیار مهم و تاثیرگذار باشد، گفت: گاهی طرحهای كلانی مطرح و اجرا میشوند كه هیچ بازدهی ندارند، در حالی كه برخی طرحهای كوچك كه میتوانند كارایی زیادی داشته باشند، نادیده گرفته میشوند. به عنوان مثال من طرحی را مطرح كردم كه بر اساس آن، در كنار كتابهای درسی، دانشآموزان كتابهای غیردرسی هم بخوانند، البته نه به شیوه زور و اجبار، بلكه با شیوههایی انگیزهبخش مانند رقابت، اعطای جایزه یا حتی بخشی از نمره درسی بابت مطالعه این آثار.
رهنما كه به عنوان یك مدرس با قشر كودك و نوجوان نیز سروكار دارد، افزود: من خودم این كار را شروع كردهام و میبینم كه در نوجوانان چه انگیزه زیادی برای مطالعه غیردرسی هست، كافی است این روند آغاز شود و بعد آن ها دیگر خودشان كتاب را رها نخواهند كرد. باید لذت مطالعه به آن ها چشانده شود نه اینكه صرفا با شعار دادن یا تحكم كردن به آن ها بگوییم چرا كتاب در دست نمیگیرید.
این نویسنده به نقش مهم مولف نیز اشاره و تاكید كرد: در عین حال این هم مهم است كه چه كتابی به دست نوجوان برسد. لازم است از دادن پیامها به شكل كاملا مستقیم پرهیز كنیم. ما نوجوانانمان را نمیشناسیم، علایقشان را نادیده میگیریم، به آنچه درونشان میگذرد كم توجهی میكنیم و این طبیعی است آثاری تولید شود كه این نسل رغبتی به خواندن آنها نداشته باشد.
وی اظهار داشت: نوجوان ناگهان با این مواجه میشود كه حجم زیادی اطلاعات علمی، اخلاقی، مذهبی، آموزشی و ... به شكل مستقیم در كتاب گنجانده شده بدون اینكه از جذابیتها و ظرافتهای خاص نویسندگی برخوردار باشد، به همین دلیل نه تنها آن كتاب را كنار میگذارد بلكه دیگر به سمت كتاب نمیرود.
رهنما با بیان اینكه در حال فاصله گرفتن از نسل جدید هستیم، گفت: هنوز خیلی دیر نیست، میتوانیم با انجام اقدامات كارشناسی و مشاوره گرفتن از روانشناسان، خواستههای این سن را بشناسیم و به صورت كنترل شده به نیازهای آن ها جواب بدهیم؛ در غیر این صورت ناگهان از خواب بیدار شده و میبینیم آن ها به اندازه چند سال نوری از ما فاصله گرفتهاند.
این نویسنده و مدرس تاكید كرد: به عنوان مثال، میدانیم كه در سنین نوجوانی، كم كم مفاهیمی مانند علاقه و دوست داشتن و عشق در فرد شكل میگیرد، این دنیا برای نوجوان ناشناخته است، خواندن درباره این قضایا برای او جذابیت دارد و در عین حال میتواند برای او آموزنده باشد، اما كتابهایی كه برای آن ها نوشته میشود اصلا چنین مفاهیمی را در بر ندارد در حالی كه با كمك گرفتن از نظر كارشناسها، میتوان به خوبی در خلال یك داستان، رمان یا خاطره، درباره این موضوعات با نوجوان حرف زد و او را راهنمایی كرد.