مخاطب‌شناسی شرط بازنده نشدن ما در رقابت با شبکه‌های ماهواره‌ای است
حسن فتحی در گفتگو با هنرنیوز؛
مخاطب‌شناسی شرط بازنده نشدن ما در رقابت با شبکه‌های ماهواره‌ای است
حسن فتحی کارگردان سینما و تلویزیون گفت: اگر می‌خواهیم در رقابت با شبکه‌های ماهواره‌ای بازنده نباشیم باید مخاطب‌شناسی داشته باشیم و به این موضوع اهمیت بدهیم.
 
تاريخ : شنبه ۱۷ فروردين ۱۳۹۲ ساعت ۱۰:۰۸

حسن فتحی نویسنده و کارگردان سینما و تلویزیون در گفتگو با خبرنگار تلویزیونی هنرنیوزاظهارداشت: امروزه رقابت ما با شبکه‌های ماهواره‌ای در طی دو سال اخیر به اوج خوداش و به دورانی جدیدی رسیده است و باید فیلمسازان ما تلاش کنند تا بتوانند فیلم‌ها ومجموعه‌های تلویزیونی جذابی را خلق کنند تا مخاطبان وطنی را از دست ندهند.

وی افزود: از دو سال قبل رقابت ما با شبکه‌های مختلف ماهواره‌ای آغاز شده است و این رقابت به شدت و بسیار بی‌رحمانه است و در این فاز جدید اگر ما جسارت و هوشیاری لازم را در ساخت آثار نداشته باشیم بدونه شک بازنده‌ایم.

کارگردان مجموعه تلویزیونی «شب دهم» و «میوه ممنوعه» در ادامه با اشاره به خطوط قرمز کاذبی که برخی‌ها برای سریال‌ها و فیلم‌های تلویزیونی ساخته‌اند تاکید کرد: متاسفانه ما برخی از خطوط قرمز کاذب را بیهوده ساخته‌ایم این خطوط در بسیاری از مواقع مانع بزرگی برای ساخت فیلم‌ها وسریال‌های ماست و دست سازندگان آثار را به خصوص برای تلویزیون واقعا برای تولید یک اثر خوب و درجه یک می‌بندد. این درصورتی است که این گونه خطوط قرمز کاذب هیچ ربطی به خط قرمزهای اصلی ندارند و به نوعی دست و پای کارگردان، تهیه کننده و فیلمنامه نویس را می‌بندند.

وی تصریح کرد: اگر می‌خواهیم در رقابت با شبکه‌های ماهواره‌ای بازنده نباشیم باید مخاطب‌شناسی داشته باشیم و به این موضوع اهمیت بدهیم. به عنوان مثال اگر مخاطب اثر ما نسل جوان است باید شناخت درستی از دغدغه‌ها، مشکلات و دنیای این نسل داشته باشیم واین‌ها شوخی نیست. کاری که بسیاری از شبکه‌های ماهواره‌ای انجام می‌دهند و آثار خود را طبق شناخت از مخاطبان خود می‌سازند و در زمان روی آنتن رفتن آثارشان هم می‌بینیم که مورد استقبال قرار می‌گیرد. چون مخاطب‌شناسی را قبل از ساخت اثر خود انجام داده‌اند.

فتحی در ادامه خاطرنشان کرد: باید تا آنجایی که امکان دارد به شعور مخاطبان خود احترام بگذاریم و قصه و داستانی را که برای مخاطب در غالب یک سریال یا فیلم تعریف می‌کنیم جذاب‌های لازم را داشته باشد. نباید همیشه به فکر باری به هرجهت ساختن آثار و پر کردن آنتن باشیم بلکه باید با مخاطب‌شناسی که صورت می‌گیرد کاری کنیم که مخاطب با اشتیاق وشوق فراوان پیگیر دنبال کردن سریال باشد و نباید این گونه احساس کند که تلویزیون سر او کلاه می‌گذارد واثری سطحی و کلیشه‌ای را برای او به نمایش می‌گذارد. 

این کارگردان مطرح تلویزیون اضافه کرد: معتقدم که ما باید به سمت ساخت مجموعه‌های تلویزیونی ۹۰ قسمتی با فیلمنامه‌های جذاب و نو برویم و دیگر سریال‌های ۳۰ قسمتی واقعا برای تلویزیون و جذب مخاطب جواب نمی‌دهد. ما باید آثاری بسازیم که توانایی جذب مخاطب را داشته باشند و باری به هر جهت و برای پر کردن آنتن ساخته نشده باشند و توانایی رقابت با آثار ماهواره‌ای را نیز داشته باشند. هر چند‌‌ همان گونه که همه ما می‌دانیم ما در این رقابت بی‌رحمانه با شبکه‌های ماهواره‌ای بسیاری از ابزار‌هایی لازم را که آن‌ها در اختیار دارند، نمی‌توانیم داشته باشیم اما می‌توانیم با همین محدودیت‌ها و خطوط قرمزی که وجود دارد هم آثار با کیفیتی را تولید و روانه آنتن کنیم.
وی با اشاره به اینکه مجموعه تلویزیونی «زمانه» قرار نبود در ۵۰ قسمت به پایان برسد، ابرازداشت: ما ابتدا قرار بود سریال «زمانه» را در ۵۰ قسمت به پایان ببریم واما من احساس کردم که باید به شعور و فهم مخاطب احترام بگذاریم وبیهوده سریال را طولانی نکنیم. به همین دلیل در قسمت ۴۹ سریال به پایان رسید و دوست نداشتم بیهوده به سریال آب ببندیم و باعث دلخوری مخاطب شویم و من خوشحالم که تهیه کننده این سریال آقای عفیفه مثل من به مخاطب فکر کردند تا مانند برخی از تهیه کنند گان پول، وقبول کردند که بیهوده سریال را طولانی نکنیم. 

فتحی در ادامه با اشاره به ابزارهای لازم در رقابت با شبکه‌های ماهواره‌ای عنوان داشت: ما دررقابت با شبکه‌های ماهواره‌ای باید به بسیاری از موارد ونکات مهمی که در جذب مخاطب کمک می‌کنند، توجه کنیم. اول اینکه دیگر ساخت سریال‌های ۳۰ قسمتی جواب نمی‌دهد و باید به سمت ساخت سریال‌های دنباله دار در ۹۰ قسمت و حتی بالا‌تر برویم. چون مخاطب وقتی قرار است سریالی را ببیند به طور طبیعی چند قسمت اول را به دلایل مختلف از دست می‌دهد و درادامه تا می‌خواهد جذب یک سریال شود سریال به پایان می‌رسد ومخاطب نمی‌تواند با اثر ارتباط درستی برقرار کند. در آثار خارجی ماهواره‌ای سریال‌ها در قسمت‌های طولانی ساخته می‌شوند ومخاطبان ما را به سوی خود جذب می‌کنند. هر چند قرار نیست که افزایش قسمتهای یک سریال با آب بستن و کلاه گذاشتن سر مخاطب باشد. چرا که مخاطب ما نباید احساس کند که به او بی‌احترامی می‌شود. 

وی یاد آورشد: نکته دوم مهم این است که باید ریتم را در سریال‌ها بالا ببریم. چون مردم ما دوست ندارند سریال‌هایی ببینند که ریتم کند و قصه‌ای تکراریو سطحی را تعریف می‌کنند. مردم به راحتی به شبکه‌های ماهواره‌ای دسترسی دارند وبه راحتی هم فیلم‌ها وسریال‌های روز را می‌بینند و ناخودآگاه آثار وطنی را با آثار ماهوره‌ای مقایسه می‌کنند و خوشبختانه امروز ذائقه مخاطب عام و خاص ما تغییر یافته ونمی توان با یک اثری که ریتم کند و خسته کنند و داستان سطحی دارد مخاطب را پای تلویزیونی نشاند و باید به نظرم در هر یک یا دو قسمت یک سریال اتفاقی بیافتد تا مخاطب علاقه‌مند به پیگیری کار شود. 

فتحی افزود: نکته سوم مهم اینکه داستان‌ها وقصه‌های سریال‌های ما باید نقطه عطف داشته باشند ومدام مخاطب و مردم را غافلگیر کنند وهمچنین باید داستانهای سفید وسیاه را در ساخت مجموعه‌های تلویزیونی کنار بگذاریم. چون آدم‌های سیاه یا سفید مطلق نیستند و در سریال «زمانه» ما آدمهای سیاه و یا سفید نداشتیم و فکر می‌کنم یکی از دلایل استقبال مردم از این سریال هم این بود که شخصیت‌های سریال «زمانه» به راحتی در اطراف ما قابل دسترسی بودند و مردم نمونه‌های آن‌ها را در اطراف خود بسیار دیده بودند.

کد خبر: 56040
Share/Save/Bookmark