سالگرد روز جهانی میراث دیداری و شنیداری صبح امروز با حضور دکتر اسحاق صلاحی رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، حجت الاسلام موسوی مقدم قائم مقام رئیس سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، دکتر اکبر عالمی، محمد حسن سمسار، احمدعلی راغب و جمعی از اساتید دانشگاه و اهالی قلم در سالن اجتماعات سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد.
به گزارش هنرنیوز در ابتدای این مراسم متن پیام ایرانا بوکووا مدیرکل یونسکو قرائت شد، بخشی از این پیام به شرح زیر است؛
در بين ميراث هاي بشري، ميراث ديداري و شنيداري از جمله ميراث هايي است كه امكان دسترسي مستقيم و بدون واسطه را به فرهنگ هاي غني جهاني و همچنين تمدن هاي بي نهايت متنوع بشري فراهم مي كند.
اسناد ديداري –شنيداري امكان منحصر بفردي د رزمنيه يادگيري، دستيابي و كسب اطلاعات و مبادله آن فراهم نموده است. اين اسناد چه از نظر كل و چه از نظر محتوا، معرف و شاهد زنده تاريخ فن آوري و فرهنگ ها هستند. با ارائه صدا و تصوير فرهنگ هاي ديگر و همچنين لحظات تاريخي كه حافظه جمعي ما را تشكيل مي دهد، ميراث ديداري و شنيداري پايه هاي گفتگوي بين فرهنگي را پي ريزي كرده و شناخت و فهم بشري را غني مي كنند.
تمام اين اسناد، چه فيلم ها و يا نوارهاي صوتي به شدت آسيب پذير هستند. بخشي از اين ميراث ديداري-شنيداري قرن بيستم به دلايلي همچون كهنگي فن آوري، عدم مراقبت توسط نهادهاي مسئول و يا لطمات ايجاد شده در اثر نابودي عمدي و يا جهل انساني نابود شده و از دست رفته است و رشد تمدن ديجيتال نيز به نوبه خود اين مشكلات را تشديد كرده است.حمايت از اين اسناد يك ضرورت فرهنگي و آموزشي است.
حمايت از ميراث ديداري و شنيداري نيازمند بكارگيري تدابير حفاظتي ويژ و مناسب است. اين امر آموزش و حمايت از كاركنان آرشيوها، كتابخانه ها و موسسات تخصصي رانيز ايجاب مي نمايد. امروز من و تمامي نهادها و سازمانهاي همكار يونسكو دعوت مي كنم تا تلاش هاي خود را براي حمايت از اين ميراث مستند منحصر به فرد افزايش داده و به تمامي تعهدات فرهنگي و آموزشي خود دراين زمينه عمل نمايند.
در ادامه این مراسم رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ضمن اشاره به به تحولات عظیم در قرن بيست و يكم گفت: در 100 سال گذشته در پارادايم هاي مختلفي از جمله حوزه ديداري و شنيداري تغييرات زيادي رخ داده است كه باعث ناهماهنگي و ناسازگاري بين تجهيزات فن آورانه، نياز بشر و نحوه ي برآوردن اين نياز ها شده است.
وي ادامه داد: در عرصه ديداري و شنيداري تغيير پارادايم فن آوري، تجهيزات و ساز و كار از آنالوگ به ديجيتال و سرعت زياد تغييرات در اين عرصه از چالش هاي جدي پيش روست كه مديريت در اين حوزه را سخت تر كرده است.
رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملي عرصه ديداري و شنيداري را شمشير دولبه اي خواند كه در عين اينكه قدرتمند و مفيد است و امكان ارتباط همه جهانيان با هم را فراهم مي كند، هويت ملي و جهاني را دستخوش تغيير و چالش كرده است .
وي با اشاره به اهميت مديريت آينده هاي مطلوب گفت: آينده هاي الزامي، احتمالي و مطلوب سه نوع آينده هايي هستند كه پيش رو داريم، اميدواريم بتوانيم آينده هاي مطلوب را بسازيم و تسليم شرايط آينده هاي تحميلي و الزامي نشويم.
دكتر صلاحي حفظ، اشاعه و افزايش آگاهي دولت ها و ملت ها از ميراث جهاني ديداري و شنيداري را از اهداف اين روز و تشكيل حافظ جهاني خواند و افزود: تشكيل حافظه جهاني در سال 1992 براي حفظ و مديريت ميراث جهاني مستند تشكيل شده است و سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران به عنوان رئيس كميته ملي حافظه جهاني در ايران به همراه كميته ملي يونسكو تا كنون 5 اثر ايراني را ثبت جهاني و چندين اثر را ثبت ملي كرده است.
وي با اشاره به شعار امسال يونسكو با عنوان "ببينيم، بشنويم و يادبگيريم= see, hear and learn" آن را برگرفته از متون ديني اسلام دانست و افزود: سمع و بصر از ابزارهاي معرفتي است كه نشان دهنده اين است كه بشر در نهايت در استخراج مطالب ناب از تفكر ديني استفاده مي كند.
رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملي نبود قانون مدون و كمبود منابع انساني متخصص در عرصه ديجيتال از توليد تا نگهداري را از تهديدها و چالشهاي اين عرصه خواند و افزود: در منابع چاپي بر اساس قانون واسپاري هر ناشري موظف به ارائه 2 نسخه از توليدات چاپي به كتابخانه ملي است، اما سرعت در عرصه ديجيتال و نبود قانون مدون در اين عرصه، صيانت از اين اسناد را كه حداقل وظيفه ماست، دچار چالش كرده است.
وي در خاتمه تصریح نمود: كميته ملي حافظه جهاني پس از برگزاري جلسات ارزيابي با همكاري كميسيون ملي يونسكو سه اثر ملي شامل تصاوير و سخنان امام خميني (ره) بنيانگذار جمهوري اسلامي ايران، سروده ها، نواها و موسيقايي انقلاب اسلامي و سروده ها، نواها و موسيفايي دفاع مقدس را ثبت ملي كرد و امروز لوح ثبت آن به سازمان صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران اهدا خواهد شد تا از اين ميراث گران سنگ حفاظت و نگهداري كند.